interview

Maartjes dochter Lynn (5) heeft leukemie: 'Ze is echt niet alleen maar zielig'

Maartjes dochter Lynn (5) heeft leukemie: 'Ze is echt niet alleen maar zielig'

Gisteren zond EO de documentaire ‘Pilotenmasker’ uit, over kinderen met kanker. Maartje (29) herkent veel uit de film: haar dochter Lynn (5) lijdt aan leukemie.

| Verena Verhoeven

Volgens Maartje laat de docu mooi zien dat het leven van een kind niet alleen maar depressief hoeft te zijn wanneer hij of zij ziek is. LINDAnieuws sprak haar.

Lees ook
Aangrijpende beelden: zo ziet het (ziekenhuis)leven van jonge kinderen met kanker eruit

Klachten
“Aan het begin van de zomervakantie voelde Lynn zich niet lekker”, vertelt Maartje. “Ze had buikpijn en last van haar benen, maar ik dacht dat dat door de vakantiespanning kwam. We zouden namelijk voor het eerst gaan vliegen.” De vage klachten bleven zich opstapelen. Maartje en haar vriend Danny (32) begonnen zich zorgen te maken toen Lynn helemaal wit wegtrok.

Huisarts
Hoewel hun dochter had aangegeven dat ze niet naar de dokter hoefde, nam Maartje haar toch maar mee maar de huisarts. Die verwees haar door naar het ziekenhuis. Maartje: “We hebben toen gewacht tot Danny mee kon, dat bleek achteraf maar goed ook.”

Lynn en haar broertje Luke (1) op Lynns vijfde verjaardag in juni 2017, net voor de diagnose.

Lynn

Bloedonderzoek
Omdat Lynn heel heftig op de aanraking van haar lymfeklieren reageerde, kregen de doktoren argwaan. Er werd met spoed een bloedtest afgenomen, waarvan ze na drie uur de uitslag kregen: Lynn had acute leukemie. Maartje: “We waren de eerste seconden stil en barstten daarna als een klein kind in huilen uit.” Lynn werd meteen gespoeld. “Haar bloed was helemaal zwart van de afvalstoffen, die moest ze zo snel mogelijk uitplassen.”

Het hele gezin net voordat Lynns haren eraf gingen.

Lynn

Gekkigheid
Vanaf dat moment kwam er veel op Maartje, Danny, Lynn en haar broertje Luke (1) af. “Ik wist door alle informatie en emoties van gekkigheid niet meer waar ik het zoeken moest.” Aan Lynn vertelde Maartje dat haar bloed ziek was. “Zij kende de impact nog niet en sleepte ons met haar positiviteit door die eerste dagen heen.” Dat is precies waar Maartje graag de nadruk op wil leggen. “Lynn is potverdorie zo sterk. En dat zijn ze allemaal. Kijk niet alleen naar de zware kanten van het ziek zijn.”

Herkenbaar
Ze vond de documentaire Pilotenmasker dan ook herkenbaar. “Het doorbrak alle taboes. Ze lieten zien hoe zwaar het soms kan zijn, maar ook hoe bijzonder sterk de kinderen met zo’n moeilijke situatie omgaan.” Dat is volgens Maartje belangrijk, juist om ze kinderen te laten blijven. “Ik was zondag met Lynn naar de Sinterklaasintocht toen allerlei mensen met tranen in hun ogen naar ons toekwamen. Dat is heel lief en waarderen we ook, maar we – en dan vooral Lynn – willen ook juist blijven genieten van de mooie momenten in het leven. En dat kan niet als we er elk moment aan herinnerd worden hoe zwaar het is.”

Lynn voor de Sinterklaasintocht afgelopen zondag.

Lynn

Kletskever
Zelf houdt Maartje een Facebookpagina bij om anderen – zoals de basisschoolklas van Lynn – op de hoogte te houden, zodat dat niet altijd op straat hoeft. De blog bevat ook filmpjes, gemaakt door Lynn. “Dat vindt ze helemaal geweldig, ze loopt vaak vrolijk vloggend door het ziekenhuis. De doktoren noemen haar altijd ‘de kletskever’ omdat ze zo gezellig praat met iedereen. Ook dat zag ik terug gisteravond. Kinderen die op jonge leeftijd ziek zijn, worden (te) snel volwassen, maar daardoor zijn het vaak van die leuke wijsneusjes.”

Maartje, Luke en Lynn op Lukes verjaardag in het ziekenhuis.

Lynn

Hoop
Maartje houdt hoop. “Ze heeft er niks aan als we bij de pakken neer gaan zitten. Op dit moment is ze helemaal schoon, maar het traject om haar schoon te hóuden loopt nog tot augustus 2019. We houden vol en hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.”

NIEUWS | KINDEREN | LIFESTYLE | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Maartje van den Elsen / Suzanne den Breejen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser