Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Anita's zoon (16) kwam om door online challenge, nu wil ze andere ouders waarschuwen

Anita's zoon (16) kwam om door online challenge, nu wil ze andere ouders waarschuwen

Het was dit weekend een jaar geleden dat Tim (16) overleed door de ‘choking challenge’: een tragisch ongeluk als gevolg van een internethype. Zijn ouders willen nu andere ouders waarschuwen.

| Boris Lemereis

Wij belden met Tims moeder Anita: “Als we ervan hadden geweten, hadden we Tim kunnen waarschuwen.”

Lees ook
Veronica verloor haar zoon Emin (20) door een online challenge

Choking challenge

Elke dag denken Geert, Anita en Anna Reynders nog aan hun zoon en broer Tim, die ze vorig jaar levenloos thuis aantroffen. Totaal onverwacht. Later bleek dat Tim omgekomen was terwijl hij de ‘choking challenge’ uitvoerde: een internethype waarbij kinderen hun hals afknijpen, waardoor ze een zuurstoftekort krijgen en in een roes komen.

Van minuut tot minuut

Bij Tim liep dat verkeerd af: hij verstapte zich en stikte. Hij filmde zijn challenge – en dus zijn dood – met zijn mobiele telefoon. Daardoor weten zijn ouders – via de hulpdiensten – van minuut tot minuut wat er op de bewuste dag is gebeurd. Dat is zwaar. Moeder Anita: “Elke zaterdagavond kijken we nog op de klok en denken we aan wat er toen gebeurde. Afgelopen zondag, toen Tim een jaar geleden overleed, was het extra moeilijk. Iedere seconde van die dag gaat dan door je hoofd.”

Tim:

Portret Tim Reynders

Dit mogen we niet verzwijgen

Na Tims dood overheerste het verdriet en ongeloof. Zijn familie had ook meteen een duidelijke missie voor ogen: andere ouders waarschuwen voor de gevaren van online challenges. “Meteen dachten we: we mogen dit niet verzwijgen. We hadden zelf nog nooit gehoord van deze challenge, en als we dat wel hadden gedaan, hadden we er met Tim over kunnen praten, hem kunnen waarschuwen.”

Lees ook
Zo voer je een goed gesprek met je kind(eren) over online challenges

Krachten nodig

Een maand na Tims overlijden zaten Geert en Anita in Jinek, om te praten over de gevaren. Ook spraken ze eenmalig met de Volkskrant. “Voor de rest hadden we onze krachten echt nodig om zelf overeind te blijven en hebben we de media even afgehouden.”

Tims ouders vertellen hun verhaal in Jinek:

Missie

Nu is daar verandering in gekomen, en wel met een belangrijke reden. Anita, Geert en Anna willen een website opzetten met informatie over online challenges en de gevaren daarvan. Het doel: ouders, kinderen en docenten informeren en waarschuwen. Ze maken onder meer gebruik van een jongerenpanel dat de hypes in de gaten houdt, en van medisch professionals, die vertellen over de medische gevaren.

Blijvend letsel

Bij de choking challenge is er bijvoorbeeld grote kans op hersenschade, doordat de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgen. Anita denkt dat het belangrijk is om ook op die ‘kleinere’ gevaren te wijzen.”Je ziet dat de dood op jongeren minder indruk maakt – ze denken dat het ze toch niet overkomt -, maar van de kans op blijvend letsel schrikken ze wel.”

Crowdfundingsactie

Een belangrijke missie, maar voor voorlichting van de omvang die de familie Reynders voor ogen heeft is geld nodig. Daarom hebben ze een crowdfundingsactie gestart. Het doel is om 20.000 euro op te halen. Tot nu toe is ruim een kwart gehaald. Binnenkort zet de familie de Stichting T.I.M. (Tegen Internet Misstanden) op, van waaruit ze hun missie willen vervullen. Wanneer Anita tevreden is? “Dat is moeilijk te zeggen, want je weet het natuurlijk nooit als je er levens mee redt. Maar we hopen echt dat het niet meer gebeurt, dat er geen doden meer vallen. Dat is ons streven.”

Tim, Anita, Anna en Geert.

De familie van Tim Reynders

Doneer hier aan Stichting T.I.M.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Anita Reynders

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser