interview

Psychiater Bram Bakker wordt cabaretier

Psychiater Bram Bakker wordt cabaretier

Psychiater en publicist Bram Bakker staat bekend om zijn uitgesproken mening over de psychiatrie. Om het taboe rondom psychiatrische stoornissen te doorbreken, maakt hij een duovoorstelling met cabaretière Marjolijn van Kooten in het theater: Schijtluis en Geen Paniek! 

| Suzette Hermsen

De twee staan overigens niet samen op het toneel. Marjolijn voor de pauze, ik erna, aldus Bakker.

Zwarte humor
Met de voorstelling willen Bakker en Van Kooten door middel van zwarte humor en zelfspot meer begrip en aandacht voor psychische stoornissen bereiken. De twee kennen elkaar – het kon ook geen toeval zijn – omdat Bakker ooit Marjolijns psychiater was. Daar kun je alles over lezen in haar boek Schijtluis. Daarin omschrijft ze haar worsteling met een paniekstoornis. En overigens ook die van Sylvia Witteman en Rene van der Gijp.

Angst door angststoornis
In Nederland kampt maar liefst één op de vijf mensen met een angststoornis die de levenskwaliteit zodanig kan aantasten dat sommigen het huis niet meer uit durven. Dat is veel, maar wat het volgens Bakker vooral ernstig maakt, is het taboe dat erop rust. Heel veel mensen durven niet te bekennen dat ze zich angstig voelen. Het wordt soms zelfs verzwegen voor partners en familieleden. 

Bewijzen
De voorstelling is Bakkers eerste stap in de theaterwereld. Om het kunstje onder de knie te krijgen wordt hij bijgestaan door Richard Kemper, bekend van Veldhuis & Kemper. Ik moet nog heel veel leren. Dat er wel eens om me wordt gelachen betekent nog helemaal niets, aldus Bakker. Angst voor het toneel heeft hij echter niet. Nee, het zal best spannend zijn, en misschien wordt het zelfs af en toe wel eng, maar een angststoornis heb ik zelf gelukkig niet.

Geintje
Het duo-optreden geeft enerzijds een kijkje in de keuken van de behandelaar en anderzijds een kijkje in het hoofd van iemand met een angststoornis. Serieuze onderwerpen, maar beide zijn doordrenkt met humor. Waarom je moet gaan kijken is volgens Bakker heel simpel: Het is een belangrijk onderwerp en ik beloof iedereen dat het een avond wordt om nooit te vergeten. Vanaf volgend seizoen kunnen we het zelf zien.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Bram Bakker | Foto: Bram Bakker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser