interview

Waarom Noa (20) mannen die haar lastigvallen op Instagram zet

Waarom Noa (20) mannen die haar lastigvallen op Instagram zet

Mannen die Noa Jansma (foto) deze maand nafluiten, of een intimiderende opmerking maken, mogen wel oppassen. De kans is groot dat ze met hun bakkes op Instagram belanden.

| Boris Lemereis

Noa: “Ik wilde de macht eens omdraaien in het spelletje dat zij spelen.”

Lees ook
Noa zet de mannen die haar nafluiten te kijk op Instagram

Geïntimideerd
Noa wist nooit zo goed wat ze moest doen als mannen haar nafloten of dingen riepen, vertelt ze aan LINDAnieuws. “Als ik doorliep, voelde het vervelend dat ze dit gewoon konden doen zonder consequenties. Maar als ik het gesprek aanging, liep het ook niet altijd helemaal soepel. Veel mannen vonden het dan wel leuk dat ik een ‘pittig wijfie’ was, en een keer ben ik zelfs omsingeld en verder geïntimideerd.”

Machtsspel
Toen twee jongens in de trein niet alleen naar Noa ríépen, maar haar ook nog eens filmden, besloot ze dat het genoeg was. “Ik had dat nog nooit meegemaakt, maar dacht wel: ik kan dat wapen ook tegen hen gebruiken. Als ik ze vastleg, draai ik het machtsspel dat zij spelen om.”

Eng idee
Noa liep maanden met het idee rond voordat ze het durfde uit te voeren. “Het is best eng. Je zult soms met de mannen in gesprek moeten, en ik was bang dat ze achterdochtig zouden worden. Ze weten ergens heus wel dat ze geen correct gedrag vertonen.”

Geprotesteerd
Die achterdocht bleek mee te vallen, merkte Noa toen haar idee besloot door te zetten. Ze zette de mannen probleemloos op de foto. “Niemand heeft ooit geprotesteerd. Als iemand mij naroept, antwoord ik tegenwoordig altijd met: ‘Zullen we een selfie maken?’ Ze staan er allemaal lachend op, vaak met hun duim omhoog.”

Leven verpest
De mannen weten niet allemaal dat ze op Instagram komen in deze context. “Maar als ik een bericht zou krijgen dat ze denken dat ik hun leven verpest, haal ik het er weer af. Ik wil mijn punt maken, en ben er helemaal niet op uit om deze specifieke mannen te benadelen.”

‘Goedemorgen schat’
Sommige foto’s zet Noa uiteindelijk niet op Instagram, omdat de grens tussen intimidatie en een compliment soms moeilijk in te schatten is. “Soms is ‘goedemorgen schat’ gewoon vriendelijk bedoeld, maar als iemand zijn lippen erbij aflikt, is het weer een ander verhaal. Bij een enkele foto denk ik achteraf: ik vond dit moment heel irritant, maar ik weet niet zeker of het objectiverend was.”

Een maand
Noa zet haar actie een maand door en is dan klaar. “Ik wil laten zien hoe vaak dit gebeurt binnen een maand.” Tot nu toe staan er 23 foto’s op haar Instagram-pagina. De eerste foto’s zijn gemaakt in Spanje, de rest in Nederland.

Intimidatie

 

Feministisch leider
De reacties op haar actie zijn overwegend positief. “Natuurlijk ben ik een paar keer ‘zeikwijf’ genoemd, maar zo is het internet. Ik krijg vooral berichten van mensen die zeggen hoe belangrijk het is wat ik doe, van vrouwen die zich hierin kunnen vinden, maar ook van vaders die me bedanken. Het is wel grappig dat mensen mij nu als een feministisch leider of expert zien. Dat ben ik niet. Ik ben een ervaringsdeskundige, net als talloze vrouwen en meisjes van rond mijn leeftijd.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Noa Jansma

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser