Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Schrijver Marith Iedema reageert op 'seksistische' opmerking Ronald Molendijk in 'RTL Boulevard'

Schrijver Marith Iedema reageert op 'seksistische' opmerking Ronald Molendijk in 'RTL Boulevard'

Marith Iedema schreef het boek ‘(S)experimenteren’, waarin ze stelt dat monogamie niet voor iedereen haalbaar is. Ze krijgt veel reacties op haar boek, zo ook van DJ en muziekproducent Ronald Molendijk.

| Tim van Rodijnen

In RTL Boulevard zei Molendijk afgelopen week het volgende: “Als dit boek niet over sex zou gaan en het zou niet gepresenteerd worden door een blond wijf dat geen beha aan heeft, dan zou toch niemand het lezen?”

‘Blond wijf’

“Een vooroordeel”, zegt Iedema. “Omdat ik op die cover sta, een ‘blond wijf’ zonder beha, gaat hij er bij voorbaat vanuit dat de inhoud (van het boek) minder is.” Iedema heeft overigens absoluut geen hekel aan Molendijk. “Ik wilde het graag analyseren. Wat is nou het probleem? Ik heb er voor gekozen om sexy op mijn cover te staan. Is het mijn decolleté dat hem stoort, of mag een ‘blond wijf’ overal over schrijven, maar niet over sex?”

Seksistisch

Volgens Iedema meten mensen met twee maten. “Als er een man op die cover stond, zouden de reacties heel anders zijn. Bij vrouwen twijfelt men aan de inhoud, op basis van het plaatje. Ik denk overigens niet dat hij het verkeerd bedoelt, maar het is wel seksistisch.”

‘Niet wat ik heb gezegd’

“Dat is niet wat ik heb gezegd”, zegt Ronald Molendijk als we hem bellen voor een reactie. “Ik heb in RTL Boulevard ook gezegd dat ik niks over de inhoud heb gezegd, omdat ik het boek niet gelezen heb. Mariths keuze is geweest om het boek op deze manier te verkopen, dan moet je niet raar opkijken als daar reacties op komen”, vertelt Molendijk. “Nogmaals, ik heb niks aan te merken op de inhoud van het boek, want ik heb het niet gelezen. En dat komt met name door de cover. Een minder in your face-cover zou mij meer triggeren.”

Meer dan sex

Het boek van Iedema gaat over meer dan sex alleen. “Ik ga op zoek naar manieren om de relatie spannend te houden. Dat hoeft dus niet alleen maar om sex te draaien”, zegt ze. Het kan ook gaan om het hebben van meerdere liefdes, maar voor Iedema wordt het dan dermate ingewikkeld, dat het voor haar niet ideaal is. “Verliefd zijn op twee mannen tegelijk, dat is me wel eens overkomen. Qua liefde ben ik monogaam en daarbuiten gebeurt er, samen of individueel, wel eens iets spannends wat om sex draait.”

Afgelikte boterham

Iedema communiceert heel open over wat ze wil en doet in een relatie, en dat een open relatie oké is voor haar. “Dan word je al snel weggezet als ‘slet’, ‘hoer’ of ‘afgelikte boterham”, vertelt ze. “Terwijl een man die vertelt dat hij een open relatie heeft, juist als stoer wordt gezien.” De negatieve reacties krijgt Iedema vrijwel alleen van mannen. “Vrouwen reageren eigenlijk nooit negatief.”

Positieve reacties

Integendeel: “Veel vrouwen, maar ook mannen, vinden het goed dat ik dit onderwerp bespreekbaar maak.” Verder ziet Iedema dat er wat gebeurt nu ze in de media is verschenen, bij onder andere Pauw en RTL Boulevard. “Mensen pikken het op en gaan er met elkaar over in discussie. Niet iedereen hoeft het er mee eens te zijn, maar dat het gesprek op gang komt, dat is al goed.”

‘Monogamie als norm’

“Ik geloof dat een deel van de mensen geschikt is voor monogamie, maar ik denk niet dat het voor iedereen werkt”, vertelt Iedema. Toch kiezen mensen vaak voor een monogame relatie, volgens de schrijver. “Omdat dat de norm is. En dat zou ik graag zien veranderen. Monogamie moet een keuze zijn, net als een open relatie.”

Het fragment uit RTL Boulevard zie je hier onder.

Lees ook
Schrijfster Marith Iedema pleit voor (s)experimenteren: ‘Monogamie is achterhaald en onhaalbaar’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | TV | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privéarchief Marith Iedema

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser