Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Marjolein (48) heeft PICS: 'Nadat ik op de IC had gelegen, bleef ik klachten houden'

Marjolein (48) heeft PICS: 'Nadat ik op de IC had gelegen, bleef ik klachten houden'

Meestal verlaten patiënten de Intensive Care als ze hersteld zijn. Dat patiënten na hun herstel met klachten kunnen blijven lopen, weet bijna niemand.

| Gaby Boterkooper

Marjolein (48, foto) lag vijf jaar geleden zeven weken in het ziekenhuis en hield daar het Post Intensive Care Syndroom (PICS) aan over.

Lees ook
Vrouw (28) zonder ledematen inspireert met bikinifoto

Necrotiserende Fasciitis
Vijf jaar terug krijgt Marjolein plotseling koorts en pijn in haar oksel. Na een aantal dagen ziek op bed gelegen te hebben, stuurt de huisarts haar met spoed door naar het ziekenhuis. Een dag later wordt ze geopereerd en blijkt ze de vleesetende bacterie Necrotiserende Fasciitis te hebben. Er volgen twaalf operaties en een week op de Intensive Care.

Klachten
In de jaren na de operaties en haar verblijf op de IC houdt Marjolein klachten. Zo heeft ze last van vermoeidheid, concentratie problemen, vergeetachtigheid en apraxie. “Tijdens het bezoek op de IC-nazorgpoli vertelden ze me dat mijn klachten het gevolg waren van mijn opname. Pas later kwam ik er achter dat er sinds 2012 een naam voor was: Post Intensive Care Syndroom (PICS).”

Kritieke toestand
Bij PICS kunnen verschillende lichamelijke, psychologische en cognitieve gezondheidsklachten optreden bij patiënten die in kritieke toestand op de IC hebben gelegen. Dit kan meteen na het vertrek van de afdeling maar ook pas na een paar jaar optreden en de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Dit gebeurt bij een derde van de patiënten, maar de psychische klachten kunnen ook bij familieleden voorkomen. De klachten worden onder andere veroorzaakt door medicatie, delier, beademing, slechte voeding, sedatie en langdurig liggen.

FCIC
“Voor patiënten met PICS is er momenteel nog geen directe genezing mogelijk, maar directe behandeling op de IC kan bijdragen aan de vermindering van klachten. Het kan al helpen als de patient minder slaapmedicatie en minder spierverslappers krijgt en als hij of zij op de IC al begint met fysiotherapie.” Om meer aandacht te vragen voor PICS heeft Marjolein zich aangesloten bij de Stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC). Marjolein: “Dit is een landelijke stichting die als doel heeft kennis over de gevolgen voor patiënten en naasten te delen en te verspreiden, door een platform te bieden voor professionals, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. We willen proberen de impact van een IC-opname zo veel mogelijk te beperken.”

Balanstraining
“Het gaat momenteel vrij goed met me, maar ik word zelf nooit meer 100 procent de oude. Ik kan niet sporten en mijn geheugen is slecht, maar ik heb iemand ontmoet die balanstraining geeft aan ex-IC-patiënten. Zij heeft me geleerd om te gaan met de klachten en heeft daarmee heel erg geholpen mijn kwaliteit van leven te verbeteren.”

Marjolein op de Intensive Care.

p1020776

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marjolein Siebel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Gerlinde VerheyGerlinde Verhey

Goed Marjolein dat het ook op deze manier meer bekendheid krijgt. Mijn verhaal is haast indentiek. X

Meer interview

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser