Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Liesbeth Kamerling is hooggevoelig: 'Ik zie het als een kwaliteit'

Liesbeth Kamerling is hooggevoelig: 'Ik zie het als een kwaliteit'

Voormalig actrice Liesbeth Kamerling (42) is hooggevoelig. Na veel frustratie en onbegrip ziet ze haar hoogsensitiviteit nu juist als een kwaliteit.

| Maaike van de Graaf

Wij spraken haar over haar boek ‘Overprikkeld: eerste hulp bij hoogsensitiviteit’, waarin ze vertelt over de manier waarop zij omgaat met hooggevoeligheid.

Liesbeth Kamerling

Pas sinds een paar jaar is Liesbeth erachter dat ze hooggevoelig is. “Na heel veel lezen over de eigenschap, herkende ik mezelf in de symptomen en de gevolgen daarvan die hooggevoelige mensen hebben.” Zij ervaren gevoelens heftiger dan de gemiddelde persoon. Liesbeth was altijd al snel overprikkeld en moe, maar dacht nooit aan hooggevoeligheid. “Pas achteraf denk ik: ja, eigenlijk ben ik al jaren overprikkeld.” Zo was ze na een verjaardag compleet gesloopt en kan ze in een restaurant met harde muziek nauwelijks iets proeven.

Hooggevoelig

Liesbeth is blij en opgelucht dat ze het eindelijk weet. “Ik weet nu namelijk hoe ik ermee moet omgaan. Vroeger toen ik m’n kinderen van school haalde, ging ik gelijk door boodschappen doen en daarna meteen koken. Nu weet ik dat ik dat gewoon niet aankan en dus niet moet doen.” Uiteraard zorgde dat af en toe voor frustratie. “Ik vond het vaak stom van mezelf. Dat ik dacht: wat ben ik toch aan het zeuren. Nu weet ik dat het gewoon niet anders is en kan.”

Rustmomenten

Inmiddels plant ze iedere dag een zogeheten ‘rommeluurtje’ in. “Juist in deze tijd, waarin we steeds meer prikkels van buitenaf krijgen, is het belangrijk af en toe even alleen te zijn en niks te doen.” Die rustmomenten zorgen ervoor dat Liesbeth haar hooggevoeligheid ook kan omzetten in iets positiefs. “Als ik goed voor mezelf zorg, heeft m’n hooggevoeligheid ook iets moois.” Daarmee doelt ze op het feit dat ze extra goed kan aanvoelen hoe mensen zich voelen en creatiever kan omgaan met de informatie die ze binnenkrijgt.

Kwaliteit

De voormalig actrice had één duidelijk doel toen ze begon met het schrijven van haar boek en dat wil ze dan ook graag benadrukken: “Ik wil dat mensen weten dat, wanneer je hooggevoelig bent, je dat juist moet zien als iets positiefs in plaats van iets wat irritant is. Met een paar simpele aanpassingen in je leven kun je ook de aandoening als een kwaliteit zien.”

Het boek Overprikkeld: eerste hulp bij hoogsensitiviteit koop je hier

Lees ook
Liesbeth Kamerling openhartig over hooggevoeligheid: ‘Ik stortte helemaal in’

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW | LIJF & LEDEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Thomas HendriksenThomas Hendriksen

Wat een ongelofelijke aandacht trekkerij.

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser