interview

JoAnn maakt kleren om overleden premature baby's 'waardig afscheid' te bieden

JoAnn maakt kleren om overleden premature baby's 'waardig afscheid' te bieden

Voor baby’s die door vroeggeboorte overlijden, bestond nog geen passende kleding. Ouders moesten ze vaak in een dekentje wikkelen om mee naar huis te nemen.

| Boris Lemereis

JoAnn van der Est (55) besloot die kleding te gaan maken.

Lees ook
Stichting Early Birds fotografeert premature baby’s: ‘Het is enorm waardevol’

Te klein
De aanleiding voor het werk van JoAnn is verdrietig, vertelt ze. Vorig jaar werd haar kleindochter geboren, na 24 weken. Helaas redde het kindje het niet: ze overleed drie dagen later. De dochter van JoAnn nam haar  kind mee naar huis, maar omdat het kindje nog te klein was, kon het ziekenhuis alleen een veel te groot shirt en een dekentje meegeven.

Eigen verdriet
JoAnn: “Je probeert wel snel online kleding te zoeken, maar die blijkt eigenlijk niet te bestaan.” Op dat moment was JoAnn vooral met haar verdriet bezig. Later pas kwam het besef. “Dat ze zó naar huis is gekomen.” Ze besloot dat voor andere ouders anders te laten verlopen.

Beschermd gevoel
Zo ontstond het idee voor de stichting Angel Gowns by Floor de Lis. JoAnn maakt zelf kleding voor te vroeg geboren kinderen die het niet hebben gered. In overleg met ziekenhuizen besloot ze ook kleine mandjes te ontwikkelen, “zodat ouders hun kind met een beschermd gevoel mee kunnen nemen.”

Een paar van de mandjes:

Waardige manier
Het belangrijkste voor JoAnn? “De ouders ontzorgen. Je komt echt in een rollercoaster terecht. Het is verschrikkelijk als je met lege handen thuiskomt, in plaats van met het kindje waar je op hoopt. Op deze manier zorg ik ervoor dat de overleden kindjes op een waardige manier mee naar huis kunnen, niet ‘zomaar’ in een dekentje gewikkeld.”

Een aantal van de jurkjes:

 

Trouwjurken
De eerste proefmodellen voor de kleding werden van een oude pyjama gemaakt, maar inmiddels maakt JoAnn alle babykleding en -mandjes van oude trouwjurken. Dat heeft praktische redenen (de stof is mooi en neutraal, en er zitten vaak mooie versiersels op), maar is ook van symbolische waarde. “Een trouwjurk is iemands droomjurk geweest op een belangrijk moment, en wordt nu de jurk voor een engeltje.”

Heel veel trouwjurken
Dat veel mensen zich kunnen vinden in die boodschap, blijkt wel uit de hoeveelheid mensen die hun trouwjurk doneren. De jurken die worden opgestuurd hangen nu in de schuur van JoAnn, maar mensen die hun jurk aanbieden worden vaak gevraagd het kledingstuk nog even thuis te bewaren. Uiteindelijk hoopt JoAnn een loods te kunnen regelen voor haar werkzaamheden.

Moeilijke momenten
JoAnn levert kleding aan twee ziekenhuizen, op de momenten dat die het nodig hebben. Het werk helpt haar deels om het verdriet van haar eigen verlies te verwerken, maar het kan ook hard zijn. “Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Soms krijg ik een aanvraag  van een ziekenhuis, en kijken we elkaar aan: ‘We zijn toch twee weken geleden nog geweest?’ Dat zijn wel moeilijke momenten.”

Stukje stof
JoAnn probeert vrouwen er zo goed mogelijk van op de hoogte te houden wat er met hun trouwjurk gebeurt. Heeft ze geen e-mailadres van de donateur, dan plaatst ze de foto’s op Facebook. Op de pagina plaatste ze een filmpje (zie hieronder) met een impressie van wat er met de jurken gebeurt. Van iedere gebruikte jurk stuurt ze een stukje (afgewerkte) stof terug naar de donateur, als aandenken. “Maar het moet vooral een verzachtende gedachte zijn als we de jurk juist nog níet hebben hoeven gebruiken.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Stichting Floor De Lis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Anita ReijerinkAnita Reijerink

Graag zou ik u kennis willen laten maken met Kindermandjes.nl en Prematuur.nl.Al jaren (sinds 2006) hebben wij een bedrijf dat gespecialiseerd is in producten voor ouders die in een verdrietige situatie komen. Vele mensen hebben de weg naar het atelier gevonden om iets uitzoeken maar er kan ook via internet wat worden besteld. Ik vind het jammer dat nu wordt gedaan alsof er niets is of bestond en dit nieuw is. Sterker nog, ik vind de mandjes erg veel lijken op die van ons. De zachte mandjes hebben wij al sinds onze start in het assortiment. Het is fijn dat er voor ouders keuzes zijn, uiteindelijk moeten zij verder met hun verdriet en is het heel waardevol dat er iets is om een afscheid op maat te creëren.... Groet,Anita ReijerinkAmelius

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser