Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hoe we volgens Remco (27) een veilige werkvloer voor LHBT'ers kunnen creëren

Hoe we volgens Remco (27) een veilige werkvloer voor LHBT'ers kunnen creëren

Er zijn bij sommige bedrijven workshops nodig om LHBT’ers zich welkom te laten voelen, schreef ‘de Volkskrant’ donderdag. Remco Boxelaar (27) uit Amsterdam kan erover meepraten.

| Kirsten Zijderveld

Hij is zelf bestuurssecretaris bij consultancybureau AT Osborne en vertelt ons waarom dergelijke trainingen nodig zijn.

LHBT

Met het project Diversiteit en Inclusie in zijn portefeuille, is Remco verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving. Dat doet hij onder andere door middel van diversiteitsworkshops. “We willen dat iedere collega zichzelf kan zijn om bovenal plezier te hebben in het werk en daarnaast de beste prestaties te kunnen leveren.” De Unconscious Bias-training, zoals de training die hij organiseert heet, is er niet om nieuwe collega’s te leren hoe ze met LHBT’ers moeten omgaan, maar om iemand bewust te maken van zijn of haar referentiekader, legt hij uit.

‘Heteronormatief’

“Iedereen heeft een ander vertrekpunt: waar je bent opgegroeid, op welke school je hebt gezeten en wat je ziet in de media. Dat maakt wat je als normaal beschouwt. Onze maatschappij is in die zin ‘heteronormatief’: de meerderheid valt op het andere geslacht. Dat zie je op de werkvloer terug in stereotype grappen en in de dresscode die vaak verschillend is voor mannen en vrouwen. In zo’n workshop doe je een aantal tests, waardoor je stilstaat bij het feit dat niet iedereen voldoet aan de norm.”

Lees ook
Homo’s minder positief over homo-acceptatie dan hetero’s: ‘Het is schijntolerantie’

Spiegel voorhouden

In de training wordt collega’s een spiegel voorgehouden, legt Remco uit. “Omdat je door een bepaalde ‘bril’ naar de wereld kijkt, doe je aannames. Dat heeft als gevolg dat we soms onhandige uitspraken doen, waarmee we een collega kunnen kwetsen. De één beschikt immers over meer tact dan de ander. Ik vind het belangrijk dat collega’s het elkaar direct durven zeggen als zoiets gebeurt en dat ze niet met een rotgevoel de auto instappen of zelfs niet meer op het werk durven te verschijnen. Daarom is een vertrouwenspersoon hierin ook heel belangrijk.”

‘Hele proces opnieuw’

Waaraan Remco merkt dat de trainingen nodig zijn op de werkvloer? “Je ziet dat LHBT’ers in hun eerste baan soms afwachtend zijn en de kat uit de boom kijken in hoeverre zij worden geaccepteerd. Je wilt er graag bij horen, dus het proces begint weer opnieuw. Heel expliciete uitsluiting zoals op het schoolplein is niet aan de orde, maar het gebeurt meer impliciet. Wie is er populair en wie hoort er niet bij? Wie wordt als eerste gebeld voor een toffe nieuwe opdracht? Bij mij op het werk is het overwegend een mannenwereld waarin iedereen direct is naar elkaar, alles moet gezegd kunnen worden, en dan zie je dat vrouwen, LHBT’ers of mensen met een andere culturele achtergrond opmerkingen of grappen horen die ze niet prettig vinden. Wij proberen te werken aan een veilige werkplek waarin iedereen dat durft aan te kaarten.”

Corporate Queer

Naast zijn baan heeft Remco een platform opgericht om de heteronormativiteit in het bedrijfsleven te bevragen en uit te dagen. “Met Corporate Queer nodig ik LHBT’ers met hoge senior functies als bestuursvoorzitter of financieel directeur uit om te fungeren als rolmodel en zo de brug te slaan richting young professionals van de millennial-generatie. Online delen we research en nieuwsartikelen met elkaar, offline organiseer ik netwerkborrels en evenementen. Mijn ultieme doel is om met deze beweging ervoor te zorgen dat generaties na ons niet meer uit de kast hoeven te komen. Dat het niet meer nodig is om uit te leggen dat je niet voldoet aan de heteronorm.”

Vertrouwenspersoon

Wat je als bedrijf het beste kunt doen als je aan acceptatie van minderheden op de werkvloer wilt werken? “Los van de omvang van je organisatie, kun je op iedere werkvloer een open cultuur creëren door het bespreekbaar te maken. Een diversiteitsworkshop of Unconscious Bias-training is daarvoor in mijn ogen een geschikt instrument. En zorg ervoor dat mensen die zich niet veilig voelen dit aan kunnen kaarten en bij een vertrouwenspersoon hun verhaal kunnen doen. En tot slot: heb geduld, het is een proces van lange adem.”

Lees ook
Hoe mensen homo’s soms (onbewust) nog altijd als circusattractie zien

Op dit moment werkt Remco aan een reeks portretten van LHBT’ers in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Ben of ken jij zo iemand? Neem dan contact op via remco@corporatequeer.com.

NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Remco Boxelaar

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser