interview

Ook Sharon (26) was ongemerkt zwanger: 'Bevallen? Dat kan ik helemaal niet, dacht ik'

Ook Sharon (26) was ongemerkt zwanger: 'Bevallen? Dat kan ik helemaal niet, dacht ik'

In het LINDA.meiden Zomerboek lees je het verhaal van Julia (22), die een baby kreeg zonder dat ze wist dat ze zwanger was. Hetzelfde overkwam Sharon de Kruyf (26) uit Delft. 

| Kirsten Zijderveld

Zes jaar geleden werd ze wakker met de klachten van een blaasontsteking, zo dacht ze, maar een paar uur later had ze een dochter in haar armen.

We beginnen even met die bewuste dag. Hoe stond je op?
“Ik had een onrustige nacht achter de rug. Ik moest vaak plassen en voelde me zenuwachtig. Die ochtend kreeg ik rond een uur of tien gigantische buik- en rugpijn. Ik heb staan schélden. Pas drie uur later kon ik bij de dokter terecht. Ze voelde aan mijn buik en vroeg of ik zwanger was, maar dat kon écht niet, zei ik. Toch controleerde ze mijn urine met een zwangerschapstest… en ik bleek toch zwanger. Ik heb negen maanden lang geen klachten gehad. Niet misselijk, niet moe, geen dikke buik, geen dikke enkels. En daarnaast ben ik gewoon ongesteld geweest, ik heb de pil geslikt en alleen sex met condoom gehad.”

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je zwanger was?
“Ik geloofde de dokter niet. En het enge was: ze voelde aan mijn buik, maar ze voelde geen kindje. Onderweg naar het ziekenhuis dacht ik dat ik in mijn broek plaste, maar mijn vliezen bleken gebroken. In het ziekenhuis werd direct een echo gemaakt. In eerste instantie was er weer geen kindje zichtbaar, maar toen ze verder richting mijn rug keken, lag ze daar toch echt.”

Sharon toen ze negen maanden zwanger was.

Bizar. En toen moest je ineens bevallen?
“Ja, ik was compleet in shock. Ik kan dit niet, dacht ik. Maar een uur nadat ik in het ziekenhuis was, kreeg ik al persweeën, en een half uurtje later werd mijn dochter Shayenne geboren. De verpleegster was ontzettend lief. ‘Je bent onervaren en je hebt het zo effe gedaan, dat is een applausje waard’, zei ze.”

Lees ook
Tessa wist pas bij de bevalling dat ze zwanger was: ‘Ik voelde ineens een hoofdje tussen mijn benen’

Was je familie inmiddels op de hoogte?
“Mijn moeder was al meteen mee naar het ziekenhuis. Zij geloofde het niet. Ook mijn beste vriendin, mijn broer en zus, niémand geloofde dat ik een kindje kreeg. Ik was bang dat ze misschien boos zouden zijn, maar ze waren – toen het eenmaal doordrong – hartstikke blij. Pas toen ik Shayenne in mijn armen had, besefte ik zelf: ik heb een kindje.

"

Wist je op dat moment wie de vader van je dochter was?
“Ja, het kon maar één iemand zijn. Twee maanden daarvoor was mijn relatie na vierenhalf jaar uitgegaan. Ik durfde het hem niet gelijk te vertellen, want ik was heel bang voor zijn reactie. We waren met ruzie uit elkaar gegaan. Een paar weken later belde ik hem op: ‘Je bent vader geworden.’ Hij hing op en belde een paar uur later weer terug. En toen begon de ellende; hij wilde er niks mee te maken hebben.”

Dat moet heftig zijn geweest.
“Ja, hij zei: ‘Ik heb nooit kinderen gewild en ik kan je niets bieden’. Shayenne is nu zes en hij heeft nog nooit iets laten horen. In het begin vond ik dat heel moeilijk, maar nu denk ik: je weet niet wat je mist. Het is een geweldige dochter, je krijgt zoveel liefde van haar. Sinds drie jaar heb ik een nieuwe vriend en hij heeft sindsdien geholpen met opvoeden. Zij ziet hem ook als papa, maar ze weet wel dat hij niet haar echte vader is. ‘Jij bent mijn echte neppe papa en dat is veel cooler’, zegt ze altijd.”

Lees ook
Een baby krijgen zonder dat je weet dat je zwanger bent: het overkwam Julia (22)

Heb je nog kunnen achterhalen hoe het mogelijk is dat je niet van je zwangerschap af wist?
“Ik heb veel gesprekken gehad met een psycholoog. Volgens haar komt het doordat ik bewust nooit kinderen wilde. Ik was er sterk van overtuigd dat ik nooit moeder zou worden en daarom heeft mijn lichaam zich letterlijk afgesloten voor de zwangerschap. In het ziekenhuis konden ze die verklaring ook bevestigen.”

En hoe gaat het nu met jullie?
“Ik ben hartstikke gelukkig en met Shayenne gaat het heel goed. Ik had het niet willen missen en zou ook graag een tweede kindje willen. Maar op het moment dat ik ga proberen zwanger te worden laat ik me wel in het ziekenhuis begeleiden en wil ik vaak controle. Tegen vrouwen die hetzelfde meemaken wil ik zeggen: schaam je niet. Het is je lichaam en je kunt er niets aan doen.”

"

Lees ook
Verloskundige legt uit hoe je je eigen zwangerschap kunt missen

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | OPMERKELIJK | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sharon de Kruyf

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser