interview

Ellie Lust (51) is in 'Ellie op Patrouille' lekker zichzelf: 'Er is geen andere versie van mij'

Ellie Lust heeft (eindelijk) een eigen televisieprogramma. Heel Nederland juicht de komst van ‘Ellie op Patrouille’ (AVROTROS) toe. En dat terwijl Ellie eerst nog vreesde dat mensen haar ‘dominant en irritant’ zouden vinden.

| Boris Lemereis

We vroegen de populaire 51-jarige politiewoordvoerder hoe zij haar werk in het buitenland en het maken van een eigen programma heeft ervaren.

Lees ook
Ellie Lust op patrouille naar het (niet ongevaarlijke) buitenland voor nieuw tv-programma

Ellie zoals we haar kennen

Stipt op het afgesproken tijdstip hangt Ellie Lust aan de telefoon. “Uiteraard. Afspraak is afspraak.” In welk programma je haar ook ziet, of waar je haar spreekt: Ellie blijft de vrouw die we kennen als politiewoordvoerder van de Amsterdamse politie. Helder, feitelijk, vol passie over het politiewerk en niet wars van een gezonde portie vakjargon.

Weinig verschil

Het is simpelweg wie Ellie is. “Er is geen andere versie van mij”, verklaart ze. “In mijn privétijd spreek ik natuurlijk niet als woordvoerder, maar voor de rest verschilt het weinig.” Ook voor Ellie op Patrouille kozen de producenten er bewust voor haar geen presentatiecursus te laten volgen: het zou zonde zijn als Ellie geen Ellie meer zou zijn.

Etherdiscipline

De eerste keer dat heel Nederland Ellie omarmde, was bij Wie is de Mol?, waar ze furore maakte tijdens een opdracht met portofooncommunicatie. Zelf had ze niet verwacht dat juist dát haar zo populair zou maken. “Ik dacht: mensen gaan mij verschrikkelijk dominant en irritant vinden met die portofoon. Maar etherdiscipline werd ineens een dingetje.” Ook in haar nieuwe programma mijdt ze jargon niet. “Politiemensen spreken onderling een soort onverstaanbare geheimtaal, dus dat doe ik ook als ik mijn werk uitleg. Tijdens de opnames grepen mijn geluidsman en cameraman af en toe wel in: ‘Leg het even uit, El’.”

Gevaarlijke landen

In zes afleveringen draait Ellie mee met politiecorpsen in Colombia, Kenia, Israël, Dubai, Albanië en San Francisco. Landen waar het leven niet voor iedereen even makkelijk en veilig is. Ellie werd geconfronteerd met ernstige drugsverslaafden, vuurwapengevaarlijke verdachten en duizenden daklozen.

27/02/2018

A post shared by Ellie Lust (@lustellie) on

Contact met thuis

Of dat niet spannend was voor het thuisfront? “Het was niet heel anders dan anders. Ik ben al achttien jaar met dit thuisfront. Politiewerk is nergens ongevaarlijk. Niet in Bogota (hoofdstad van Colombia, red.), maar ook niet in Surhuisterveen (klein dorpje in Friesland, red.). Ik heb elke dag contact gehad met mijn vrouw Boukje, en ook veel met mijn tweelingzus Marja. Dat was heel fijn.”

27/02/2018

A post shared by Ellie Lust (@lustellie) on

Niet ongevoelig

Natuurlijk hadden schrijnende situaties die Ellie tegenkwam invloed op haar. “Ik ben niet ongevoelig. Integendeel. In Kenia zag ik kinderen van tien of elf jaar, die al jaren zwerven en verslaafd zijn aan lijm snuiven. Die koppies zie ik nog voor me.” Het raakt haar, maar ze houdt zich staande door professioneel afstand te houden. “Ik zeg altijd: het is verschrikkelijk, maar het is niet van mij.”

Positie homoseksuelen

Hoewel Ellie in Nederland bekend staat om haar inzet voor de LHBT-gemeenschap – ze kreeg er vorig jaar zelfs de Jos Brink Ouevreprijs voor – , heeft ze er bewust voor gekozen tijdens de opnames niet over de moeilijke positie van homoseksuelen te praten in de landen die ze bezocht. “Dat was niet waarvoor ik er nu was.” Makkelijk was het niet altijd. “Op een gegeven moment zei een van de politiemannen in Bogota: ‘Ik denk dat je getrouwd bent en twee kinderen hebt.’ Ik antwoordde: ‘Het eerste is correct, het tweede niet’. Toen hij doorvroeg waarom dat zo was, besloot ik te zeggen: ‘Het is gewoon niet gebeurd’.”

Op je hoede

“Het voelt voor mij niet als verloochenen van mijn geaardheid. Het was op dat moment beter voor het programma. Ik wilde niet de dagen daarna worden tegengewerkt. Hetero-mensen zijn zich daar misschien niet altijd van bewust, maar als paar van gelijk geslacht ben je altijd op je hoede als je ergens anders in de wereld bent.”

Grote verwachtingen

Of we na deze serie meer Ellie op Patrouille kunnen verwachten? “Ik hoop het van harte. De verwachtingen zijn inmiddels zo hoog gespannen dat ik bijna denk: het kan alleen maar tegenvallen. Ik hoop vooral dat mensen het programma mooi, leuk en interessant vinden. Als ik de reacties tot nu toe mag geloven, komt dat helemaal goed.”

Ellie op Patrouille is vanaf aanstaande dinsdag 27 februari elke week om 21.25 te zien op NPO1.

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | TV | BEKEND | INTERVIEW | BUITENLAND

Bron: LINDAnieuws | Foto: L'HOMO.14 Pablo Delfos

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser