Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Marissa (30) gaf kraamhulp aan tienermoeder Anne: 'Geen enkel cliché was waar'

Marissa (30) gaf kraamhulp aan tienermoeder Anne: 'Geen enkel cliché was waar'

In onze rubriek ‘Werpsterren’ brachten we onlangs het verhaal van Anne (21), die op haar vijftiende moeder werd van een dochter.

| Merel Boudrie

Haar kraamhulp Marissa (foto) reageerde vervolgens onder het verhaal: ‘Nog regelmatig ga je door mijn gedachten. Ik ben trots op je meid’, schreef ze.

Lees ook
Anne werd zwanger op haar veertiende: ‘Ik heb geen spijt, maar zou het niemand aanraden’

Dat maakt indruk
“Ik weet niet precíes meer alles”, vertelt ze als we haar vandaag opbellen naar aanleiding van de reactie, “maar het is wel één van de vrouwen die nog het meest in mijn geheugen zit. Het gebeurt niet dagelijks dat je wordt gebeld voor een moeder van vijftien, dus dat maakt wel indruk.”

Cliché
“Ik wist niet wat ik kon verwachten”, vervolgt ze. “Vooroordelen en cliché’s schieten door je hoofd, juist door het beeld dat over het algemeen van tienermoeders wordt geschetst. Maar daar was niets van waar.” Ze kan zich de eerste kraamdag nog goed herinneren: “Ik kwam binnen in een tienerkamer, dat was wel even confronterend. Daar zat ze dan, met een klein baby’tje. Het voelde gek, vooral omdat ik zelf zo’n stuk ouder ben.”

Onzeker
Toch merkt Marissa al direct geen enkel verschil tussen een jonge moeder als Anne en iemand die op latere leeftijd moeder wordt: “Elke moeder is onzeker, vooral bij het eerste kindje, en iedere moeder moet het leren. Dat was voor Anne niet anders”, legt ze uit. “Ze had met haar ouders ook goede afspraken gemaakt: ze kreeg veel hulp, maar moest het wél zelf doen, want het is haar kindje. Dat vind ik heel goed.”

Zware taak
‘Ik heb nergens spijt van, maar zou het ook niemand aanraden om zo vroeg moeder te worden’, vertelt Anne in het interview voor Werpsterren. Begrijpelijk, vindt Marissa: “Zij had de mazzel dat ze veel hulp heeft gekregen, maar er zullen ook tienermoeders zijn die er alleen voor staan. Moeder worden is ontzettend zwaar.”

Nagels lakken
Op de vraag wat haar het meest is bijgebleven van de kraamzorg bij Anne, antwoordt Marissa: “Het feit dat ze gewoon nog een tiener was. Dat merkte je bijvoorbeeld nog aan de kamer waarin ze sliep en dat ze, als een echt tienermeisje, bezig was met make-up en nagels lakken.” Maar toch, benadrukt ze: “Als je kijkt naar de zorg maakt het niet uit hoe oud je bent of hoe hoog je bent opgeleid – ik heb moeders van dertig soms zelfs meer zien stoeien dan Anne deed op haar vijftiende. Ze ging er volledig voor en nam de volledig verantwoording op zich. In veel opzichten kon ik totaal niet merken dat ze nog zo jong was: ze deed het super.”

Lees ook
Martine (28): ‘Als tienermoeder ben je net een attractie’

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marissa

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser