interview

Mika reageert op kritiek: 'Ik laat júist mijn vrouwelijke kanten zien'

Mika reageert op kritiek: 'Ik laat júist mijn vrouwelijke kanten zien'

In het LINDA.tv-programma ‘Man Up Mika‘ heeft haarstylist Mika van Leeuwen één doel: mannelijker worden. Maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

| Tim van Erp

Naast een hoop fans heeft de show ook criticasters, die op social media hun ongenoegen uiten.

Lees ook
Hysterische Mika werkt aan zijn mannelijkheid op LINDA.tv

Vrouwelijkheid bevechten
De kritiek komt vooral vanuit de LHBT-gemeenschap. Zo schreef de hoofdredacteur van Gay.nl een opiniestuk waarin hij stelt dat het een ‘kwalijk’ format is, een podium ‘om vrouwelijkheid te bevechten in plaats van te omarmen’. Ook op Twitter klinken geluiden dat Mika zichzelf zou stereotyperen. LINDAnieuws belde Mika om hem te vragen wat hij zelf vindt van de kritiek op het programma.

Heb je zelf iets meegekregen van de negatieve geluiden?
“Ja, ik heb inderdaad dingen gelezen. En me erover verbaasd. Man Up Mika is een programma met een dikke vette knipoog. Ik ben nogal een klager en iemand die graag eerst de kat uit de boom kijkt. Dat bracht mijn vriendin Pauline en de makers op het idee om mij eens flink uit mijn tent te lokken. Niet om van mij ineens een machokerel te maken, maar om mij te confronteren met m’n angsten. En misschien nog wel het meest mijn negatieve houding.”

Zie ook
Pauline heeft weer ’n fantastisch uitje in petto: Mika gaat klimmen

Wat vind je van het opiniestuk op Gay.nl?
“Ik vind de reactie een beetje overtrokken eigenlijk. Niemand heeft dit programma bedacht met de insteek om van mij een ander mens te maken. Ik ben wie ik ben: iemand die gilt als-ie bang is. Maar ‘man up‘ betekent vrij vertaald: ‘stel je niet aan’. Precies wat Pauline roept als ik iets niet durf of weiger. Ik laat me in de serie ook gewoon vastleggen zoals ik ben, inclusief mijn ‘vrouwelijke’ gedrag. Als ik me daar echt voor zou schamen, zou ik toch zeker niet voor deze publieke vertoning kiezen?”

Maar je wílt liever niet vrouwelijk zijn, toch?
“Ik ben oprecht helemaal tevreden met alles wat vrouwelijk aan mij is. Ik kan en wil mezelf niet veranderen op dat gebied. De termen ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ worden hier veel te zwart-wit gebruikt. We maken een programma dat vooral niet al te serieus genomen moet worden. Ik neem mezelf op de hak. Als mensen dat niet zien, begrijp ik dat niet zo goed.”

Krijg je vaak kritiek op je vrouwelijkheid?
“Als ik kritiek krijg op mijn vrouwelijke gedrag is dat grappig genoeg voornamelijk van homoseksuele mannen. Die vinden me dan minder aantrekkelijk. Ik val zelf ook op ‘mannelijke’ mannen, maar ik heb geen áfkeer tegen vrouwelijkheid: ik vind het bij mijn vrienden enig, maar heb zelf graag een mannelijke man naast me in bed. Veel homo’s vinden vrouwelijkheid echter nichterig, maar dat vind ik onzin. Wat dat betreft zit ik waarschijnlijk wel op één lijn met de hoofdredacteur van Gay.nl.”

Op Twitter schreef iemand: ‘Elk jongetje dat het item ziet weet nu dat je alleen een man kan krijgen als je echt mannelijk bent.’ Is dat zo, denk je?
“Ik denk eigenlijk het tegenovergestelde. Door mij te zien gillen en me zonder problemen vrij vrouwelijk te zien uiten, zien juist meer mensen dat dat kan en mag. Uit de meeste afleveringen blijkt bovendien dat het haast onmogelijk is om mij iets te laten doen tegen mijn zin. Dus ik sta mijn mannetje wel.”

Alle afleveringen van Man Up Mika bekijk je hier op LINDA.tv.

NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND | INTERVIEW | LINDA.TV | MAN UP MIKA

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser