Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Maaike deelt agressie-aanval gehandicapte zoon (13) op Twitter: 'Ik voel zo veel onbegrip'

Maaike deelt agressie-aanval gehandicapte zoon (13) op Twitter: 'Ik voel zo veel onbegrip'

Gisteren twitterde de 34-jarige Maaike over de zoveelste agressie-aanval van haar oudste zoon, die een ernstige verstandelijke beperking heeft.

| Merel Boudrie

Zo schrijft ze: ‘Hij heeft met alles dat enigszins gooibaar is al gesmeten. Naar de muur, naar mij.’

Lees ook
De dochter (27) van Arja is verstandelijk beperkt en zit regelmatig in de isoleercel

Opsluiten
‘Als mensen me half verwijtend vragen waarom mijn oudste ergens anders gaat wonen, zou ik soms willen dat ze momenten als deze ook konden zien’, begint Maaike haar tweets. Ze beschrijft het moment van gisteren, waarbij ze haar jongste zoons in hun eigen kamers moest opsluiten om hun veiligheid te garanderen.

Zo gezellig
“Mijn zoon is dertien”, vertelt Maaike als we haar opbellen. “Hij heeft een verstandelijke beperking. Het beeld is altijd een beetje dat verstandelijk beperkte mensen gezellig zijn, en dat zijn de meesten ook het grootste deel van de tijd. Maar een aanzienlijk deel heeft ook gedragsproblemen.” Haar zoon Moreno is daar één van.

‘Aan de buitenkant zie je niets’
Maaike vertelt dat het lastig is om uit te leggen dat niet iedereen met een verstandelijke beperking hetzelfde is, of dezelfde zorg nodig heeft. “Mijn zoon heeft een ernstige verstandelijke beperking, maar geen syndroom. Aan de buitenkant zie je dus niets. Zo lang hij niet praat, ziet hij eruit als een gewone jongen. Maar hij is toch echt gehandicapt, incontinent, kan niet lezen en niet schrijven.”

Verwijten
Omdat Moreno een heel sociale, attente jongen is die naar iedereen zwaait, hebben veel mensen een zwak voor hem, vertelt Maaike. “Zij zien hem alleen maar op goede dagen. De dagen dat ik hem mee kan nemen naar de supermarkt.” Maar als hij daar op de grond gaat liggen schreeuwen, als jongen van dertien, komen de opmerkingen: “‘Geef hem maar een weekje aan mij, dan leert hij het wel’, zeggen mensen weleens. Op sommige dagen raakt dat je niet, maar op sommige dagen wel.”

Zelf bedenken
Ze vervolgt: “Ik heb mijn verhaal gedeeld omdat ik denk dat mensen moeten beseffen dat ze alles mógen zeggen, maar niet alles móéten zeggen. Je kunt misschien zelf bedenken dat als een kind dat zo groot is zoiets doet, dat niet komt doordat hij niet is opgevoed, maar doordat er iets anders speelt.”

Spannend
Agressieve momenten zoals gisteren komen in december extra vaak voor, met name door spannende dagen als Sinterklaas en de kerstvakantie, wanneer het dagritme wegvalt. “Het komt eigenlijk altijd door onmacht”, legt Maaike uit. “Moreno heeft het verstandelijk niveau van een kind van twee, dus soms kan hij niet uiten wat hij bedoelt of wat hij van mij nodig heeft. Uiteindelijk is het vaak een kwestie van heel duidelijk zijn en zijn omgeving zo prikkelarm mogelijk maken. Op een gegeven moment gaat hij huilen en dan vloeit de spanning uit zijn lijf. Dan troost ik hem, en komen zijn broertjes er weer bij.”

‘Zijn grens is mijn grens’
Afgelopen zomer heeft Maaike besloten om Moreno uit huis te laten plaatsen. “De zorg begon me boven de pet te groeien. Over een maand gaat hij verhuizen. Enerzijds vind ik dat lastig, juist bij een kwetsbaar kind heb je het gevoel dat je ‘m moet beschermen. Maar anderzijds: zijn grens is mijn grens. Als hij geen goede dag heeft, kan ik niet naar de winkel. Soms verlang ik daarom naar vrijheid. En dat vind ik dan weer heel moeilijk om te zeggen, omdat ik mezelf dan ook een slechte moeder kan vinden. Het is heel dubbel.”

Reacties
Maaike vertelt dat er vanuit haar omgeving weinig herkenning is. Ook daarom heeft ze haar verhaal gedeeld, in de hoop lotgenoten te vinden. “Je weet dat er ouders zijn die in dezelfde situatie zitten, maar je kent ze niet. Je wereld wordt zo klein.” Inmiddels hebben meerdere lotgenoten van zich laten horen. “Dat is echt fijn. Ik wilde die mensen laten weten dat ze er niet alleen voor staan.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser