Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

jij vertelt

'Creditboys' zadelen jongeren op met hoge schulden, deze vrouw startte een meldpunt

'Creditboys' zadelen jongeren op met hoge schulden, deze vrouw startte een meldpunt

Het is een nieuw fenomeen: ‘creditboys’, zogenaamde vrienden die anderen onder dwang telefoonabonnementen laten afsluiten met als eindresultaat torenhoge schulden voor de gedupeerde.

| Maaike van de Graaf

Wij spraken Ellen Nieuwenhuisje, moeder van een slachtoffer en initiatiefnemer van meldpuntcreditboys.nl.

Creditboys

Creditboys zijn een soort loverboys, maar dan anders. Ze sturen mensen onder dwang naar een telefoonwinkel om kredieten af te sluiten, waaronder abonnementen voor nieuwe telefoons. Na het afsluiten van het abonnement moet het slachtoffer de telefoon weer teruggeven aan de creditboy. Ondertussen blijft de gedupeerde met flinke schulden zitten en heeft de creditboy de telefoon alweer doorverkocht.

Slachtoffer

Een slinkse manier om geld te verdienen dus. De zoon van Ellen Nieuwenhuisje is slachtoffer van een creditboy. Hij werd aangesproken bij een bushalte door een groepje jongens en niet veel later zat hij vast in het web van de slinkse creditboys. “Het is absurd, ik wist niet eens dat dit bestond”, vertelt Ellen. Juist daarom vindt ze het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan dit nieuwe fenomeen.

Geen weg meer terug

“De creditboys spreken vaak kwetsbare jongeren aan die net achttien zijn geworden”, vertelt ze. Zij mogen een contract afsluiten en worden met allerlei smoezen naar de telefoonwinkel gelokt. Als het abonnement eenmaal is afgesloten, is er geen weg meer terug. Jongvolwassenen met weinig inkomen zouden niet meerdere abonnementen kunnen afsluiten door het bestaan van een BKR-registratie. Die registratie komt echter pas na drie of vier weken en daardoor hebben de creditboys genoeg tijd om hun slachtoffer meerdere telefoons te laten kopen.

Aandacht

“Net zoals mijn zoon kunnen ook andere slachtoffers van creditboys niet aantonen dat ze onder druk zijn gezet”, laat Ellen weten. Dat resulteert aan een gebrek aan bewijs, waardoor (veelal jongeren) met forse schulden zitten. Juist daarom startte Ellen een meldpunt. “Mensen moeten weten dat dit fenomeen bestaat en nog belangrijker: mensen moeten melden wanneer ze slachtoffer zijn geworden.” Alleen op die manier kan er iets aan gedaan worden en worden de problemen zichtbaar, vindt Ellen. Ook hoopt ze dat er voorlichting wordt gegeven over het bestaan van creditboys.

Lees ook
Deze agenten gebruiken belofte ‘fotoshoot voor LINDA.’ in undercoveractie loverboys

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer jij vertelt

Lees dit ook even

Please update your browser