interview

Journalist Willem Vissers over gehandicapte zoon: 'Ik zit liever met hem op de bank, dan op Ibiza'

Journalist Willem Vissers over gehandicapte zoon: 'Ik zit liever met hem op de bank, dan op Ibiza'

De zoon van sportjournalist Willem Vissers (53) heeft het zeldzame Kleefstra-syndroom en is meervoudig gehandicapt. In zijn nieuwe boek ‘Samuel’ schrijft Vissers over het leven met zijn zoon.

| Maaike van de Graaf

LINDAnieuws belde hem op en sprak met hem over zijn ‘ongewone gezin’.

Lees ook
Mooie column over gehandicapte zoon: ‘Samuel heeft een keukenverbod’

Samuel
Willem en zijn vrouw Bernique hebben drie zoons, David (19), Samuel (16) en Joshua (11). Maar in hun gezin “draait het bijna altijd om Samuel”, vertelt Willem. Zijn middelste zoon is autistisch, heeft epilepsie, een ontwikkelingsachterstand op zowel fysiek als mentaal gebied en kan niet praten. Dat resulteert in aanpassingen in het huis, veel zorg en minder de deur uit. “Maar toch zit ik liever thuis met Samuel op de bank, dan op Ibiza”, aldus Willem.

Samuel

Acceptatie
Al vanaf de dag dat Samuel werd geboren, hadden Willem en zijn vrouw door dat hij ‘anders’ was. “Hij maakte een apathische indruk, keek dwars door je heen.” Het heeft een paar jaar geduurd voordat ze erachter kwamen wat Samuel precies ‘had’, maar voor Willem en Bernique maakte het niets uit. Ze accepteerden het meteen en gingen voor een positieve aanpak. “Ieder huisje heeft z’n kruisje. En in andere gezinnen is het misschien nóg erger, wij zijn aardig voor elkaar en geven liefde.”

Mini-samenleving
De andere twee zoons van Willem en Bernique hebben nooit aangegeven dat ze te weinig aandacht hebben gekregen. “Tuurlijk gaat er meer aandacht naar Samuel toe, maar ik vind dat je de zwakste in de samenleving met z’n allen moet helpen. Ons gezin is een soort mini-samenleving, waarin voor elkaar zorgen en elkaar helpen voorop staat.”

Willem en Bernique met hun zoon Samuel op vakantie in Turkije.

Af en toe zeurderig, meestal liefdevol
Ondanks dat Willem niet ontkent dat het leven met Samuel gepaard gaat met veel zorg en aanpassingen, ziet hij het leven met zijn gehandicapte zoon vooral als liefdevol. “We moesten inderdaad verhuizen, een andere auto nemen en bepaalde dingen regelen was soms lastig. Dan zeuren we om de bureaucratie, maar nooit over Samuel zelf. Hij is een lieve en aardige jongen en we accepteren ons leven zoals het is. Dan haal je er voornamelijk veel plezier en geluk uit.”

Waarom een boek over Samuel
Willem schreef altijd over sport, toen zijn uitgever (Oscar van Gelderen van Lebowski) vroeg of hij ook over Samuel wilde schrijven. “Ik wil meegeven dat de samenleving aardig voor elkaar moet zijn. Er is al zoveel leed in de wereld, terwijl je van een positieve aanpak veel gelukkiger wordt. Ook wil ik door mijn boek laten zien dat het leven met een gehandicapt kind niet alleen maar zwaar is.”

Het nieuwe boek van Willem, ‘Samuel’ is vanaf morgen hier te verkrijgen.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Willem Vissers

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser