Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Kim (30) over hoe borstkanker ook haar seksleven veranderde: 'Je hebt geen zin'

Kim (30) over hoe borstkanker ook haar seksleven veranderde: 'Je hebt geen zin'

Toen Kim (30) behandeld werd voor borstkanker wist ze nog niet wat de gevolgen daarvan zouden zijn voor haar seksleven. In een nieuwe podcastserie over seksualiteit en borstkanker vertelt ze erover. 

| Raounak Khaddari

Wij spraken haar over de nieuwe podcastserie, waarin ze dit onderwerp bespreekt.

Lees ook
Ex-borstkankerpatiënt Anouk koos voor directe reconstructie: ‘Ik kon sneller door met leven’

 

Behandeling

“Ik kwam op m’n 27ste al in de overgang terecht”, vertelt Kim Gringhuis. Dat kwam door de hormoonkuren die ze kreeg na haar chemo en twee borstamputaties. “Daardoor maak je helemaal geen oestrogeen meer aan. De doktoren hebben heel oppervlakkig verteld wat de gevolgen daarvan zouden zijn: dat je opvliegers krijgt en dat je droger wordt.” Maar dat was niet de enige verandering die Kim ervoer.

Sex

Na haar borstamputatie en reconstructie voelde Kim geen aanrakingen meer op haar borsten, “wat wel belangrijk is voor je seksleven. En ik werd niet meer vochtig”, vertelt ze moedig. “Ook groeiden er stroeve haartjes aan de binnenkant van haar schaamlippen, die daardoor tegen elkaar schuurden. “Ik had al pijn voordat er iets was gebeurd en ik had nooit meer zin in sex.” En hoewel Kim het spannend vindt om over deze persoonlijke details te praten, deelt ze toch haar verhaal.

Jong

“Ik was hartstikke jong toen ik borstkanker kreeg.” Zo jong zelfs dat artsen zeiden dat het knobbeltje op haar borst wel niets zou zijn en probeerden ze haar gerust te stellen, terwijl de kanker al was uitgezaaid. “Ik kon er met niemand over praten en ook online was er weinig te vinden over de veranderingen die mijn lichaam doormaakte. Eén gynaecoloog zei zelfs dat ik nu het lichaam van een vijftigjarige heb en dat die nu eenmaal minder trek hebben”. Kim moest daarom zelf op onderzoek uitgaan om te ontdekken wat voor haar en haar man nog mogelijk was.

Gynaecoloog

Ze bezocht meerdere gynaecologen en kwam uiteindelijk bij de juiste terecht die haar wél kon helpen. “Ook gaan mijn man en ik nu naar een seksuoloog. Die geeft ons tips en adviezen waardoor het nu redelijk gaat.” En toen Kim hoorde van de podcastserie De herontdekking van haarzelf die over seksualiteit en borstkanker gaat, twijfelde ze geen moment. “Het is heel persoonlijk, maar juist door erover te praten kan ik het bespreekbaar maken voor anderen. Ik wil dat andere vrouwen weten dat ze dit niet alleen doormaken en dat ze vooral niet moeten opgeven. Dat heb ik ook niet gedaan. ”

In de vierdelige luisterserie, die door psycholoog-onderzoeker Lisanne Hummel, arts-onderzoeker Tessa Steenbruggen journalist Gian van Grunsven is gemaakt, vertellen ervaringsdeskundigen
en partners openhartig over de uitdagingen waarmee (ex)borstkanker-patiënten te maken krijgen op het gebied van seksualiteit. Ook geven zij advies om te leren omgaan met je lichaam na alle veranderingen. Je kunt de podcastafleveringen vanaf vandaag hier beluisteren.

In de LINDA.tv-serie Kankermonologen vertelt Kawita over de impact op haar seksleven na kanker: “Sex is wel het laatste waar je aan denkt”.

NIEUWS | INTERVIEW | BORSTKANKER

Bron: LINDAnieuws | Foto: Kim Gringhuis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Ep EndenEp Enden

Sjezus toch erg dat er anno 2018 nog steeds zo gehandeld wordt door (mannelijke) artsen. Wat een aanfluiting. Deze dappere dame geeft al meer inzicht dan ap die artsen bijelkaar. Dapper!

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser