Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Maike (23): 'Hij was een vriend, ik een kind, wist ik veel'

Maike (23): 'Hij was een vriend, ik een kind, wist ik veel'

Maike (foto) is als kind misbruikt door een therapeut en wil dat er meer aandacht voor seksueel misbruik komt. Daarom vertelt ze haar verhaal aan LINDAnieuws.

| Madelijne Daub

Alberto Stegeman ontmaskerde de Groningse manueel therapeut eerder dit jaar in Undercover in Nederland. Nu, een paar maanden later, wil Maike (niet haar echte naam) haar verhaal delen: Ik probeer er overheen te komen en hoop dat ik wellicht andere meiden hiermee steun.

Diep weggestopt
Maike: Niemand zal aan me merken dat ik iets heb meegemaakt dat me zo heeft gevormd, zegt ze. Maar als kind werd ze een jaar lang elke maandag door manueel therapeut Ruud H. (inmiddels 83) misbruikt. Ze vertrouwde hem: Hij manipuleerde me zo dat het prima was om daar te zijn, gaf me geld, kocht snoep voor me. Hij was een vriend, ik was een kind, wist ik veel. Hij masseerde me, raakte plekken aan die hij niet mocht aanraken bij een kind van negen, of bij wie dan ook.

Puberteit
Als kind vertelde ze haar ouders niets over het misbruik. Ik dacht dat wat hij deed normaal was. Pas op haar zestiende lichtte ze hen in, omdat het thuis en op school niet lekker ging: Ik liep ermee rond, durfde geen vriendinnen te maken. Ik twijfelde aan mezelf en functioneerde thuis niet. De puberteit was voor mij een hel, omdat hij mij het gevoel heeft gegeven dat ik niks ben. Haar ouders vonden het verschrikkelijk, maar dachten dat de oude ‘therapeut’ inmiddels was overleden. Dus deden ze geen poging tot aangifte. Maike stopte alles wat er was gebeurd diep weg. Tot maart 2015.

Rillingen
Mijn ouders kwamen met een laptop aan en zetten Undercover in Nederland op, vertelt ze. Tot mijn grote schrik zag ik daar de man die de ergste dingen met mij heeft gedaan in beeld. Hoe hij praatte, liep en bewoog – de rillingen liepen over mijn rug en mijn hart stond stil. Hij was het. Volgens Alberto Stegeman maakte H. al járen slachtoffers, terwijl Maike veertien jaar dacht dat ze de enige was. Ze besloot in maart alsnog aangifte te doen.

Nare herinneringen
Na de SBS-uitzending dit jaar stapte Maike ook naar een psycholoog om haar trauma af te sluiten. Daarna volgde een heftige periode. Iets wat ik jarenlang met mij mee heb gedragen, kwam nu opeens naar buiten en daarmee werden ook alle nare herinneringen en beelden terug gehaald. 

Walging
Ik schaamde me zo ontzettend voor wat er is gebeurd, wat hij mij aandeed, zegt ze. Van elke plek die hij heeft betast, walg ik. Hij deed dingen met een negenjarig meisje die je niet eens durft te bedenken. Ik ben een vrouw geworden die niet in zichzelf durft te geloven. Deze man maakte mij kapot en elke dag word ik er mee geconfronteerd. Hij tastte niet alleen mijn waardigheid en zelfrespect aan, maar ook nog eens mijn hele jeugd. 

Gore poten
De zaak komt binnenkort voor bij de rechtbank. Maike: Dan zal ik hem weer gaan zien. Ik wil hem verrot schelden en roepen wat ik als negenjarig kind niet durfde te roepen. Hij had met z’n gore poten van mijn lijf af moeten blijven.

Muur
Maike wil dat er meer aandacht voor slachtoffers van seksueel misbruik komt. Er zijn veel meiden en vrouwen in Nederland misbruikt, zegt ze. Van de buitenkant lijkt ze lijken ze zo sterk, maar wat zit er achter die muur? Ik kan niet omschrijven wat het met je eigenwaarde doet, zegt ze.

Zonde van de tijd
Maike wil anderen helpen met haar verhaal: Wij vrouwen mogen trots zijn op onszelf. Prachtige wezens met allemaal onze eigen verhalen, onzekerheden en knullige eigenschappen. Ik zou dit alle meiden, jong of oud, mee willen geven. Het is zo zonde van de tijd om altijd maar zo over jezelf te twijfelen. Je mag er zijn en je bent een wereldwijf.

Supertrots
Kijk niet naar naar anderen, maar creëer je eigen geluk. Mede dankzij goede hulp van de psycholoog probeer ook ik mijn verleden een plekje te geven. Ik ben sterker dan ooit door wat ik altijd alleen met mij heb meegedragen. Dat ik nu zo sterk in het leven sta, maakt me supertrots.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Maike

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

AnneAnne

"Haar ouders vonden het verschrikkelijk, maar dachten dat de oude ‘therapeut’ inmiddels was overleden. Dus deden ze geen poging tot aangifte". Als ik dit soort dingen lees breekt echt m'n klomp.. Hoe kan je nou op basis van een gedachten er niet ALLES maar dan ook ALLESaan doen deze man te straffen. Het minste wat je kan doen is uitzoeken of die nog leeft. Onbegrijpelijk.

ChantalChantal

Ik ken t. Weet precies hoe ze zich voelde en hoe ze zich nu voelt. Ik ben er sterker door geworden maar helaas ook ik heb die muur. Maar weinig mensen komen er door heen. Ik heb levenslang en de dader maar een x aantal jaar. Sterkte Maike, ik hoop dat het lukt de taboe te doorbreken.

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser