Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Henk (88) en Wil (87) willen nog lang niet naar het verzorgingshuis: 'Het gaat thuis geweldig'

Henk (88) en Wil (87) willen nog lang niet naar het verzorgingshuis: 'Het gaat thuis geweldig'

Uit de eerste ‘monitor zorg’ voor ouderen blijkt dat steeds meer ouderen thuis blijven wonen: maar liefst 94 procent. Ook Henk (88) uit Weesp woont nog zelfstandig thuis. ‘Ik zou niet anders willen.’

| Justine Wouterson

De meeste 65-jarigen zijn volgens het nieuwe overzicht vitaal en gebruiken nauwelijks meer zorg dan de gemiddelde Nederlander.

Lees ook
Intieme docu van Hugo Borst en Adelheid Roosen over ouderen met alzheimer maakt diepe indruk

Stijgende zorgkosten

Maar de gemiddelde zorgkosten stijgen wel sterk met de leeftijd. Ook Henk en zijn vrouw Wil (87) maken gebruik van de nodige hulp, maar zijn dolgelukkig dat ze het grotendeels nog zelf af kunnen. Zij vallen in een leeftijdsgroep (85-plussers) waarbij de zorgkosten gemiddeld vier keer hoger zijn dan die voor mensen van tussen de 65 en 75 jaar. Met de leeftijd neemt die ziekenhuiszorg af, maar stijgt wel het beroep op wijkverpleging en langdurige zorg.

Boven Jan

“Eén keer in de week komt er een huishoudelijke hulp”, vertelt Henk. Wil wordt tweemaal per week geholpen met douchen. “Verder hebben we een lieve buurvrouw die boodschappen haalt en drie dochters die zoveel helpen als ze kunnen. Dat gaat geweldig. Zolang dat zo zo blijft, zijn wij boven Jan”, vertelt hij vrolijk vanaf een eiland bij Loosdrecht, waar hij en Wil met hun boot al dik dertig jaar iedere zomer zoveel mogelijk tijd doorbrengen.

‘Ik mankeer eigenlijk niks’

Natuurlijk zijn er de nodige ouderdomskwaaltjes; Henk heeft meerdere tia’s te verstouwen gehad en verliest door reuma steeds meer gevoel in zijn handen, terwijl zijn vrouw parkinson heeft, behoorlijk slecht ter been is en de dag doorkomt op een enorme batterij aan pillen. “Maar eigenlijk mankeer ik niks”, aldus de bejaarde rasoptimist, die het interview éven onderbreekt omdat de ‘huiseend’ – Duck, al jaren dagelijks te gast op Henks eilandje – even gedag komt zeggen.

‘Het leven is nog steeds de moeite waard’

“Ik kan nog heerlijk genieten op ons eilandje en van varen met onze boot”, gaat hij verder. “Ik fiets nog, ga iedere maandagmorgen biljarten en haal op dinsdag fruit en dubbeldooier-eieren op de markt. Ook gaan we geregeld naar een theatervoorstelling, of genieten van André Rieu in de bioscoop. Dat zijn de smaakmakers. En de eend natuurlijk, die maakt ons ook blij. Het leven op zich is voor ons nog steeds de moeite waard.”

‘Wij blijven mooi thuis’

Of er ook nadelen kleven aan het thuis wonen op latere leeftijd? Henk kan niets verzinnen. “Ik vind het fantastisch. Naar een verzorgingshuis moeten, is het laatste waar we aan moeten denken. Je zit daar achter het behang geplakt in kleine kamers, mag los op de gang huppelen en ’s avonds aanschuiven bij het diner. Je hebt er niets in te brengen”, stelt Henk zich voor. “Dus wij blijven mooi thuis en – met een beetje hulp hier en daar – zolang mogelijk doen waar we gelukkig van worden.”

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Henk van Asselt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser