Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Presentatrice Jens is transgender, maar ondergaat geen transitie: 'Ik voel me een sterke vrouw'

Presentatrice Jens is transgender, maar ondergaat geen transitie: 'Ik voel me een sterke vrouw'

Dit weekend neemt de Vlaamse tv-presentatrice Jens L’HOMO.’s ‘Juicy Weekend’ over. Ze is transgender en noemt zichzelf vrouw, maar Jens Geerts (30) koos ervoor geen geslachtsverandering te ondergaan.

| Stijn de Vries

Wij wilden meer weten over hoe Jens over dit onderwerp denkt en belden haar op.

Instagram

Weet je nog niet wat Juicy Weekend is? Ten eerste: foei! Maar we leggen ’t graag uit: elke week neemt een leuke LHBTQ’er het Instagram-account van L’HOMO. een weekend lang over. Jens trapt vanavond af.

Emma Roberts

Ze is geboren als man, voelt zich vrouw, maar heet nog Jens en heeft ervoor gekozen geen geslachtsverandering te ondergaan. Ingewikkeld? Nogal. “Waarom ik geen transitie onderga? Je weet hoe je er na een transitie uit wil zien, maar ik wil dan lijken op actrice Emma Roberts. Die kans is alleen heel klein. Na gesprekken met transgenders, psychiaters en plastische chirurgen kwam ik tot de conclusie dat je niet altijd gelukkig wordt na een transitie.” Daarom besloot ze er vanaf te zien.

Sterke vrouw

“Als ik in de spiegel naar mijn lichaam kijk, ben ik ongelukkig. Ik zie een lichaam dat ik niet graag zie.” Toch besloot Jens daar anders naar te kijken. “Ik ben een sterke vrouw in een lichaam dat een fout is van de natuur. Ach, sterke vrouwen maken het beste van elke situatie. Dat is ook hoe ik nu in het leven sta.”

Moeilijke weg

De weg naar deze mindset was niet makkelijk. “Door docenten werd ik weggetrokken toen ik met meisjes speelde. Vonden ze niet kunnen: ik moest maar met jongens voetballen. Op mijn zestiende kwam ik al als homo uit de kast bij mijn directe omgeving. Dat was zó moeilijk, vooral omdat mijn ouders erg moesten wennen. Kwam ik twee jaar geleden ook nog als transgender uit de kast.” Haar ouders en omgeving reageerden niet zo positief als ze had gehoopt. “En dat terwijl je onvoorwaardelijke liefde verwacht.”

‘Best gelukkig’

Het is ook relatief nieuw: transgenders die niét aan een transitie beginnen, maar zichzelf wel opgesloten voelen in een verkeerd lichaam. “Het is voor veel mensen een mindfuck. Dat bewijst nog maar eens dat we er meer over moeten praten.” Jens is vooral bang voor de gevolgen van een transitie. “Wat gaat die transitie doen met mijn carrière, seksleven en huwelijk? Ik ben op dit moment best gelukkig. Waarom zou ik? Maar begrijp me niet verkeerd: ik ben voorstander van mensen die een transitie ondergaan en vind het moedig dat transgenders voor hun eigen geluk kiezen. Ik weet alleen op dit moment niet of een transitie me gelukkiger zou maken.”

Liefde

Gelukkig is haar relatie goed. “Ik ben al elf jaar samen met mijn man Robin (42). Hij is een ongelooflijk grote steun en zei: ‘Als je je wil transformeren, doe je het. Zo niet, dan niet.’ Robin noemt me altijd zijn vrouw en spreekt me als ‘zij’ en ‘haar’ aan. Ik kwam pas vlak na ons huwelijk uit de kast: dat was heftig. Robin was heel opgelucht toen ik vertelde dat ik transgender ben, het gaf een verklaring voor dat ik me soms zo weemoedig voelde, wat ook merkbaar was in onze relatie. ‘Jij bent Jens, welke verpakking dat ook heeft, maakt me niet uit’, zei hij. Zijn reactie sterkte onze band.”

Donkere periode

Ze beschrijft die tijd rond dat ze uit de kast kwam ook als een donkere periode. “Ik had momenten dat ik de straat overstak en dacht: als er nu een vrachtwagen aankomt en me overrijdt, vind ik het prima. Je voelt je vrouw maar ziet eruit als een man. Daar werd ik diep ongelukkig van. Ik stortte door die donkere gedachten in elkaar.”

Mooiere plek

“Ik voel me gevangen in een lichaam dat ik niet kan accepteren. Dat gaat verder dan te dik of te dun zijn, want dat kun je nog veranderen.” Jens wil anderen in dezelfde situatie een hart onder de riem steken. “Je bent niet alleen op deze wereld, ook al voelt dat soms wel zo. Weet dat er duizenden mensen net als jij bestaan. Door nu open te zijn over wie ik ben gaat het beter met me. Laat iedereen vooral leven zoals ze dat zelf willen, dan is de wereld een veel mooiere plek.”

Lees ook
Eeneiige tweelingbroers zijn beiden transgender: ‘We durfden het elkaar niet te vertellen’

NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Instagram Jens Geerts

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser