Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Voormalig leerkracht Niek de Kruif (64) maakt zich zorgen: 'Het basisonderwijs is ziek'

Voormalig leerkracht Niek de Kruif (64) maakt zich zorgen: 'Het basisonderwijs is ziek'

Niek de Kruif werkte 41 jaar lang in het basisonderwijs; als leerkracht, directeur en bestuurslid van een onderwijsstichting. Gisteren ging hij met pensioen én presenteerde hij zijn boek ‘Een Luizenbaan’. 

| Kirsten Zijderveld

Volgens hem is er nogal wat mis in het huidige schoolsysteem. Wij belden ‘m op.

Waarom heeft u een boek geschreven over uw ‘luizenbaan’?

“Ik maak me veel zorgen. Het basisonderwijs is ziek en ik wil dat meer mensen dat weten. Het is niet alleen een kritisch boek, maar er zit ook veel humor in; verhalen uit mijn loopbaan waar je om kan lachen. Ik heb voor de titel Een Luizenbaan gekozen om mensen een beetje op het verkeerde been te zetten. Toen ik bestuurder was van een grote onderwijsstichting met twintig scholen, zei iedereen altijd dat dat een superzware baan is. Dat klopt, het is van alles, maar wel de mooiste hondenbaan die er is.”

Wat wilt u met het boek bereiken?

“Ik wil mensen wakker schudden. Dat ze niet kunnen zeggen: we hebben het niet geweten. Er zijn steeds meer mensen die goede dingen roepen, zoals PO in Actie, maar er is veel nodig om het niveau op scholen omhoog te krikken. Er zijn veel zij-instromers, omdat we geen mensen meer hebben. Ik heb voor het eerst een kleinkind en dit boek is ook een beetje voor haar, omdat ik wil dat zij in een omgeving terecht komt waar onderwijs hartstikke goed is en dat politici snappen dat dat cruciaal is. Er zijn hartstikke goede mensen in het onderwijs, maar ook veel worden ziek of haken af. Dat is zorgelijk als je zelf kinderen hebt. En ze naar een privéschool brengen, willen we ook niet. Naast mijn zorgen delen, wil ik ook vertellen hoe machtig mooi het vak is.”

Wat is er dan allemaal mis met het huidige schoolsysteem?

“Ik vind dat te veel mensen zich ermee bemoeien, vooral in de politiek. Iedereen roept wat en er zijn veel plannen, maar alles moet wél betaald en uitgezocht worden. En dat doet niemand. Ze bedenken dingen die we helemaal niet kunnen uitvoeren. In mijn boek geef ik tientallen voorbeelden. Een greep: zwemmen, gezond eten, meer sporten, meer muziekonderwijs, meer conciërges, meer vrouwen in de leiding, meer mannen voor de klas, interne en externe vertrouwenspersonen, privacy-beschermers, Rijksmuseum bezoeken, zonnepanelen en ga zo maar door.”

Hoe zou het schoolsysteem eruit moeten zien?

“Het systeem is verouderd, we moeten veel meer nadenken over hoe het er nu uit moet zien. Over linkjes en websites en dat soort dingen weten leerkrachten nog niet voldoende. Onze leerlingen lopen straks voor. Op de Pabo moet dat al beter aangeleerd worden, maar ja, dat moet wel allemaal betaald worden. Ook zou ik graag de mannen weer terug hebben voor de groep. In drie á vier van de scholen van onze stichting staan alleen maar vrouwen voor de klas. Mannen zijn toch anders en gaan anders met kinderen om. Ze zijn veel directer. Ook willen kinderen zich kunnen identificeren, en met alleen maar vrouwen voor de klas kunnen jongens dat niet.”

Heeft u zelf geprobeerd iets aan de problemen te doen?

“Ik heb mijn zorgen wel uitgesproken in de PO raad en het ministerie mailtjes gestuurd, maar je krijgt geen fatsoenlijk antwoord. Ze willen natuurlijk niet horen dat iets niet deugt waar ze heel veel geld in hebben gestoken. Verder heb ik vooral heel veel dingen níet gedaan. Als leraar heb ik vooral gekeken naar wat ik in een groep kan doen, ik wilde niet vastzitten in wat mensen verwachten. Als er staat dat je de dag moet beginnen met rekenen, maar de kinderen zijn afgeleid omdat het buiten keihard onweert… kun je beter je gitaar erbij pakken en even liedjes zingen. Dan zien kinderen dat je ze begrijpt.”

Wat zou u tegen mensen willen zeggen die nu voor de klas staan?

“Rustig blijven ademen, blijven kijken naar kinderen en zien dat jouw optreden kinderen kan helpen. Doe niet alles wat het ministerie van je vraagt, maar richt je op de kinderen. Je hebt een hartstikke leuke baan. Kinderen zijn het leukste, de rest is bijkomstigheid.”

En tegen ouders die zich zorgen maken?

“Allereerst: koop mijn boek, want als je het leest, word je gewoon blij. Ik schrijf ook echt over de leuke kant van het vak. Onthoud ook dat echte onderwijsmensen jouw kind wat willen leren, dan komt het goed. We moeten alleen af van die rommel om het onderwijs heen.”

Een Luizenbaan van Niek de Kruif is hier te bestellen.

Lees ook
Deze moeder vindt het Nederlandse onderwijs zo slecht dat ze emigratie overweegt

NIEUWS | INTERVIEW | ONDERWIJS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ivo Samplonius

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

marit Driesmarit Dries

Het basisonderwijs ziek? Daar hebben we helemaal geen vervanging voor!

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser