Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Matthijs at een jaar lang alleen vloeibaar eten: 'Zat ik met m'n shakes in een restaurant'

Matthijs Diederiks (34) wilde weten wat er zou gebeuren als hij alleen maar vloeibaar eten zou drinken en niet meer meedeed aan de hedendaagse voedselcultuur. Hij maakte er een docu over.

| Laura van der Molen

Wij belden hem op en praatten over dit avontuur, dat resulteerde in 12 Liquid Months, in het voorjaar van 2019 te zien.

Efficiënt eten

Matthijs Diederiks (34) nam een drastische maatregel: “Efficiënt eten is onder een hoop mensen in de VS populair. Je zou er een betere versie van jezelf van worden. Dat wilde ik wel eens ervaren.” Na onderzoek, gesprekken met deskundigen en dagelijks tegen zichzelf zeggen dat hij dit kon, begon Matthijs aan het experiment.

Een jaar lang alleen shakes

Hij dronk twaalf maanden lang vier tot vijf shakes per dag, waarbij elke ‘maaltijd’ alle voedingstoffen bevat die een gezond mens nodig heeft. “Twee jaar geleden waren er enkel shakes met chemische smaken zoals banaan. Nu zijn er ook shakes gekomen met een neutralere smaak. Vooral de structuur is er op vooruit gegaan. Waar een shake eerst een soort dikke pap was, lijkt het nu meer op sojamelk.”

Zestig procent

Het was even wennen, maar na twee maanden stopte zijn zin in snacks volledig. “Ik had niet meer de behoefte om constant iets in mijn mond te stoppen.” Na acht maanden kreeg Matthijs juist zin in de shakes die hij dronk. Zijn energiebalans werd stabieler en daarmee ook hijzelf: “Ik kon beter omgaan met stress, ik sliep beter en had het gevoel dat ik nu pas de beste versie van mezelf ben. Hiervoor was ik slechts de zestig procent versie van Matthijs.”

matthijs vloeibaar eten een jaar lang

Matthijs met een van zijn shakes.

Eenzaam

Maar een jaar lang alleen maar bekers met voedingsstoffen drinken was niet altijd makkelijk. “Soms heb ik me ook eenzaam gevoeld in een groep waar ik gewoon bij stond. Bijvoorbeeld wanneer mijn vrienden alcohol dronken en ik dat niet mocht.” Uit eten was ook een opgave. “Ik maakte mijn shake van te voren of ter plekke. Zat ik daar met mijn shakes in een restaurant.”

Buikpijn en hoofdpijn

Ook fysiek was het in het begin geen pretje. “In de eerste twee weken voelde ik me echt beroerd: ik had last van buikpijn, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel. Maar daarna was mijn lichaam al gewend aan het vloeibare eten en ging het er juist naar verlangen.”

Doorbijten

Inmiddels zit het jaar met vloeibaar eten er op en eet Matthijs weer vaste producten bij het avondeten. Hij raadt iedereen dit ‘dieet’ aan: “Ik begon hieraan om te kijken hoe die shakes mijn leven zouden veranderen, maar uiteindelijk gaat mijn onderzoek veel meer om je krachten leren kennen en een nieuwe versie van jezelf ontdekken. Het doorbijten in zo’n proces is extra lastig omdat je er zelf voor kiest en het geen tegenslag is die je overkomt zoals normaal gesproken in het dagelijks leven.”

Gepersonaliseerd

Matthijs’ kijk op eten is compleet veranderd. De herkomst van eten speelt een grotere rol en hij begrijpt “eindelijk voedsel écht met alle ingewikkelde ingrediënten die erin zitten”. Volgens Matthijs zijn de shakes slechts een tijdelijke oplossing en is gepersonaliseerd eten de toekomst: “Je kan tegenwoordig DNA en bloed laten testen om erachter te komen welke voedingstoffen jouw lichaam nodig heeft. Elk mens is anders, dus eten afgestemd op persoonlijke wensen is dé manier om gezond te leven en alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.”

De documentaire van Matthijs heeft sponsoring nodig voor professionele editing en om uitgezonden te worden. Je kan hem sponsoren via de Crowdfunding van 12 Liquid Months. Hij is in maart 2019 te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

matthijs vloeibaar eten een jaar lang

Matthijs naast dozen goed voor drie maanden (vloeibare) voeding. 

VIDEO'S | NIEUWS | GEZOND | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | INTERVIEW | KIJKEN, KIJKEN, KIJKEN | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG | LEKKER KIJKEN | LIJF & LEDEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé Matthijs Diederiks

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser