interview

Pleegmoeder Margriet: 'Je kunt je kind met achttien jaar toch niet op straat zetten?'

Pleegmoeder Margriet: 'Je kunt je kind met achttien jaar toch niet op straat zetten?'

Als het aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) ligt, kunnen pleegkinderen in het vervolg langer bij hun pleeggezin blijven wonen.

| Merel Boudrie

Nu moeten ze op hun achttiende verjaardag officieel afscheid nemen van hun gezin: dan houdt de standaardvergoeding die het pleeggezin krijgt op.

Lees ook
Minister Volksgezondheid: ‘Laat pleegkinderen tot hun 21ste bij pleeggezin wonen’

Nog niet afgebakken
Die vergoeding – zo’n 530 euro per maand – kán eventueel worden verlengd, maar veel gemeenten doen daar moeilijk over. Bovendien: “Veel jongeren zijn op hun achttiende nog niet afgebakken”, aldus de minister, die van 21 jaar de standaard wil maken, tegen RTL Nieuws.

Goede zet
Margriet Haveman (53) uit Assen biedt samen met haar man zorg aan maar liefst vijf pleegkinderen (9, 14, 17, bijna 18 en 20). Ze vindt het voorstel van De Jonge een goede zet: “Psychisch kun je het de kinderen niet aandoen om ze van de één op andere dag uit huis te plaatsen. Elk kind dat zeventien wordt, voelt aan: dit zijn de laatste maanden, straks moet ik er uit. Gelukkig pakt pleegzorg dat goed op en wordt een jongere dan goed begeleid, maar toch. Het is eigenlijk niet te doen.”

Op straat
Het was voor haar dan ook geen optie om haar kinderen ‘op straat te zetten’, ondanks dat de gemeente verlenging van de maandelijkse vergoeding niet toeliet. “We hebben zelf ook twee kinderen van in de dertig, die hebben we toch ook niet op hun achttiende op straat gezet?” Niet alleen de financiële hulp valt weg, ook de zorg die het gezin normaal krijgt vanuit pleegzorg.  Zo vindt er iedere maand een gesprek plaats met pleegzorg en de voogd, vertelt Margriet. “Dat die zorg ook wegvalt, vinden wij eigenlijk nog erger.”

Biologische ouders
Volgens de pleegmoeder is de uithuisplaatsing niet alleen een zorg voor de kinderen en pleegouders, maar óók voor de biologische ouders: “Ik kijk er als pleegouder naar, maar moet je nagaan hoe dit voor hen is. Ze hebben helemaal geen vinger meer in de pap en maken zich zorgen over waar hun kind naartoe moet. Het is super dat wij samen met hen hebben kunnen besluiten dat onze oudste pleegdochter gewoon bij ons kan blijven wonen, maar er zullen ook gezinnen zijn die hier de middelen niet voor hebben.”

Foute pad
Margriet is het roerend eens met De Jonge, die zegt dat jongeren – en dan vooral pleegkinderen, gezien hun complexe thuissituatie – op hun achttiende “nog niet afgebakken” zijn. “Pleegkinderen hebben vaak al een rugzakje, ze komen niet voor niets in een pleeggezin terecht”, legt ze uit. “Pleegkinderen hebben vaak nog wat tijd nodig om de basisvaardigheden te ontwikkelen om zelfstandig te kunnen functioneren in deze maatschappij. Dit maakt de kans kleiner dat ze met verkeerde vrienden in aanraking komen en op het verkeerde pad terecht komen.”

Over de streep
De laatste jaren loopt het aantal pleeggezinnen fors terug. “Zorgwekkend“, volgens De Jonge. Margriet verwacht dat zijn plan niet direct voor een extra stimulans gaat zorgen, maar het trekt ouders misschien wel over de streep: “Het feit dat je weet dat je zoon of dochter vanaf hun achttiende verjaardag uit huis moet, geeft een hoop stress. Dat is ook bij ons zo. Waar moet je kind naartoe? Het liefst houd je je kind langer in huis, maar dat moet je dan wel financieel kunnen ophoesten. Als het plan van De Jonge er doorheen komt, hoeven ouders zich daar in ieder geval minder zorgen over te maken. Wellicht trekt dat ze over de streep.”

Lees ook
Pleegzorg Nederland: ‘Er melden zich te weinig nieuwe pleegouders’

In Moderne Families gaat Mirella van Markus op bezoek bij Anita en John, zij zijn de pleegouders van Hilde.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Margriet

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser