Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

De moeder van Maggy (48) heeft alzheimer: 'We creëren elke dag een nieuw geluksmoment'

De moeder van Maggy (48) heeft alzheimer: 'We creëren elke dag een nieuw geluksmoment'

‘Herinneringen voor het leven’ wordt vanavond live uitgezonden door AVROTROS op NPO1. Caroline Tensen staat stil bij dementie. Maggy Hopman (48) en haar moeder Geertje (78) vertellen hoe hun leven eruit ziet met de ziekte van Alzheimer.

| Tim van Rodijnen

Het programma Herinneringen voor het leven wordt gemaakt in samenwerking met Alzheimer Nederland. Wij spraken met Maggy over haar moeder, die alzheimer heeft.

De eerste kenmerken

“Tien jaar geleden kreeg mijn moeder de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende manier van dementie”, vertelt Maggy. “Het begon onschuldig. Ze vroeg dan vooral om bevestiging.” De vader van Maggy overleed al voor haar moeder ziek werd. Haar moeder hertrouwde. “Haar nieuwe partner ving alles voor haar op en zorgde ontzettend goed voor haar. Maar toen ook hij vijf jaar geleden overleed, ontdekten we eigenlijk pas hoe erg het met mijn moeder gesteld was. Ze woont nu sinds twee jaar in een verzorgingstehuis in Spakenburg.”

Geluksmomentjes creëren

Omdat Geertje haar gedeelde herinneringen met Maggy grotendeels is verloren, creëren ze zo veel mogelijk geluksmomentjes. “Dan gaan we bijvoorbeeld een taartje eten of even naar buiten om te wandelen. We gaan ook regelmatig met mama naar de kapper of laten haar nagels lakken. En eigenlijk zijn er best veel geluksmomentjes voor haar. Zo gaan alle zeven kleinkinderen iedere week bij haar langs. Die gaan dan met haar wandelen of bekijken oude foto’s. Haar broer en schoonzus nemen haar iedere dinsdag mee en haar vriendinnen komen ook nog regelmatig op bezoek. Daarnaast komen mijn broer en zijn vrouw, mijn schoonzus en mijn man en ik uiteraard ook regelmatig op bezoek”, legt Maggy uit.

Krachtige persoonlijkheid

Maggy omschrijft de persoonlijkheid van haar moeder als ‘krachtig, opgeruimd, positief, sterk en met ontzettend veel humor’. “Ondanks het feit dat mijn moeder alzheimer heeft, blijft haar persoonlijkheid hetzelfde.” Toch is er één groot verschil, volgens Maggy. “Je merkt nu dat ze veel afhankelijker is. En die verandering is wel lastig om te zien en te accepteren. Herinneringen van vroeger probeer ik wel eens op te halen, maar dat lukt niet echt. Ze bevestigt dan wel vaak, maar je kunt merken dat ze het niet meer weet.”

Het programma

In het programma dat vanavond te zien is op NPO1 is vooral de blijdschap van Maggy’s moeder te zien. “Eigenlijk is het een bezoek van mij aan mijn moeder, zoals we dat altijd doen. Ik haal haar op, we bekijken foto’s en ik breng haar naar de kapper. Daarna neem ik haar mee naar mijn huis en gaan we samen koken en eten. Dagelijks gekeuvel, dus. Die geluksmomentjes vind ik belangrijk om te laten zien. Dat dat er ook is.”

‘Mensen gaan dood aan dementie’

“Ik heb aan dit programma meegedaan om aandacht te vragen voor dementie”, vertelt Maggy. Ze is namelijk van mening dat er nog lang niet genoeg over bekend is. “Het is één van de grootste volksziektes van het land, maar zo wordt het niet behandeld. Mensen kunnen genezen van kanker, maar gaan dood aan dementie.”

Meevechten in plaats van afwachten

Maggy wil graag meevechten om geld in te zamelen, in plaats van toe te kijken en af te wachten. “Dat kunnen meer mensen doen en daar wil ik mensen toe aanzetten. Elke euro voor onderzoek telt mee. Ik heb bijvoorbeeld een spinningmarathon vanuit mijn bedrijf georganiseerd, waarbij deelnemers zich lieten sponsoren  Het doel was om 20.000 euro op te halen. Dat hebben we niet gehaald. Maar we hebben wel 13.000 euro kunnen doneren aan Alzheimer Nederland.”

Herinneringen voor het leven wordt vanavond om 21.25 uitgezonden op NPO1. Bekijk hieronder alvast de trailer, waarin Maggy en haar moeder ook voorbijkomen.

Lees ook
DJ Frank van der Lende maakt serie over vader (63) met Alzheimer: ‘Dit staat mij te wachten’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Jan Peter Fiering

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser