Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Historicus Maarten van Rossem over boek Michelle Obama: 'Verstandig dat ze geen president wil worden'

Historicus Maarten van Rossem over boek Michelle Obama: 'Verstandig dat ze geen president wil worden'

Nederlands historicus, schrijver én presentator Maarten van Rossem (75) is gespecialiseerd in de Amerikaanse politiek. Wie hadden we dus beter kunnen bellen voor een interview over Michelle Obama’s nieuwe boek ‘Mijn Verhaal’?

| Stijn de Vries

Helemaal niemand. Want de bebaarde Van Rossem heeft een duidelijke mening over de voormalige first lady. Hij wilde het boek voorafgaand aan het interview niet lezen wegens “te veel gedoe”, maar heeft zich – gelukkig – heel goed ingelezen.

Wat was uw eerste indruk toen u zag dat Michelle met een boek kwam?

“Ik was vooral onder de indruk van de financiële deal: ze verdient miljoenen dollars. De zakelijke transacties die de Obama’s tot stand hebben gebracht na Baracks presidentschap zijn zo een superbe verdienmodel. Als je al niet schatrijk bent, dan word je dat wel als je president bent geweest. Het lag voor de hand dat Michelle een autobiografie zou schrijven. Ze is ongekend populair. Maar dat boek? Ga ik niet lezen. Ik vind het totaal nutteloos om autobiografische boeken te lezen. Je wordt er niet wijzer van.”

Meerdere uitspraken uit het boek haalden het nieuws. Waar stond u van te kijken?

“Wat ik het meest opmerkelijk vond, was het feit dat Barack de politiek in ging en ze het vervelend vond dat hij elke keer weer een nieuwe stap vooruit zette in zijn carrière. Dat vind ik vrij amusant, als je getrouwd bent met de president van de Verenigde Staten. Haar hele leven bestond opeens uit haar man en zijn politieke carrière. Laten we wel wezen, geen hond had interesse gehad in haar boek als hij geen president was geweest. Dat is tragisch: familieleden en geliefden blijven in de schaduw van zo’n groot iemand leven. Daar ontsnap je nooit aan en dat blijft je je godganse leven achtervolgen.”

Vindt u niet dat Michelle uit die schaduw heeft weten te stappen?

“Het lukt haar frappant goed om iets uit die schaduw te stappen. Maar dat neemt niet weg dat die schaduw er nog steeds is. Wat je ook doet als je de vrouw van de president van Amerika bent: je blijft eeuwig (voormalig) first lady. Daar kun je lang of kort over lullen, maar ook al schrijf je je memoires: het blijven toch de verhalen van de vrouw van Barack.”

Er zijn wel al jaren speculaties dat ze zélf president wil worden.

“Daar wordt inderdaad over gespeculeerd, maar dat wil ze niet. Dat vind ik heel verstandig. Het zou mooi zijn als een vrouw president wordt, maar niet de vrouw van een voormalige president. Dat was ook het probleem bij Hillary. Niemand zou van haar gehoord hebben als ze niet met Bill was getrouwd. Ik zou graag zien dat er een vrouwelijke president komt, die de functie zelf tot stand heeft gebracht in plaats van ‘een vrouw van’.”

Lees ook
Jildou en Antoinnette op tv over interview met Michelle Obama: ‘Het was heel strikt allemaal’

Michelle uit flinke kritiek op president Trump en noemt hem een ‘vrouwenhater’. Vindt u dat een slimme zet?

“Het is ook een ongelooflijke klootzak, die Trump. Als hij alles afbreekt wat haar man heeft opgebouwd, zoals de gezondheidszorg, is het te verwachten dat ze niet blij met hem is. Trump is een ramp voor de VS, de reputatie van het land wordt ernstig beschadigd. Van mij had ze drie grote hoofdstukken moeten schrijven vol kritiek over die man. Hoe meer, hoe beter. Ze heeft het nog vrij bescheiden aangepakt ook.”

Wat vond u dan van Barack en Michelle als president en first lady?

“Het is een wonder dat zo’n klote politiek systeem zo’n president had. Dat is het probleem van Amerika: ze hebben een totaal disfunctioneel systeem. De Obama’s hebben dat goed aangepakt. Ze vervulden hun rol op een voortreffelijke manier. Barack was een prima president en Michelle een rolmodel. Ze heeft een interessant leven achter de rug. Ze komt uit een betrekkelijk armoedig – en zwart – milieu, wat helaas in Amerika ook een essentiële factor is, maar heeft het tot Harvard weten te schoppen. Daar kom je niet zomaar terecht. Daar kom je alleen terecht als je verdomd goed bent.”

Wat vindt u van Michelle’s rol als first lady?

“Bedrijfsmatig heeft ze weinig impact gehad, ook al wordt gezegd dat ze heel belangrijk zijn, die presidentsvrouwen. Maar daar geloof ik niet in. Michelle is buitengewoon intelligent, maar waar zij precies invloed op heeft gehad is moeilijk te zeggen. Dat groentetuintje bij het Witte Huis is bijvoorbeeld volstrekte flauwekul. Bij Hillary en Bill Clinton vond ik het ook jammerlijk: je kiest maar één president, niet twee. Je kiest geen echtpaar om een land te runnen. We moeten ophouden met al dat gezwets over die presidentsvrouwen. Er is maar één van de twee president.”

Lees ook
Overtuigexpert Pacelle over Michelle Obama: ‘Haar overtuigingskracht is sympathiek, sterk én cool’

Wat had u Michelle zelf gevraagd, als u haar mocht interviewen?

“Ik zou best een hele middag een kop thee met haar willen drinken, maar ik hoef geen vragen te stellen. Wat ik wel zou doen is het hebben over haar rol in de VS, en hoe ze de positie van zwarte mensen in haar land zou willen verbeteren. Laatst zou ik zelf een Nederlandse politicus interviewen. Maar ik moest ook de vragen van tevoren opsturen, net als Antoinnette voorafgaand deed bij Michelle. Hou toch op zeg, modern gelul. Daar begin ik niet aan.”

Blijf LINDAnieuws volgen, want de komende weken staan wij in het teken van Michelle Mania. Exclusieve interviews, foto’s en veel meer.

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP / boekcover 'Mijn Verhaal'

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser