Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Malu bleek geen meisje te krijgen, maar een jongen: 'Alsof je zwanger bent van een nieuw kindje'

Malu bleek geen meisje te krijgen, maar een jongen: 'Alsof je zwanger bent van een nieuw kindje'

Malu Pesulima (26) uit Rotterdam, oud-LINDAnieuwsredacteur, dacht wekenlang dat ze moeder zou worden van een meisje. Het bleek tóch een jongen te worden, en daar moest ze langer aan wennen dan ze had verwacht.

| Kirsten Zijderveld

Ze schreef er een column over voor Kek Mama en wij belden haar op.

Lees ook
Martine (34) had koningsdroom, maar krijgt tweede zoon: ‘Ik mag toch mijn voorkeur uitspreken?’

‘We wilden ’t gelijk weten’

Toen Malu ruim vijftien weken zwanger was en een echo liet maken, vertelde de verloskundige dat ze al iets kon zeggen over het geslacht van haar kind. “In principe hoor je pas vanaf twintig weken wat het wordt, maar je leest steeds vaker dat je vanaf de dertiende week óók al een geslachtsbepalende echo kunt doen. Wij waren hyped dat het al kon en wilden het gelijk weten.”

Roze kleertjes inslaan

Makkelijk was het niet, want hij (toen nog ‘zij’) lag er onhandig bij, vertelt Malu. “Ik heb daar wel een halfuur gelegen, want de verloskundige kon niet goed tussen de beentjes kijken. Na een paar keer proberen zei ze uiteindelijk: ‘Ik zie drie streepjes, het wordt een meisje.'” Malu vroeg of ze voor de zekerheid nog een pretecho moest laten maken, maar volgens de verloskundige kon ze zeker roze kleertjes gaan inslaan.

Beeld vormen

“Vanaf dat moment wilden we een beeld gaan vormen van hoe ze eruit zou gaan zien. We hadden al een meisje in gedachten en vroegen ons af of ze krulletjes zou hebben of steil haar.” Maar Malu en haar vriend gingen niet extreem los qua voorbereidingen. Ze kochten wat kleertjes, veel meer ook niet.

‘Vertrouwen op verloskundige’

“Ergens besefte ik wel dat het nog onzeker was, maar je wilt ook vertrouwen op de verloskundige en je erop instellen dat het een meisje is. We hebben het ook niet geheim gehouden en gewoon aan onze familie en vrienden verteld dat we een meisje zouden krijgen.” Voor het kopen van de praktische spullen en het inrichten van een kamer wilde Malu wel wachten tot de twintigwekenecho, omdat ze eerst zeker wilde weten of het kindje gezond was.

‘Tóch een piemeltje’

Tijdens die echo vroeg de echoscopist of ze het geslacht mocht vertellen als ze het zou zien. Malu en haar vriend zeiden dat ze al wisten dat ze een meisje verwachtten, maar toen bleek dat er tóch een piemeltje op de echo te zien was. “De echoscopist had die maand al vier keer eerder aan mensen moeten vertellen dat hun kind toch een ander geslacht had.”

Lees ook
Baby’s lopen onnodig risico op kinkhoest omdat zwangere vrouwen niet worden ingeënt

Een ‘nieuw’ kindje

Hoewel Malu ontzettend blij was met nieuws dat haar kindje volledig gezond was, verbaasde ze zich over het gevoel dat ze had na de ‘ontdekking’ dat ze toch een jongen zou krijgen. “Ik was er een paar weken lang van overtuigd geweest dat ik een meisje in m’n buik had. Mijn vriend en ik hadden besproken op wie ze misschien zou lijken, wat ze voor kleren zou gaan dragen en ineens leek het alsof ik zwanger was van een nieuw kindje.”

Niet verwacht

Ze benadrukt dat het het allerbelangrijkst is dat haar kind gezond is. “En een jongen of meisje: het maakt natuurlijk ook niks uit. Maar dat het wel even duurde voordat ik aan het idee gewend was, had ik niet verwacht. Ik dacht altijd als ik zoiets van anderen hoorde: dat verwerk je wel even, wees blij dat je een kind krijgt. Maar het heeft wel een week of twee geduurd. Je moet toch een ‘nieuw beeld’ creëren.”

Omschakeling

Nu is Malu bijna 25 weken zwanger en zijn zowel zij als haar vriend helemaal klaar voor hun zoon. Ze raadt andere aanstaande moeders wél aan om te wachten tot het geslacht echt zeker is. “De een gaat er makkelijker mee om dan de ander, maar het is toch echt een omschakeling. Ik neem het m’n verloskundige totaal niet kwalijk, maar mezelf wel een beetje, omdat ik zo gretig was.”

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marco Kolanus

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Gerda VeenGerda Veen

Bij ons eerste kindje vertelde de echoscopiste bij de 20wk echo dat ik in verwachting was van een meisje. Eigenlijk wel een verrassing omdat mijn gevoel zei dat t een jongetje was. We hebben de babykamer bewust neutraal gehouden ivm een eventuele tweede en ook qua kleertjes nog nauwelijks iets gekocht. Maar goed ook! Met 37 weken had ik nog een liggingsecho en wat bleek: een jongen! Vier maanden lang dus gedacht dat we een meisje zouden krijgen, dit was dus echt wel even schakelen. Wel gelukkig helemaal gezond en dat is toch t allerbelangrijkste!

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser