interview

Joy verloor vier liter bloed tijdens bevalling: 'Ik kan na elf maanden nog niet werken'

Joy verloor vier liter bloed tijdens bevalling: 'Ik kan na elf maanden nog niet werken'

Gisteren schreven we over Sandra, die 3,5 liter bloed verloor tijdens haar bevalling. Een herkenbaar verhaal voor Joy (31), die vier liter bloed verloor, met grote impact.

| Boris Lemereis

De revalidatie nam een lange periode in beslag en Joy (foto) krijgt niet van iedereen evenveel begrip.

Lees ook
Sandra verloor 3,5 liter bloed bij de bevalling en overleefde dankzij een bloeddonor

Elke moeder is moe
Joy: “In het begin zijn mensen begaan en hebben ze begrip voor je situatie. Maar nu, bijna een jaar later, krijg ik regelmatig de vraag hoe het gaat. Als ik dan zeg dat het niet lekker gaat, zie je mensen schrikken. Ik krijg ook weleens opmerkingen als: ‘Iedere nieuwe moeder is moe’. Dat klopt natuurlijk, maar het raakt me toch. Ik wil leuke dingen doen en zorgen voor mijn dochtertje Day (foto), maar dat gaat echt niet.”

Medische misser
Het dochtertje van Joy is inmiddels elf maanden oud, maar nog steeds is Joy aan het revalideren. “Ik heb weinig energie, dagelijks last van mijn buik.” Dat kan ook samenhangen met de kraamvrouwenkoorts die Joy na haar bevalling kreeg omdat artsen een gaasje in haar baarmoeder hadden laten zitten. Een medische misser.

Iedereen rood
Tijdens haar bevalling had Joy weinig door van het bloedverlies. “Ik was heel erg in mezelf gekeerd, en vooral bezig met dat de baby eruit moest. Wel zag ik ineens enige paniek ontstaan: er werd een extra gynaecoloog opgeroepen, een extra verloskundige, en meer zusters. Toen het me opviel dat zij op een gegeven moment allemaal rood waren van het bloed, dacht ik: ‘Dit is niet helemaal normaal.'”

Niet goed bij hun hoofd
Uiteindelijk verloor Joy vier liter bloed tijdens haar bevalling. Door een bloedtransfusie werd haar leven gered. In het ziekenhuis werd er snel aan voorbijgegaan. “Ik weet nog dat ze zeiden: ‘Ga er maar vanuit dat je nog een jaar aan het herstellen bent.’ Ik dacht nog: ‘Die zijn niet goed bij hun hoofd.'”

Geen energie
In de dagen na de bevalling kon Joy “echt helemaal niks”. “Tien dagen na de bevalling kon ik niet eens de oprit aflopen, dat is ongeveer vijftig meter.” Met begeleiding van kraamhulp kwam ze de eerste dagen door. Later zette ze haar bed in de woonkamer, zodat ze zichzelf kon redden. Nu, elf maanden later, kan Joy nog steeds niet werken. “Ik werk 85 kilometer van mijn huis, ik heb de energie niet voor die reis.”

Traag herstel
Het is voor Joy lastig inschatten welk deel van haar trage herstel door het bloedverlies kwam, en welk deel door de kraamvrouwenkoorts. “De aandacht is altijd op die kraamvrouwenkoorts geweest, omdat dat een medische misser was. Maar ik had graag ook meer geweten over de bloedtransfusie. Ik weet nog steeds niet precies waarom ik zoveel bloed heb verloren. Er wordt echt aan voorbijgegaan wat het met je doet.”

Lees ook
Zweedse bloedbank sms’t wanneer jij een leven hebt gered

Pech op pech
Of haar traumatische ervaringen Joy ervan weerhouden nog een keer een zwangerschap aan te gaan? “Daar ben ik nog niet over uit. Meteen na de bevalling zei mijn vriend: ‘De volgende keer gaan we voor adoptie.’ Ik vind het lastig om er nu over na te denken, omdat ik nog aan het herstellen ben van de bevalling. Soms denk ik: ‘Ik heb gewoon pech op pech op pech gehad.’ Maar dan denk ik ook: ‘Wat als ik de volgende keer weer zoveel pech heb?'”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Joy Kazen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser