Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Google's Parisa Tabriz wil meer vrouwen in de technische wereld: 'Er zijn te weinig rolmodellen voor meisjes'

Google's Parisa Tabriz wil meer vrouwen in de technische wereld: 'Er zijn te weinig rolmodellen voor meisjes'

‘Security Princess’ Parisa Tabriz (34) vecht, naast dat ze 200 experts bij Google Chrome aanstuurt, voor meer vrouwen in het technische werkveld.

| Gaby Boterkooper

LINDAnieuws sprak haar voor #SaferInternetDay op het kantoor van Google in München over haar bijzondere carrière.

Lees ook
Deze powervrouwen veranderen volgens tijdschrift ‘Time’ de wereld

Google Chrome
Elke ochtend staat de Amerikaanse Parisa om zes uur op, voert ze haar katten en bekijkt ze haar mail om te zien hoe haar werkdag er die dag uit zal zien. “Op dit moment ben ik hoofdzakelijk werkzaam als engineering director en stuur ik een team van 200 mensen aan, die ervoor zorgen dat Google Chrome zo goed mogelijk beveiligd wordt. Op een normale werkdag ben ik meestal niet echt bezig met het oplossen van problemen, maar met het helpen van mijn team. Daarnaast probeer ik ook genoeg ruimte vrij te maken om te denken. Het is belangrijk om een stapje terug te doen en te bedenken wat de strategie van het team gaat zijn.”

‘Security Princess’
“Toen ik bij Google kwam werken, was mijn officiële titel ‘Information Security Engineer’, maar dat vond ik maar een hoop betekenisloze woorden. Omdat Google toen nog relatief klein was en de werkomgeving vrij informeel is, veranderde ik mijn werktitel als grap in ‘Security Princess’. Ik was als kind nooit echt heel meisjesachtig, stoeide met mijn twee broers en speelde voetbal met hen, dus ik vond dat contrast juist leuk. In Disney-films is vaak het doel van de prinses om uiteindelijk te trouwen, maar mijn doel is om mensen overal ter wereld te beschermen tegen hackers en andere onveilige situaties op het web. Het is uiteindelijk nooit mijn bedoeling geweest om mijn titel officieel te veranderen, maar ik heb hem uiteindelijk toch gehouden en hij staat nu op mijn visitekaart.”

Gelijkheid
Naast het beschermen van Chrome-gebruikers strijdt Parisa er ook voor om meer vrouwen in technische functies aan het werk te krijgen. “Ik weet niet hoeveel vrouwen er momenteel in een vergelijkbare functie werken, maar het zijn er in ieder geval niet genoeg. Ik ben voor diversiteit in een team, of het nu om gender of leeftijd gaat; die verschillende perspectieven zijn heel belangrijk. Daarnaast is het bewezen dat vrouwen erg goed zijn in het oplossen van creatieve problemen. Veel studies tonen aan dat teams waarin een groot aantal vrouwen werkt, voor betere resultaten zorgen. Ik hoop dat er binnen twintig jaar evenveel vrouwen als mannen in de cyber security-wereld werken.”

Rolmodellen
Want Parisa vindt het niet alleen belangrijk om diversiteit in technische teams te hebben, maar vindt dat het ook vanzelfsprekend moet worden dat er vrouwen op zulke posities werken. “In zulke technische vakken zijn er maar weinig rolmodellen voor jonge meisjes. Hierdoor weten veel kinderen niet eens dat zo’n carrière überhaupt een mogelijkheid is.” Daarom heeft Parisa de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met jonge meiden, maar ook met scriptschrijvers in onder andere Hollywood om te proberen het beeld over vrouwen in films realistischer te maken en jonge meisjes te laten zien dat er veel meer mogelijk is dan ze misschien zouden denken.

Waarom Chrome?
Aan onze lezers die graag veilig willen internetten, maar vooral niet bezig willen zijn met updates en spam-mails heeft Parisa nog een laatste tip. “Gebruik Google Chrome, omdat de browser automatisch update en ervoor zorgt dat je niet per ongeluk op een verkeerde site terecht komt. Daarnaast is het makkelijk in gebruik, is het snel, stabiel en veilig.”

Toen de schoonouders van Heleen van Royen haar Googelde kregen ze een hartverzakking, vertelt Heleen in ‘Linda’s Zomerweek’. “Ze wisten echt niet wie ik was, dat zijn hele nette mensen.”

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | BUITENLAND | TECH

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: Google

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser