Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

MMA-kampioen Marloes Coenen wilde kinderwens opgeven voor sport; ze krijgt nu kind met trainer

Het is ruim een jaar geleden dat drievoudig MMA-wereldkampioen Marloes Coenen (36) haar laatste wedstrijd vocht. De documentaire daarover is vanaf morgen in de bioscoop te zien.

| Boris Lemereis

We belden Marloes om te praten over haar carrière, wat ze daarvoor heeft moeten opgeven én natuurlijk over de film.

Lees ook
Kickbokser Rico Verhoeven in gezicht gespuugd door tegenstander

Twee kanten
Aan de telefoon is Marloes een hartelijke en goedlachse vrouw. Ze praat open over de achttien jaar als MMA’er, de keuzes die ze maakte en haar kinderwens. Als je haar gevechten terugkijkt, zie je een heel andere Marloes. Hardheid, winnaarsmentaliteit en vechtlust staan centraal. De documentaire The Last Fight, een film over de weg naar haar laatste gevecht, laat zien hoe die twee kanten samengaan.

Wereldkampioen
Haar carrière begon ooit met een cursus jiujitsu, bedoeld als zelfverdediging. “Ik zat op de middelbare school, en moest vaak alleen over verlaten stukken fietsen.” Er bleek meer in te zitten. Op haar achttiende vocht Marloes haar eerste MMA-partij. Vanaf dat moment ging het hard. “Ik was net aan het studeren, en kreeg een telefoontje of ik in Japan wilde vechten.” Daar won ze in 2000 haar eerste wereldtitel MMA (Mixed Martial Arts, een multidisciplinaire vechtsport). Twee wereldtitels (in de vedergewichtsklasse) volgden.

Schrik
Zelfs haar ouders herkenden haar niet terug als ze in de ring stond, vertellen ze in een scène in de documentaire. Voor Marloes zelf logisch: “Ik ben een heel zwart-wit persoon. Lief óf hard, maar er zit niks tussenin. Als ik in de kooi sta, ben ik hard. Als ik een wedstrijd van mezelf terugkijk, schrik ik soms ook. ‘Ben ik dat? Die is eng.'”

Opgeven
De MMA-vechter heeft veel moeten laten voor haar carrière. “Op een gegeven moment kreeg ik berichten van vriendinnen. De ene was notaris geworden, de ander huisarts. Toen dacht ik wel bij mezelf: en ik sta in een fucking kooi te vechten, en verdien niet eens zoveel dat ik de rest van mijn leven goed zit.” Tegelijkertijd was ze overtuigd van wat ze toen deed. “Ik ben tevreden, trots en blij.”

Zwangerschap
Hetzelfde geldt voor het moederschap. Terwijl mensen in haar omgeving kinderen kregen, was de liefde van Marloes voor de sport zó groot, dat ze zelfs het risico wilde lopen dat ze door lichamelijk letsel niet zwanger zou kunnen worden. “Ik heb daar heel erg over nagedacht en een keuze gemaakt. Ik heb mijn lichaam veel aangedaan. En je als gevolg daarvan geen moeder meer kan worden, moet je ook niet gaan zeuren.” Een emotioneel proces van acceptatie, waar Marloes naar eigen zeggen nog middenin zat toen ze stopte met vechten.

Niet nodig
Het bleek gelukkig niet nodig. Marloes raakte tot haar eigen verbazing binnen no-time in verwachting. “Toen ik stopte met vechten, heb ik een paar maanden rust genomen, en ben daarna gaan proberen zwanger te raken. Binnen een maand was het raak.” Ze is over drie maanden uitgerekend.

Vader is perfecte trainer
De vader van het kindje is Roemer Trompert, die haar ook jarenlang trainde. Of het niet lastig is als je vriend ook je trainer is? “Nee, ik merkte dat hij de perfecte trainer was. Hij kent mij door en door. We hebben inmiddels samen een gym, waar twee regels de boventoon voeren: je doet je best, en je toont respect. Dat is iets wat we internaliseren, ook in onze relatie. We hebben bijna nooit ruzie.”

Vrijwillig in elkaar laten slaan
Wat de voormalig vechter hoopt over te brengen met de documentaire? Haar persoonlijkheid laten zien én een beter beeld van de sport neerzetten. “Ook ik vond het in het begin asociaal en ordinair. Ik dacht echt: dit is voor het schuim der aarde. Maar als ik nu kijk, kan ik het spel veel meer op waarde schatten. Ik zie de techniek, weet hoe moeilijk het is. Als mensen mij vragen: ‘Je gaat jezelf toch niet in elkaar laten slaan?’, zei ik altijd: ‘Nee, ik ga om te winnen’.

De documentaire The Last Fight draait vanaf 8 februari in de bioscoop.

NIEUWS | BEKEND | SPORT | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Still documentaire

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser