Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Joyce en Scarlet zochten zaaddonor via YouTube, vonden hem en schreven er een boek over

Joyce en Scarlet van het YouTube-kanaal ‘Ik Vrouw van Jou’ zochten vorig jaar via een vlog een zaaddonor. Met succes: honderden mannen meldden zich aan.

| Merel Boudrie

En uiteindelijk gingen ze met een stuk of zeven mannen in gesprek. “Dat was vrij ongemakkelijk”, vertelt Scarlet als we haar opbellen.

Lees ook
‘Zaad gezocht’: Utrechtse lesbiennes zoeken donor via YouTube

Da’s de vraag

Waarom het ongemakkelijk was? Scarlet: “Omdat het helemaal niet klikte, het een vreemd gesprek werd of hij toch heel anders bleek te zijn dan we dachten. Ieder gesprek was weer anders. Wij deden eerlijk gezegd ook maar wat, je kunt er niet echt op voorbereiden.” Toch zat er één man tussen die precies was wie ze zochten: in januari zijn ze gestart met de inseminatie. “En nu proberen we het om en om te doen.” Wie het kindje gaat dragen, is dus nog de vraag.

Heftige periode

Van dagelijkse struggles en relatieproblemen tot vlogs tijdens hun vakanties: ruim vijftigduizend YouTube-volgers missen niets van het Utrechtse stel. Althans, weinig. Scarlet: “Er is een periode geweest waarin ik een terugval had in anorexia. Dat was heel ingewikkeld, omdat het zichtbaar was en ik er niet voor uit durfde te komen. We hebben een tijdje geprobeerd alleen Joyce in beeld te brengen, maar dat viel natuurlijk op. Bovendien vonden we het belangrijk om eerlijk te zijn en de realiteit te laten zien. Dat was heel heftig.”

Realiteit

“Het was ook moeilijk omdat ik de grootste website voor jongeren met een eetstoornis heb opgericht en beheer”, vertelt Scarlet. “Voor hen was het een enorme schok dat het leven niet zo rooskleurig is als je eenmaal genezen bent.” Precíes dat laatste is de kern van het boek dat het stel op 14 mei lanceert, getiteld – hoe kan het ook anders – Ik Vrouw van Jou. “We laten heel veel zien in onze vlogs, maar er is meer dan dat. Het boek is geschreven om de realiteit te laten zien. Dat het leven op heel veel momenten volkomen kut kan zijn, maar dat het altijd weer een positieve wending kan krijgen.”

Hoop

Het boek is opgehangen aan de meest bijzondere e-mails die het stel heeft ontvangen van potentiële zaaddonoren, de momenten die het meest invloed op hun leven hebben gehad – van jongs af aan tot nu – en taboes die worden besproken. Van problemen tijdens de sex tot depressies en een bezoekje aan de relatietherapeut. “En het is absoluut niet alleen geschreven voor lesbische vrouwen. We hopen dat het boek hoop geeft, dat als er iets naars gebeurt je er altijd iets positiefs uit kunt halen. Het is één grote tegenstelling van het beeld dat je door sociale media krijgt: dat wordt alleen maar gebruikt als vergelijkingsmateriaal waardoor je ook nog eens een negatief zelfbeeld krijgt omdat alles er mooi en perfect uitziet.”

Dat is het leven

“Daar willen wij tegenin gaan”, gaat ze verder. “Online dacht iedereen op een gegeven moment ook dat wij het perfecte koppel waren, terwijl we op dat moment half in scheiding lagen. Het zogenaamde ‘perfecte leven’ dat je op social media ziet bestaat niet. Het leven is voor niemand perfect. Dat is de kern van het boek. Én dat is het leven.”

Vanaf 14 mei ligt het boek Ik Vrouw van Jou in de winkels. Je kunt ‘m hier vast bestellen.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Scarlet

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser