interview

Nicole heeft braakangst, en dat is veel ingrijpender dan je misschien denkt

Nicole heeft braakangst, en dat is veel ingrijpender dan je misschien denkt

De aandoening emetofobie is niet heel bekend, maar als het aan Nicole (19) ligt, komt daar snel verandering in. De angststoornis heeft al jaren invloed op haar leven.

| Tim van Erp

Emetofobie is een irrationele angst voor braken, en die heeft bij Nicole grote gevolgen.

Lees ook
Voor mensen zonder vliegangst is er ‘binnenkort’ een vliegtuig zónder piloot

Wat houdt de angststoornis voor jou precies in?
“Omdat ik bang ben om over te geven, reageert mijn lichaam daar zo heftig op dat ik er echt buikpijn van krijg en misselijk word. Daardoor wordt mijn angst nog verder aangewakkerd en durf ik de deur niet eens uit. Soms heb ik ook paniekaanvallen.”

Hoe beïnvloedt dat jouw dagelijks leven?
“Als ik me ’s ochtends niet lekker voelde, ging ik al niet naar school. Dan zou ik mezelf daar gek zitten maken dat ik me zo slecht zou gaan voelen dat ik moest overgeven. Ik miste dus lessen, op het dieptepunt vaak twee hele dagen per week. Ook ging ik nooit uit eten; ik was bang om iets verkeerds binnen te krijgen. Ik drink ook geen alcohol. En ik reisde niet met openbaar vervoer, want het idee dat ik niet op elk moment kon uitstappen beangstigde me. Net als andere mensen die wagenziek kunnen worden, trouwens.”

Dus je bent ook bang voor ándere mensen die moeten overgeven?
“Ja, daar blijf ik zover mogelijk vandaan. Toen ik op vakantie met mijn vriend in een tentje sliep en hij zich niet lekker voelde, bleef ik liggen terwijl hij naar buiten ging om een prullenbak op te zoeken. Mijn moeder, die in de caravan lag, moest naar buiten om hem te helpen.”

Stel, je krijgt griep. Wat dan?
“Ik had een keer buikgriep en dat was verschrikkelijk. Ik ging naar de dokter, die een bakje voor me neerzette. Daardoor raakte ik helemaal in paniek. Ik probeer koste wat het kost te voorkomen dat ik moet overgeven – ik kreeg toen een pilletje tegen misselijkheid, maar ik neem ook vaak kauwgum en cola. Maar ik moest die keer tóch overgeven. Ja, dat vond ik heel erg.”

Lees ook
Joans dochter hoorde permanent een piep: ‘Euthanasie was de enige menswaardige uitweg’

Hoe reageren andere mensen op je fobie?
“Veel mensen begrijpen het niet. ‘Niemand vindt overgeven fijn’, zeggen ze dan. Of: ‘Joh, dan geef je toch een keertje over.’ Maar zo werkt het voor mij dus niet. Het is heel vervelend als je hiermee zit en mensen zoiets tegen jou zeggen, dat voelt alsof je niet serieus genomen wordt.”

Je bent nu in behandeling, toch?
“Klopt. Ik ga bijna een jaar naar een psycholoog, die me helpt om toe te geven aan mijn angst. Ik moet bijvoorbeeld verplicht de bus pakken, of filmpjes van brakende mensen kijken.”

Ik kan me indenken dat vooral dat laatste nogal een drempel was.
“We zijn heel ‘voorzichtig’ begonnen; mijn psycholoog was bij me en we startten met overgevende baby’s, wat ergens nog wel aandoenlijk is. Maar hoe ouder de mensen in de video’s werden, hoe naarder ik het vond. Toch moest ik er, thuis, in mijn eentje, mee verder. Ik kreeg wel meteen angst, maar dat is juist de bedoeling: ik moet daar doorheen, en dan merk ik vanzelf dat die angst ook weer wegebt. Op die manier leer ik mijn angst te doorstaan.”

Helpt dat al?
“Ja, het gaat nu een stuk beter. Ik ga gewoon weer naar school, ga met de bus, ga weer uit eten. Ook mijn sociale leven is dus weer beter. Het belangrijkste is niet dat de fobie helemaal weggaat, maar wel dat ik weer dingen kan doen en mijn eigen leven kan oppakken.”

Oproep
Voor een nieuw LINDA.tv-programma zijn we op zoek naar mensen die kampen met angst, depressie of seksuele problemen en hun vragen hierover (anoniem) willen stellen aan onze psycholoog Najla. Zit jij met een vraag die hierop aansluit? Mail die dan naar oproep@linda.tv.

Meer weten over de behandeling van Nicole? Kijk dan op VGCt.nl.

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Dorothee ErasDorothee Eras

Een absolute aanrader om eens contact op te nemen met jan den den berg van http://www.ipzo.com/angst-overgeeffobie.php . Hij gaat voor de mensen met deze fobie overgeven en alle functies daarvan stap voor stap uitleggen.

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser