Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hier komt post gericht aan 'Sint in Spanje' terecht: 'Tientallen vrijwilligers geven persoonlijk antwoord'

Hier komt post gericht aan 'Sint in Spanje' terecht: 'Tientallen vrijwilligers geven persoonlijk antwoord'

Brieven die kinderen aan Sinterklaas schrijven, missen vaak een adres. Verder dan ‘Spanje’ komen zij vaak niet. Hoeft ook niet, want PostNL stuurt alle post voor de Sint naar dorpsboerderij Weverkeshof in Nuenen.

| Marloes van Wijnen

Daar werken in de weken voor pakjesavond tientallen vrijwilligers zich in het zweet om alle kinderen, namens de Sint, te beantwoorden. We belden met bestuurslid Elly van den Heuvel.

Post voor de Sint

Elly legt ons uit hoe zij te werk gaan. “Heel het jaar door krijgen wij alle post voor de Sint hier binnen. Bij PostNL is het bekend dat als er ‘voor Sinterklaas’ op brieven staat, ze die hier naartoe mogen brengen. En dat is al meer dan twintig jaar zo. Dertig jaar geleden hebben enkele vrijwilligers bedacht om een slaapkamer in te richten voor Sinterklaas, en dan kinderen te ontvangen. Dat was al snel een succes. Zelfs hele scholen kwamen op bezoek.”

Hulp van Post NL

“In het verlengde daarvan heeft één van de vrijwilligers ooit contact gehad met iemand van PostNL”, gaat Elly verder. “Toen zij vertelde over de gecreëerde slaapkamer, kwamen ze samen op het idee om een samenwerking aan te gaan, en ook brieven van kinderen aan de Sint te gaan beantwoorden. Sindsdien is het een traditie van ons, waar jaarlijks vijftig tot zestig vrijwillers aan meewerken.”

Adres en postzegel

Alleen in de drie weken dat de Sint in Nederland is, beantwoorden vrijwilligers de post. Brieven die buiten die periode worden bezorgd, blijven helaas onbeantwoord. “Anders is het geen doen meer. We gaan er vanuit dat ouders begrijpen dat de kinderen dan geen reactie krijgen.” Al vergeten sommige ouders zelf ook om hun adres erbij te zetten of een postzegel mee te sturen. “Dan kunnen we natuurlijk geen brief terugsturen. Ook die postzegel is een voorwaarde, omdat wij de kosten anders niet kunnen dragen, als vrijwilligersorganisatie.”

Bijzondere brieven

Jaarlijks ontvangt de organisatie duizenden brieven. “Dat zijn er weleens twaalfduizend geweest, maar nu ontvangen we nog ongeveer drieduizend brieven en tekeningen per jaar.” En daar zitten weleens bijzondere creaties tussen. “Zo krijgen we regelmatig speentjes toegestuurd. Die zijn dan zogenaamd voor de baby-pietjes”, lacht Elly, “maar eigenlijk willen de ouders er natuurlijk gewoon vanaf.”

Lees ook
Sinterklaas krijgt het zwaar: veel regen verwacht op pakjesavond

Persoonlijke reactie

De reacties die de vrijwilligers vervolgens terugschrijven, worden verstuurd op mooi papier en met een professioneel logo. “We hebben een aantal mooie standaardbrieven. Daar voegen vrijwilligers dan vier tot vijf regels aan toe, gebaseerd op de brief of tekening die de kinderen hebben geschreven of gemaakt. Op die manier hopen we alle kinderen toch persoonlijk te benaderen.”

Wat de kinderen dan bijvoorbeeld schrijven aan de Sint? Wij mogen vijf brieven delen, die Elly en haar collega’s ontvingen. Ook heeft Elly ons een voorbeeld van een reactie doorgestuurd, die teruggestuurd wordt naar de kinderen:

Post aan de Sint

Post aan de Sint

Post aan de Sint

Post aan de Sint

Post aan de Sint

En het voorbeeld van een brief die Elly en haar collega’s terugsturen:

Post aan de Sint

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Dorpsboerderij Weverkeshof | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser