interview

Juf Maike waarschuwt én geeft tips: 'Leesniveau van kinderen holt achteruit tijdens vakantie'

Als kinderen zes weken lang niet lezen in de zomervakantie, verslechtert hun leesniveau in rap tempo, stelt juf Maike Douglas op haar blog. Zaak om dat te voorkomen.

| Robin Nanninga

LINDAnieuws belde haar op voor wat tips.

Lees ook
Expert legt uit waarom het zorgelijk is dat kinderen steeds minder goed schrijven

De basis
Lezen is de basis van het hele onderwijs, legt Maike uit. “Het komt van pas bij andere schoolvakken, zoals rekenen, en tegelijkertijd is het enorm belangrijk voor de sociale ontwikkeling van een kind.” De juf merkt om haar heen hoe het leesniveau van kinderen in zes weken kan aftakelen. “In kortere vakanties merk je dit minder. Leerlingen pakken het daarna sneller weer op, maar als kinderen zes weken lang helemaal niet lezen, dan kan hun leesniveau zorgelijk achteruit gaan.”

Weg met die zomerdip
Ze vervolgt: “Het kan zomaar zijn dat een kind na de zomervakantie ineens één of twee leesniveaus terugzakt en dus achterloopt.” Een ‘zomerdip’ op leesgebied kan volgens Maike voorkomen worden wanneer je als ouder de volgende adviezen ter harte neemt.

1. Ga met je kind naar de bibliotheek
Misschien een open deur, maar het is belangrijk dat het kind zelf in de bibliotheek komt en de kans krijgt zelf een boek uit te kiezen. “Laat kinderen in de bibliotheek of boekenwinkel zelf zoeken naar een boek dat hen aanspreekt.”

2. Zet niet te hoog in
Het werkt demotiverend als je meteen een boek voor je neus krijgt dat te hoog gegrepen is. “Begin bij een wat eenvoudiger boek en bouw het op naar meer uitdagende boeken. Zo houd je het leuk voor het kind.”

3. Evalueer de boeken
Praat over het boek wanneer je kind het uit heeft. “Vraag hem of haar of er moeilijke delen in het verhaal zaten en bespreek deze. Dit is een hele goeie manier om kinderen te leren begrijpend te lezen.”

4. Lees zelf mee
Help je kind bij het uitzoeken van een boek door bijvoorbeeld samen de achterkant te lezen. “Door mee te lezen met je kind, ontdek je wat hij of zij leuk vindt en zo kunnen jullie samen op zoek naar andere boeken die óók in de smaak vallen.”

5. Dwing je kind niet
Het belangrijkste is dat je kind plezier heeft in het lezen. “Je moet ze niets opleggen, maar ga samen op zoek naar iets wat je kind leuk vindt. Dat kan ook een tijdschrift of een stripboek zijn.”

Lees ook
Hoogbegaafde Laurent (7): ‘School is saai, dus ik begon wetenschapsboeken te lezen’

Met het uitdelen van leesboeken voor Kinderzwerfboek, vraagt juf Maike aandacht voor het blijven lezen in de zomervakantie. Meer van juf Maike? Volg haar via haar blog.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=RV99Nd7Daag

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Jan-Willem Houweling (www.jufmaike.nl)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser