Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Patty van LINDA.tv's 'Hopen op een wonder' is na 6,5 jaar zwanger: 'Heel onwerkelijk'

Patty Gerritsen (35) heeft endometriose en vlogde voor LINDA.tv’s ‘Hopen op een wonder‘ over haar poging om zwanger te worden. Ze heeft prachtig nieuws: ze ís zwanger. Ruim veertien weken.

| Kirsten Zijderveld

We belden haar om het erover te hebben.

Patty van ‘Hopen op een wonder’

Omdat ze endometriose heeft – een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies ook woekert op andere plekken – was het voor Patty veel moeilijker zwanger te raken. “De endometriose heeft mijn eileiders aangetast, dus eentje is verwijderd en bij de ander is het de vraag in hoeverre hij functioneert.”

Lees ook
Julia (26) heeft endometriose: ‘Als ik ongesteld was, zat ik als het ware vast op het toilet’

Miskraam

Daarom waren ivf en ICSI voor haar de enige mogelijkheden om alsnog een kindje te krijgen. De ivf was echter geen succes, en Patty kreeg toen ze éindelijk zwanger was zelfs een miskraam, vertelde ze ons destijds al. Patty en haar man besloten daarom voor een Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) te gaan. Dat betekent dat een zaadcel ín een eicel geplaatst wordt. De bevruchte eitjes die daar uitkomen worden ingevroren, en daarna wordt een bevrucht exemplaar teruggeplaatst in de baarmoeder.

Éindelijk zwanger

Dat is dus wat Patty heeft laten doen, mét succes. “Het was de zesde terugplaatsing, op 2 mei. Op 17 mei moest ik urine inleveren in het ziekenhuis voor een zwangerschapstest, en een paar uur later werd ik gebeld met de mededeling dat ik zwanger was. Héél bizar, want we zijn al zes en een half jaar bezig en ik heb al twee keer een miskraam gehad, dus ik ben heel blij. Het is wel heel onwerkelijk dat het nu wel gelukt is, en heel spannend.”

Lees ook
Patty (33) heeft endometriose en vlogt over haar poging om zwanger te worden

Een beetje pijn

Tot de twaalfwekenecho werd Patty extra in de gaten gehouden, maar nu ze ruim veertien weken zwanger is, hoeft dat niet meer. “Het is nu als bij ieder ander.” Het gaat goed met Patty, hoewel ze wel wat pijn heeft. “Ik heb wat verklevingen door de endometriose en ik voel dat dat een beetje begint te trekken. Maar misschien hoort die pijn er wel bij. Ik weet het niet, want ik ben nog nooit zo lang zwanger geweest.”

‘Kijk naar wat je wél hebt’

Patty is dolblij dat ze nu een kind verwacht, maar raadt andere vrouwen met endometriose wel aan ervoor te zorgen dat hun leven niet alleen draait om zwanger worden. “Natuurlijk heb je ook slechte periodes, maar toen ik alleen maar bezig was met zwanger worden, werd ik daar niet gelukkig van. Zolang het goed voelt ervoor te blijven vechten, ga dan door, maar kijk vooral naar de dingen die je wél hebt in het leven en geniet. Dat heeft mij geholpen.”

Lees ook
Gynaecoloog vertelt over endometriose: zo herken je het en dit kun je doen

LINDA.tv’s Hopen op een wonder terugkijken? De eerste aflevering vind je alvast bovenaan deze pagina. Voor de volledige serie klik je hier. Meld je dan gelijk even aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.TV | BABYNIEUWS | HOPEN OP EEN WONDER

Bron: LINDAnieuws | Foto: Patty Gerritsen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser