Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Modeontwerper Janice over zijn coming-out: 'Ik zat met mezelf in de knoop'

In het nieuwe Videoland-programma ‘Wat Vindt Een Kind’ mogen kinderen hun ongezouten mening geven en prangende vragen stellen aan bekende lhbt’ers.

| Stijn de Vries

Zo is LINDA.tv’s Janice (33) ook te zien in het programma. In gesprek met LINDAnieuws vertelt hij over zijn jeugd, coming-out en het nieuwe programma.

Mode

Wat Vindt Een Kind is enorm leuk”, begint Janice enthousiast. “Maar ik vond het ook spannend omdat ik nooit geconfronteerd word met mijn seksualiteit. Ik werk in de mode, dus homo zijn is daar geen ding. Het wordt zó geaccepteerd, dat ik er nooit mee bezig ben.” Voor het programma mochten de kinderen alles vragen omtrent zijn seksualiteit. “Ik vind kinderen heel leuk, vooral omdat ze zeggen wat ze denken. Ze waren heel open en niet bevooroordeeld. Ze vonden het bijvoorbeeld helemaal prima dat ik met een man getrouwd ben.”

Vechten

Als kind was homoseksualiteit niet iets waar Janice bekend mee was. “Ik woonde in een dorp, vroeger kende ik daar geen enkele homo. Ik werd gepest op school omdat ik flamboyanter en vrouwelijker was dan de gemiddelde jongen. Omdat ik een geheim had dat ik niet wilde vertellen, voelde ik me er niet altijd op mijn gemak. Maar het heeft me sterker gemaakt. Ik heb er harder door leren vechten.”

Uit de kast

Zijn coming-out verliep beter dan verwacht. “Het duurde lang voordat ik het mijn ouders vertelde, maar ze vonden het helemaal oké en zagen het ook aankomen. Ik zat wel met mezelf in de knoop. Op mijn zestiende wist ik dat ik op jongens viel, maar op mijn achttiende kwam ik pas uit de kast.” Daarna ging Janice wekelijks los in de gay scene die hij vond in de Randstad. “Rotterdam en Amsterdam werden mijn nieuwe uitgaansplekken. Destijds had ik een relatie, maar die ging snel uit omdat ik de wereld wilde ontdekken.”

Tweede puberteit

“Tot mijn achttiende heb ik me keurig gedragen, maar daarna sloeg ik los. Ik beleefde een tweede puberteit met de eerste liefdes die ik kreeg.” De modeontwerper ging ieder weekend feesten en ontmoette veel nieuwe (homo)vrienden. “Ik maakte ook vrienden die aan travestie deden, daar ging ik mee op stap.” Of Janice zich zelf ook wel eens waagde aan een jurk met kekke pruik? “Zeker. Maar als vrouw ben ik fucking lelijk, ik lijk wel een paard.”

Acceptatie

Janice vindt dat je tegenwoordig makkelijker uit de kast kan komen dan vroeger. “Nu is homoseksualiteit overal bekend. Er zijn homo’s op tv en steeds meer mensen laten zien wie ze echt zijn. Mensen vinden alles wat onbekend is moeilijk, maar als zij homo’s leren kennen, in het echt of op televisie, went het meer.” Hij is blij om in Nederland te wonen. Want ook al is de tolerantie er niet helemaal, de acceptatie is er. “In Rusland mag je niet eens de regenboogvlag laten zien, dus ik vind het heel fijn dat we in een land leven waar mijn seksualiteit oké is.”

Het Zelfportret

‘Onze’ Janice is regelmatig te zien op LINDA.tv. In het programma Het Zelfportret liet hij zich van zijn kwetsbare kant zien. “Je moet roeien met de riemen die je hebt. Ik heb een leuk leven, daar hoort een blokjesbuik niet bij.” De video bekijk je hieronder.

Lees ook
Janice vertelt hoe je er áltijd stijlvol uit kunt zien: ‘Mode is niet moeilijk’

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Janice

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser