Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Supermarktstrateeg over prijsverlaging suikervrije dranken: 'Kabinet slaat de plank mis'

Vandaag kwam via het ‘AD’ naar buiten dat het kabinet suikervrije dranken goedkoper gaat maken. Werkt zo’n prijsverlaging echt tegen overgewicht? Wij vroegen het merken- en retaildeskundige Paul Moers (62).

| Verena Verhoeven

Het AD meldde het nieuws vanochtend, nadat de krant inzage had in het concept van het nationaal preventieakkoord op het thema ‘overgewicht’.

Suikervrije drank goedkoper

In het concept staat dat het kabinet de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bronwater afschaft. Dit scheelt ongeveer negen cent op een liter cola light of mineraalwater. De verwachting is dat mensen hierdoor meer gezonde producten gaan nuttigen, maar werkt dit echt zo?

‘Shocking’

Wanneer we Moers die vraag voorleggen, wil hij eerst kwijt dat hij de suikerconsumptie in Nederland “echt shocking” vindt. “Gemiddeld krijgt een Nederlander per jaar 37 kilo suiker binnen. We zijn daarmee derde van de wereld, achter Amerika en Engeland”, vertelt Moers. Dat het kabinet daar iets aan wil doen, vindt hij dan ook een goede zaak, maar over de manier waarop is hij minder te spreken. “Ik vrees dat het op deze manier geen effect heeft.”

Belonen of bestraffen

En met ‘deze manier’ bedoelt hij het belonen van de aanschaf van ‘goede’ producten. “Belonen is wel sympathiek, maar ik vrees dat dit het overgewicht minder goed tegengaat dan wanneer je de aankoop van slechte producten ‘bestraft’. Iemand die altijd cola drinkt, merkt op deze manier geen verschil wanneer hij diezelfde cola koopt. Het prijsverschil is ook te laag om echt over te stappen.”

Paul Moers.

paul moers suikervrije producten

Suikertaks

Volgens hem zou een suikertaks – die suikerhoudende producten duurder maakt – veel beter werken. “Dat is recent in Engeland ingevoerd en sindsdien is de suiker in producten daar maar liefst vijftig procent gedaald”, zegt Moers enthousiast. De producenten verlagen de suiker in hun producten om een te grote prijsverhoging te voorkomen. “Als een zoetekauw dan dezelfde cola pakt, zit er minder suiker in. Dat lijkt me een stuk effectiever om overgewicht tegen te gaan.”

Gemiste kans

Moers is dan ook verbaasd over deze nieuwe maatregel. “Het lijkt of het kabinet zoekt naar een omweg. Ik weet dat we door de Brexit wat onenigheid hebben met Engeland, maar je kunt nog steeds beter een succesvol idee kopiëren dan zelf iets nieuws verzinnen.” En dat vindt hij jammer. “Er is een aantal ambtenaren enorm druk geweest met dit plan, maar er gaat denk ik onvoldoende resultaat uit komen. Een gemiste kans.”

Suikervrij wordt dus goedkoper, maar hoeveel (verborgen) suiker zit je eigenlijk in je eten? Je ziet het in de video boven dit artikel.

Lees ook
Moeder Maike (46) over suiker in ons eten: ‘Ik hoopte eigenlijk dat het allemaal wel meeviel’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Martin Mooij / Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser