Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom Linda de Mol voor het eerst in 15 jaar niet op de cover van LINDA. staat

Waarom Linda de Mol voor het eerst in 15 jaar niet op de cover van LINDA. staat

In LINDA. 173 staat een exclusief interview met Michelle Obama naar aanleiding van haar memoires, ‘Mijn Verhaal’ getiteld. Michelle staat óók op de cover van dit nummer…

| Tim van Erp

…en daarmee is het de eerste LINDA. in vijftien jaar tijd waarin Linda de Mol níet de voorkant siert. Ze legt zelf uit waarom.

‘Ik kon écht niet’

“Om heel eerlijk te zijn: het kwam ook een beetje zo uit”, lacht ze. “Het was eigenlijk de bedoeling dat ik Michelle zou interviewen en samen met haar op de cover zou gaan, zoals we deden bij George Clooney en Prinses Mabel. Maar op de data waarop Michelle beschikbaar was en wij naar New York moesten komen, kon ik écht niet. Ik had draaidagen voor April, May & June, en met zo’n reis naar de VS erbij zou ik drie dagen weg zijn – dat kan gewoon niet, want dan loopt een hele productie flinke vertraging op. Ik baalde daar natuurlijk enorm van.”

Antoinnette Scheulderman

“Toen het interview door leek te gaan, besefte ik al dat ik een erg volle agenda had de komende tijd. Toen ik de definitieve data hoorde, dacht ik: nee toch! Maar we hebben meteen Antoinnette Scheulderman ingeschakeld – die kan geweldig schrijven en heel goed interviewen. En de foto’s van Michelle met Antoinnette en onze hoofdredacteur Jildou van der Bijl zijn heel leuk geworden.”

Covershoots

“Ik zei al eerder: ik kan niet mijn hele leven op de cover blijven staan. Ik wil het nog wel een hele tijd blijven doen: ik vind het nog steeds hartstikke leuk, ben nog nooit met tegenzin naar een covershoot gegaan”, stelt Linda. “Dus dit is een mooie manier om het eens helemaal anders te doen, daarmee te experimenteren. Hierna sta ik voorlopig dus gewoon weer op de voorkant.”

‘Michelle is geweldig’

Dat nu – van alle mensen op aarde – Michelle Obama ons covermodel is, vindt Linda geweldig. “Zo’n grote naam, jeetje. In mijn editorial in het blad vertel ik waarom ik haar zo inspirerend vind. Zij was de eerste first lady die écht indruk op me heeft gemaakt. Op Hillary Clinton na waren dat voor mijn gevoel vooral vrouwen die in een mantelpakje en met een bosje bloemen glimlachend achter hun man stonden, in adoratie naar hem kijkend. Michelle niet. Zij heeft zo’n sterke persoonlijkheid – naast het feit dat zij de eerste zwarte vrouw in het Witte Huis was, maakt dat haar heel bijzonder.”

Lees ook
Michelle Obama openhartig over miskraam, geboorte van dochter via ivf en relatietherapie

Pensioen

Op LINDA.meiden, L’HOMO. en LINDA.man na staat Linda altijd op de voorkant van het blad en de bijbehorende specials. “We hebben wel eens een extra coverfoto gemaakt. Want we dachten: als ik nou een keer mijn beide benen breek, dan hebben we geen cover. Maar we werken zo ver vooruit, dat scheelt al veel. Natuurlijk denk ik er vaker over na: als ik ooit een keer met pensioen ga, wat dan? Het kan niet zo zijn dat het blad LINDA. dan ophoudt te bestaan.”

Niet pretentieus

Dat moet wel goed komen, denkt ze: “Bij LINDA.meiden schrijf ik nu een tijdlang het editorial niet meer, en daar sta ik ook niet op de cover. En dat blad loopt, met Yara Michels als hoofdredacteur, hartstikke goed. Het zou pretentieus zijn om te denken dat het hele bedrijf ineen stort als ik het rustiger aan wil doen.”

Opgroeien in het Witte Huis

Linda mocht als één van drie Nederlanders – de andere twee waren interviewer Antoinette en hoofdredacteur Jildou – Michelles boek op voorhand lezen, op een zwaar beveiligde eReader. Wat is haar het meest bijgebleven? “Ik had er nooit bij stilgestaan wat voor bizarre jeugd haar kinderen hebben gehad, omdat zij zijn opgegroeid in het Witte Huis. Ze konden nooit ergens naartoe zonder beveiliging – Michelle zelf trouwens ook niet. Mijn eigen kinderen hebben in sommige opzichten ook wel een aparte jeugd gehad, maar dat is echt maar een fractie van wat Malia en Sasha hebben meegemaakt.”

Daten met Barack

“Het hele boek boeide me erg”, vervolgt ze. “Ze kan ook echt goed schrijven. Ze schetst een heel mooi beeld van hoe ze zich als kind in een arme zwarte wijk en als jongvolwassene op een elitaire universiteit voelde. Wat ik superleuk vond, is het hoofdstuk waarin ze vertelt hoe ze langzaam maar zeker verliefd werd op Barack. Ja, ze is erg openhartig.”

Dromen van Máxima

De onvermijdelijke vraag: als Linda weer een stap opzij doet voor een andere persoon op de cover, wie wordt dat dan? “Ik zou heel graag koningin Máxima op de voorkant hebben, maar als zij ‘ja’ zegt, dan wil ik daar toch stiekem wel heel graag naast staan.” Een harde grens wanneer ze met de covershoots wil stoppen, heeft ze in elk geval niet. “Ik plan nooit te ver vooruit, ik wil niet weten wat ik over vier jaar doe. Aan mijn leeftijd zal het niet liggen: ik ben 54, heb geen modellenmaten, en sta toch maandelijks op de cover van een goed verkopend blad. Dat betekent dat je niet per se 21 met maat 36 hoeft te zijn. Ik wil ook absoluut niet aan age-ism (leeftijdsdiscriminatie, red.) doen. Ik zou nooit zeggen: ‘Vanaf je 55e kan het echt niet meer.'”

Lees ook
Hoofdredacteur Jildou van der Bijl over haar ontmoeting met Michelle Obama

De nieuwe LINDA.173 ‘Michelle Obama’ ligt vanaf woensdag 21 november in de winkel. Wil je ‘m liever online bestellen, dan kan dat vanaf 21 november hier.

NIEUWS | INTERVIEW | MICHELLE MANIA | LINDA. 173 MICHELLE OBAMA

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA. 161, foto: Carmen Kemmink

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser