Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Voor Mellany (23) is dit de eerste Moederdag sinds haar moeder overleed

Voor Mellany (23) is dit de eerste Moederdag sinds haar moeder overleed

Moederdag komt in de media voor in vrolijke reclames en luchtige artikelen, maar niet iedereen ervaart die dag zo. Voor mensen die geen moeder meer hebben, kan het behoorlijk zwaar zijn.

| Tim van Erp

Wij spraken met Mellany (23), die in januari deze ontroerende ode aan haar moeder schreef.

Lees ook
Mellany’s dappere moeder (46) overleed aan darmkanker

‘Besef komt nu pas’

Het is nu bijna een jaar geleden dat Mellany’s moeder overleed aan darmkanker. “Veel mensen zeggen dat het gemis slijt met de tijd, maar dat vind ik niet”, zegt Mellany. “Ik vind dat het erger wordt naarmate ik mijn moeder langer niet heb gezien. In het begin dacht ik soms dat ze op vakantie was, dat ze zo weer thuis zou komen. Nu komt het besef pas echt.”

Beste vriendin

‘Ik kon fijn met haar praten en we voelden elkaar goed aan; ze was mijn beste vriendin’, schreef zij destijds in het Monumentje. “We waren heel close“, bevestigt Mellany. “We appten heel vaak, maar deden ook van alles samen. Als er een nieuwe film draaide, haalde zij vaak meteen kaarten voor ons tweeën. Maar we gingen ook vaak lunchen, of samen naar de Toppers.”

Mellany Koet moeder moederdag

Beladen verjaardag

Haar moeder overleed op Mellany’s verjaardag. “De week voor ze overleed hadden we het daarover. Ze zei toen al: ‘Daar ben ik nog bij hoor.’ Ze heeft woord gehouden: het was kwart over twaalf toen ze overleed.” Mellany’s verjaardag zit er nu weer aan te komen, en daarmee ook een dag met een dubbele lading. “Ik ga samen met mijn zusje high tea’en die dag, maar ik ga ook op bezoek bij mijn moeders graf. Dat doe ik nu ook zeker elke week.”

Moederdagreclames

Ook is het aanstaande zondag Mellany’s eerste Moederdag zonder moeder. “Ik zie al heel veel moederdagreclames voorbijkomen op televisie. Dat vind ik wel moeilijk”, zegt ze. “Het liefst wilde ik dat die dag niet meer bestaat. Heel gek is dat. Voordat het me zelf overkwam, had ik geen idee hoe lastig Moederdag is voor mensen die geen moeder meer hebben.”

Lees ook
Linda’s zoon Julian (21) over bedreigingen: ‘Eerst was ik bang, later was het vooral irritant’

Knutselen van moederdagcadeaus

“Mijn vriend en de vriend van mijn zusje hebben bijvoorbeeld wel hun moeder nog. Ik wil mee naar mijn schoonmoeder, maar makkelijk is dat niet”, legt ze uit. Ook op haar werk wordt Mellany geconfronteerd met de feestdag: “Ik werk op een kinderdagverblijf en ben de hele week bezig met het knutselen van moederdagcadeaus. De kinderen vragen ook wel eens of ik ook naar mijn mama ga met Moederdag. Dan krijg ik wel eens een brok in mijn keel. Meestal verander ik dan gauw van onderwerp.”

Dit jaar?

“Normaal zou ik er nu ook al mee bezig zijn: dan zat ik te broeden op een leuk uitje, of ging ik cadeaus kopen.” De afgelopen jaren vierden Mellany en haar zus Moederdag bij haar ouders thuis, met cadeautjes en een etentje. “Dit jaar heeft mijn moeders zus ons uitgenodigd om bij haar te komen. Samen gaan we dan wat leuks doen. Het wordt dan een wat minder beladen dag, waarop we ook gewoon kunnen lachen.”

NIEUWS | MOEDERDAG | INTERVIEW | MEEPRATEN | LINDA.166 HET ZAL JE MOEDER WEZEN

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser