Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Javier Guzman gaat in therapie: 'Ik ben geen junk met een hobby, maar een topcabaretier'

Javier Guzman gaat in therapie: 'Ik ben geen junk met een hobby, maar een topcabaretier'

Donderdag begint het nieuwe tv-programma ‘BN’ers in therapie’, waarin, jawel, BN’ers in therapie gaan. Eén van de deelnemers is cabaretier Javier Guzman.

| Raounak Khaddari


Die heel lang heeft getwijfeld over z’n deelname, vertelt hij ons.

Lees ook
Javier Guzman trekt zich niets meer aan van media-aandacht

Afsluiten

Javier wilde eigenlijk een boek uitbrengen. “Als dat er al was geweest, had ik niet aan dit programma meegedaan.” Maar door zijn drukke werkschema is er geen tijd om een goed boek te schrijven, toch wil de cabaretier wel graag bepaalde inzichten delen om daarna een streep te onder z’n vorige levensfase te zetten. En daarom doet-ie mee.

Topcabaratier

“Het maakt namelijk niet uit waarvoor ik word geïnterviewd, meestal gaat het in de eerste drie zinnen al over mijn verslaving. Dat is voor kijkers en lezers strontvervelend.” Maar ook het beeld dat daardoor is ontstaan over de cabaretier is hierdoor beïnvloed: “Als ik het allemaal zo teruglees, lijkt het steeds meer alsof ik een junk of alcoholist ben met een hobby dan een topcabaretier met een drugs- en drankverleden.”

Bewijsdrang

En dat terwijl Javier zich al jaren in (uitverkochte) theaters bewijst en zelfs geprezen is met de Neerlands Hoop, een Nederlandse cabaretprijs. Maar de cabaretier doet niet mee aan het televisieprogramma om zich te bewijzen aan het Nederlandse publiek: “Ik weet dat ik meer ben, ik weet wat ik doe, ik weet wie ik ben.”

Patronen

Javier wil juist met z’n deelname inzichten krijgen over zichzelf en zijn handelingen. “Verslavingen zijn namelijk het gevolg van bepaalde patronen en die moet ik doorbreken.” Hij hoopt daarom dat er in de montage niet te veel nadruk wordt gelegd op de verslavingen,”die zijn tot in den treuren al besproken”.

Inzichten

En als we Guzman vragen hoe zijn deelname heeft uitgepakt, zegt hij opgewekt blij te zijn met de therapiesessies. “Soms moeten bepaalde dingen op het juiste moment door de juiste persoon worden gezegd. Ik heb nu het gevoel dat ik een nieuwe fase in ben gegaan met meer zelfacceptatie en meer loslaten.”

Tip

Want als er één ding is wat Javier heeft geleerd, is het wel “dat loslaten bevrijdend is. Je komt erachter dat er een mechanisme is dat in het verleden heeft gewerkt en dat je daaraan vasthoudt terwijl het allang geen functie meer heeft. Laat schuldgevoelens, verdriet, woede en nare gebeurtenissen los. Je gaat je er letterlijk vrijer door voelen, zelfs in je ademhaling zul je dat merken.” Dat klinkt ambitieus, maar als we Javier mogen geloven, is het makkelijker dan het klinkt.

Naast Javier gaan ook Ismail Ilgun, Patricia Paay, Patty Brard, Bibian Mentel en Glenn Helder in therapie. Het tv-programma BN’ers In Therapie is vanaf donderdag 17 mei te zien op RTL 5 om 20:30 uur.

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Javier Guzman LINDA.150 Wendelien Daan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser