jij vertelt

'Generatie Botox' laat zien: zó makkelijk kiezen jongeren voor fillers en botox

YouTuber en presentatrice Iris Enthoven (23) duikt voor Concentrate Velvet met de vierdelige serie ‘Generatie Botox‘ in de wonderlijke wereld van botox en fillers. 

| Erik van Dam

We spraken haar: “Meiden tussen de achttien en twintig jaar komen met foto’s waarop ze aanwijzen hoe ze eruit willen zien.”

Cosmetische ingrepen

Iris merkte dat steeds meer mensen van haar leeftijd cosmetische ingrepen laten doen. “Dat kan ik me bij oudere mensen nog wel voorstellen, maar zo jong? Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar ik wilde onderzoeken: is dat nou nodig? Wat vind ik daar zelf eigenlijk van? En: moet ik hier zelf ook aan geloven?”

Perfecte plaatjes

Ze is totaal niet onzeker over zichzelf, zegt ze. Toch maken de reacties die Iris soms online leest haar bewust hoe belangrijk uiterlijk is in haar werk. “Social media speelt een hele grote rol. Daar zie je de godganse dag perfecte plaatjes langskomen en heb je steeds de volmaakte lippen van Monica Geuze en Kyle Jenner in beeld, of het gladgestreken gezicht van Koen Kardashian. Onzekere jongeren kijken daar tegenop. Als dan blijkt dat een behandeling met fillers betaalbaar, snel en haalbaar is, wordt de drempel om het zelf ook te doen lager.”

De praktijk

In Generatie Botox praat Iris met veel jonge meiden die fillers of botox gebruiken. Ze probeert alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen door een bezoek aan een cosmetische arts, de psycholoog en het opzetten van een sociaal experiment. Ook laat ze in iedere aflevering een panel van collega-influencers aan het woord over de verschillende thema’s met betrekking tot uiterlijk. Een groot deel van haar collega’s heeft ook ingrepen laten doen, zegt Iris, dus een zekere druk op het uiterlijk is voelbaar en niet iedereen durft er voor uit te komen.

Na sluitingstijd

Iris merkt dat de drempel steeds lager wordt. Niet-gecertificeerde artsen kiezen voor bijzondere praktijken. “Ik ben een week geleden naar een avond geweest in een kliniek waar ze via Instagram botox en fillers promoten. Het ging daar echt aan de lopende band. Meiden tussen de achttien en twintig jaar komen met foto’s waarop ze aanwijzen hoe ze eruit willen zien. Ze willen op Instagrammers en YouTubers lijken. En psychologische begeleiding is er niet altijd.”

Geen partij kiezen

De meiden die langsgaan in de klinieken weten dat ze voor 200 tot 300 euro nieuwe lippen kunnen krijgen. Risico’s zijn er niet, denken ze. “Maar het gros van de influencers vertelt niet het hele verhaal”, waarschuwt Iris. “In deze serie proberen we de psychologische kant van het verhaal ook een beetje te benadrukken, zonder partij te kiezen. Doe je er goed aan om nu al alles aan jezelf te veranderen en te beginnen aan gezichtsverandering? Waar ben je dan op je zestigste? En anderzijds: misschien is het wel de wereld waar we naartoe gaan. Moeten we allemaal puur natuur blijven?”

Grijs gebied

Iris keek haar ogen uit. Hoewel zeventienjarigen zich officieel nog niet mogen laten inspuiten, gebeurt het wel. “Het is nog een grijs gebied. Er zijn geen keiharde boetes voor artsen die dit soort dingen uitvoeren. Er is ook een grote groep medici die er fel op tegen is. Ook bij hen zijn we langsgeweest. Ze zeggen dat er veel beunhazen zijn: schoonheidsspecialisten en basisartsen die dit ‘ernaast’ doen. Ze krijgen 300 euro, handje contantje, voor tien minuten werk. Meiden moeten echt goed checken waar ze zoiets laten doen, want het is en blijft gif wat je in je laat spuiten.”

VIDEO'S | NIEUWS | TV | BEKEND | LIFESTYLE | INTERVIEW | LIJF & LEDEN | JIJ VERTELT

Foto: Generatie Botox

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer jij vertelt

Knip, plak, klaar: zo zet je in no time de leukste Sinterklaas-surprise in elkaar
Advertorial

Knip, plak, klaar: zo zet je in no time de leukste Sinterklaas-surprise in elkaar

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser