interview

Meike (28) is tegen genderneutrale kleding: 'Hang alles gewoon bij elkaar en laat kinderen zelf kiezen'

Meike (28) is tegen genderneutrale kleding: 'Hang alles gewoon bij elkaar en laat kinderen zelf kiezen'

Gisteren maakte modeketen John Lewis bekend alleen nog genderneutrale kinderkleding te gaan verkopen. Zorgwekkend, vindt moeder Meike (28, foto).

| Boris Lemereis

Meike: “Dat er onderscheid in gender wordt gemaakt is niet het grootste probleem.”

Lees ook
Genderneutrale kinderkledinglijn maakt behoorlijk uiteenlopende reacties los

Identiteit ontwikkelen.
Meike studeerde psychologie en werkt als therapeut. Ze vindt het een zorgwekkende ontwikkeling als er geen genderonderscheid meer gemaakt wordt in de jeugd van kinderen. “In de ontwikkeling van kinderen zitten bepaalde fases waarin ze hun identiteit gaan leren ontwikkelen. Sekse is daar onderdeel van. Ze merken op wie ze verliefd worden, en dat ze bepaalde geslachtskenmerken hebben.”

Jongens- en meisjesdingen
Juist daarom is het volgens Meike goed als onderscheid blijft bestaan in ‘jongensdingen’ en ‘meisjesdingen’. “Het lijkt me niet goed als ze dan wél merken dat ze een piemeltje hebben, maar alles wat daarbij hoort niet meer zou mogen.”

Rokje met eenhoorn
Dat betekent overigens niet dat jongens geen meisjeskleding zouden mogen kiezen, en vice versa. Integendeel. Meike is zelf pleegmoeder van een zoon en dochter (7 en 9). “Als mijn zoon een rokje met een eenhoorn zou willen, koop ik die voor hem. En als mijn dochter dino’s en autootjes wil, koop ik toch autootjes?”

Eén kinderafdeling
Hoe winkels er dan wel mee om zouden moeten gaan volgens Meike? “Door niet meer te focussen op een aparte jongens- en meisjesafdeling. Gewoon alle kleren bij elkaar hangen, en kinderen de keuze laten maken.”

Goede bedoelingen
Toch snapt ze de goede bedoelingen van John Lewis wel. “Het is een sympathieke gedachte, maar het grootste probleem is dat wij als mensen niet openstaan voor de andere mens. Maar dat los je niet op met deze oplossing. Kijk, voor 5,99 euro heb je al een grijs jurkje voor een jongetje. Wil hij er dino’s op? Voor een euro heb je een strijkplaatje. Waarom zou je het zo groot maken?”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Liefde, rivaliteit én onze eigen Barry Atsma in nieuwe Britse advocatenserie 'The Split'
Advertorial

Liefde, rivaliteit én onze eigen Barry Atsma in nieuwe Britse advocatenserie 'The Split'

Wij kennen de talenten van acteur Barry Atsma natuurlijk al láng, maar nu hebben de Britten hem ook ontdekt (hè hè). Onze Barry schittert binnenkort in de nieuwe dramaserie van BBC First, 'The Split'.

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser