Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Thrillertip: 'De vrouw in de spiegel'

Thrillertip: 'De vrouw in de spiegel'

Vanaf vandaag in de winkel: de thriller De Vrouw in de spiegel, geïnspireerd op de waargebeurde Campina-afpersingszaak. LINDAnieuws sprak met schrijfster Kim Moelands: ‘Angela Schijf zou de perfecte brigadier Tess zijn.’

| Kim Veldema

Het verhaal in het kort:
Twee weken nadat zuivelbedrijf Latté een dreigbrief ontvangt waarin tweehonderdduizend euro wordt geëist, valt het eerste slachtoffer door spijkers in een pak yoghurt. Brigadier Tess Westerhout stort zich op de zaak en komt op het spoor van Charlie ‘de Rat’ Zwols, die een straf uitzit voor een eerdere afpersingszaak. Charlie lijkt Tess en haar collega Vincent verder te kunnen helpen, maar om aan antwoorden te komen, zal Tess een levensgevaarlijk spel met hem moeten spelen. En Charlie blijkt angstvallig veel over Tess te weten. Intussen gaat de afperser verder met zijn voorbereidingen om nieuwe slachtoffers te maken…

Je boek is geïnspireerd op de Campina-afpersingszaak uit 2003. Net als de dader in jouw boek, vergiftigde deze man verschillende toetjes. Dat werd destijds door Campina én de politie stil gehouden. Schreef je dit boek uit verontwaardiging, omdat het onder de pet bleef, of was het vooral een geweldige inspiratiebron?

Een combinatie. Ik kan er slecht tegen als dingen onder de pet worden gehouden, zeker als onschuldige mensen daardoor mogelijk gevaar lopen. Als thrillerauteur ging mijn hart wel sneller kloppen van de Campina-zaak. Interessante dader, voor die tijd unieke digitale opsporingsmethoden, de kwetsbaarheid van consumenten en de macht van geld… En toen ging het broeien in mijn hoofd.

Mensen die het boek al voor publicatie ontvingen, twitteren dat ze ‘even moeten bijkomen’ na het lezen van De vrouw in de spiegel. Mooi compliment.

Een heel mooi compliment! Dit boek was ingewikkeld om te schrijven door de uiteenlopende karakters en omdat er verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Ik heb er dan ook twee jaar over gedaan. Het schrijven over de donkere kanten van mijn hoofdpersonen was de grootste uitdaging. Als ik in de geest van mijn personage duik, dan ‘word’ ik even die persoon. Dat is niet altijd makkelijk als ze dingen uitvreten die ik zelf niet over mijn hart zou verkrijgen – maar wel uitermate boeiend.

Het is het eerste deel in een serie over brigadier Tess – stoer, vrouwelijk, eeuwig kauwgom kauwend. Hoeveel delen gaan er volgen?

Zoals het er nu naar uitziet, zullen er nog zes delen met en over Tess volgen. Globaal heb ik voor elk deel al de plot uitgewerkt als houvast, maar tijdens het schrijven gaat een verhaal soms een heel andere kant op dan ik van tevoren had gepland. Tess is mijn hoofdpersonage, maar ook over haar man Marc, puberzoon Kevin, moeder en oud-rechter Anna, zus Laura, huisvriend en gevangenispriester Antoine en psychopaat Charlie komt de lezer nog veel te weten.

Je thriller leent zich perfect voor een film. Wat is volgens jou de gedroomde cast?

Angela Schijf zou een perfecte Tess zijn. De rest van de personages laat ik graag door de lezers casten.

Je eerste twee boeken, Ademloos en Grenzeloos, gaan over het feit dat je de ziekte Cystic Fibrosis, taaislijmziekte, hebt. In 2010 kreeg je nieuwe longen. Heeft dat jou ook letterlijk lucht gegeven voor bergen inspiratie?

Absoluut! Doordat ik weer kan ademen en meer energie heb gekregen, blijven de ideeën voor verhalen maar komen. Ik ging van het leven in een thriller, naar het schrijven van thrillers.

Wat is dé thriller die je zelf iedereen aanraadt?

Naast De vrouw in de spiegel: IJstweeling van S.K. Tremayne, prachtig geschreven en het grijpt je naar je strot.

De vrouw in de spiegel is vanaf vandaag verkrijgbaar. Nieuwsgierig geworden? Bestel ’m hier.

Vrouw in de spiegel

SNACKS | LINDA.BOEKEN | INTERVIEW

Foto: Keke Keukelaar

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser