interview

Karins oma (91) raakte in de ban van thuiszorger en onterfde de hele familie

Karins oma (91) raakte in de ban van thuiszorger en onterfde de hele familie

Vorige week vertelde Denise hoe een ‘huishoudster’ het leven van haar vader overnam. Volgens Karin was haar oma net zo in de ban van een thuiszorgmedewerker.

| Verena Verhoeven

Karin (29) vertelt haar verhaal.

Lees ook
Hoe ‘de huishoudster’ het leven van Denise’s dementerende vader (89) overnam

Oma
In 2016 zou Karin haar grootmoeders verjaardag vieren bij de Chinees. “De dag kwam steeds dichterbij, maar ik hoorde ineens niks meer”, vertelt Karin. Telkens als ze oma belde, werd er opgehangen. Toen kreeg ze een vermoeden. “Oma ging door een moeilijke tijd. Haar zoon, mijn vader, was twee jaar daarvoor overleden. Ze stootte zich steeds meer van onze familie af en zocht steun bij de verzorgers van de thuiszorg.”

Uit eten met de thuiszorg
Karin hield het Chinese restaurant in de gaten rond de dagen van haar oma’s verjaardag. Daar werd haar vermoeden bevestigd: “Oma was uit eten met mensen van de thuiszorg.”

Slecht contact
Eén van de verzorgers, Anja, nam volgens Karin het leven van haar grootmoeder steeds meer over. “Ze was pas anderhalf jaar in dienst, maar zei mijn oma al jaren te kennen. Dat geloven we niet.” Ook financieel liep het niet helemaal lekker, aldus de kleindochter. “Mijn moeder had toezicht op de rekeningen en zag dat er steeds vaker honderden euro’s van afgehaald werden. Als ze ernaar vroeg, antwoordde oma dat iemand van de thuiszorg het geld wilde gebruiken voor een vakantie. En omdat ze zo goed voor haar zorgden, gunde ze hen dat wel.”

Onterfd
Na een tijdje werd Karins moeder het toezicht op de rekening ontzegd en kregen ze vrijwel geen contact meer. Via de broer van haar oma kregen Karin en haar moeder te horen dat ze in een hospice lag. “We wilden naar haar toe om afscheid te nemen, maar ook dat mocht niet.” Na het overlijden van haar oma, eind augustus van dit jaar, kwamen Karin en haar familie er pas echt achter hoe ver de thuiszorgmedewerker was gegaan. “Bij de notaris bleek dat oma de hele familie onterfd had. Anja kreeg de totale erfenis toebedeeld.”

Lees ook
Hartverscheurend: Alicia (13) wacht al tien jaar op plekje in pleeggezin

Machteloos
Karin en haar familie stonden naar eigen zeggen machteloos. “Bij alle instanties krijgen we te horen dat ze ons niet kunnen helpen, omdat oma vrijwillig haar handtekening heeft gezet.” Gelukkig luisterde de thuiszorg wel naar het verhaal van Karin en zorgde ervoor dat Anja de erfenis weigerde. “Haar plan is dus mooi mislukt. Ook het geld dat ze vóór de bekendmaking van de erfenis gepind had, heeft ze terug moeten storten.”

Andere sloten
De erfenis ging uiteindelijk niet naar de familie, maar naar drie verschillende stichtingen. Via hen heeft Karin een sleutel van het huis kunnen regelen. Hier kwam ze nog veel meer tegen. “De sloten waren veranderd, zelfs de sleutels aan oma’s sleutelbos pasten niet. En we vonden vreemde bonnetjes van spullen – zoals kleding in andere maten – die mijn oma nooit zou kopen.” Ook vonden ze de brief waarin werd gevraagd het toezicht van Karins moeder op de rekening te blokkeren. “Het handschrift was zeker niet van mijn oma”, stelt Karin.

Nu
Voor Karin is dit nog lang niet afgesloten. “We zijn op verschillende manieren aan het proberen om weer in ons recht te komen. Soms weet ik er geen raad meer mee, maar niemand kan helpen.”

De namen in dit stuk zijn gefingeerd.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Unsplash

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser