interview

Rapper stapt uit Jeroens clip vanwege gay-verhaallijn: 'Mijn vrienden snappen dat wel'

Zanger en acteur Jeroen Dekkers (29) werkt hard aan zijn debuutplaat. Zijn eerste videoclip laat echter op zich wachten omdat hij weigert zijn homoseksualiteit te verbloemen.

| Tim van Erp

De rapper die op het nummer te horen is, wil vanwege de homoseksuele verhaallijn niets meer met het nummer of de clip te maken hebben.

Lees ook
10 x openlijk bi- of homoseksuele artiesten die onvervalste gay-iconen zijn

‘Is dit wel verstandig?’

Jeroen en de regisseur van de clip kozen bewust voor een relatie tussen twee mannen in de clip – Jeroen heeft zelf namelijk een vriend, en: “Het nummer is een liefdeslied, voor mij is het gek om het dan niet met twee jongens te doen.” Toen ze de verhaallijn bespraken met het creatieve team, ontstond er echter een discussie. “Iemand vroeg: ‘Is het wel verstandig om een ‘gay video’ te maken? Ik weet niet of hetero’s zich dan wel met je kunnen identificeren.'”

Weg rapper

“Dat verbaasde me”, vertelt Jeroen, “want homoseksualiteit is in Nederland toch zo geaccepteerd? Hoe kan het dan zo moeilijk zijn om hier een knoop over door te hakken?” Jeroen besloot achter zijn video te blijven staan, maar ook de gastrapper – die hij niet bij naam wil noemen – zag het ‘homo-element’ het liefst verdwijnen en deelde mee van het nummer geschrapt te willen worden als dat niet gebeurde. Zo geschiedde.

Gemiste kans

“Ik wil niet zeggen wie het is, want dan gaan mensen roepen dat hij een homohater is, en dat is niet zo”, legt Jeroen uit. “Hij zei tegen mij: ‘Ik heb niks tegen homo’s, genoeg vrienden van me zíjn homo, maar voor mijn carrière is dit nogal een risico.'” Toch vindt Jeroen het jammer dat hij deze keuze heeft gemaakt: “Het had ook een cool statement kunnen zijn. Hij had een van de eerste Nederlandse rappers in een gay video kunnen zijn.'”

Lees ook
Eerste gay-tienerromcom ‘Love, Simon’ krijgt lof, maar ook kritiek

‘We zéggen wel dat we het accepteren…’

Opnieuw ging Jeroen twijfelen: “Moet ik het dan toch op safe spelen?” Hij besprak het met vrienden en familie, die ook de kant van de rapper kozen. “Zij vonden het logisch dat hij hier niet mee geassocieerd wilde worden. ‘Het kost hem fans’, zeiden ze. Dat schoot bij mij in het verkeerde keelgat. We zeggen allemaal dat we homoseksualiteit accepteren, maar ondertussen blijft het dus tóch een ding waar we ons voor schamen.”

Publiciteitsstunt?

Jeroen is nu op zoek naar een nieuwe rapper – mannelijk of vrouwelijk. Talenten kunnen zich per mail bij hem aanmelden. Of hij bang is dat mensen zullen denken dat dit júist een stunt is om meer aandacht te genereren voor zijn debuutsingle? “Die mensen zullen er vast zijn, maar ik kan alleen maar zeggen dat dit voor mij de juiste keuze was. Als het al een politiek statement is om voor jezelf op te komen en jezelf te durven zijn, denk ik: waar zijn we dan mee bezig? Dit zou niet eens een issue moeten zijn en ik hoop dat een gay verhaallijn in een video dat over een paar jaar ook niet meer is.”

NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND | INTERVIEW | MUZIEK

Bron: LINDAnieuws | Foto: Edward Hermans

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser