interview

Waar kun je geluk vinden? 5 x vragen (en antwoorden van een kenner) over geluk

Waar kun je geluk vinden? 5 x vragen (en antwoorden van een kenner) over geluk

Arjan Vergeer en David de Kock hebben maar één missie: Nederland het gelukkigste land ter wereld maken. Het liefst in 2020. Maar hoe doe je dat, gelukkig worden?

| Boris Lemereis

We belden met Arjan (36, foto).

Lees ook
Hier wonen de gelukkigste (en ongelukkigste ) Nederlanders

Geluk als product
Gelukscoach? Geluksexpert? Zo wil Arjan liever niet genoemd worden. “Ik ben schrijver. Of ondernemer. Maar geluk is inderdaad wel ons ‘product’.” Samen met David de Kock richtte hij 365 Dagen Succesvol op. De missie is helder, maar hoe bereik je dat: een gelukkiger Nederland? Vijf vragen.

1. Ik wil graag morgen gelukkig worden. Wat moet ik doen?
“Als je écht morgen gelukkig wil zijn, zou ik zeggen: ga naar buiten, ga naar het strand. Maar als je op de lange termijn gelukkiger wilt worden, zou ik de tijd op het strand ook gebruiken om na te denken naar wat je verlangt. Stel jezelf de vraag: als ik het helemaal zelf zou mogen bepalen, wat zou ik dan doen?”

2. En dan?
“Daarna moet je voor jezelf een noodzaak creëren om die wens in gang te zetten. Anders blijft het maar bij een goed voornemen. Veel mensen denken dat ze veel te verliezen hebben. ‘Ik blijf liever leven met een zeven, want dat weet ik zeker dat het geen zes wordt.’ Maar ja, dan wordt het ook nooit een acht. De volgende stap is om jezelf vrij te maken van oude patronen: bijvoorbeeld hoe je geleerd hebt dat ‘iets moet’. Als je dat helder hebt, is het tijd om te gaan dromen over je missie. De laatste fase is om die waar te maken. Dit is een heel korte samenvatting van ons uitgebreide 13-stappenplan om gelukkiger te worden.”

3. Is het niet: hoe harder je zoekt, hoe minder gelukkig je je voelt?
“Dat hoor ik vaak, maar het klopt niet. Onderzoeken bewijzen dat mensen die kiezen om op onderzoek te gaan, gelukkiger of meer ontspannen zijn. Het loont echt om je in te spannen, wel op voorwaarde dat je niet alles afwijst wat je eerst had. Veel mensen maken zichzelf ongelukkig door de strijd met de realiteit aan te gaan. Zie eerst de realiteit onder ogen, en ga daarna dingen veranderen waar je invloed op hebt.”

4. Waar kun je geluk het beste vinden? Geld, werk, liefde?
“Relaties zijn de belangrijkste voorspeller van geluk, want menselijke interacties zijn essentieel. Wij gaan altijd uit van vier hoofdelementen die invloed hebben op het geluksniveau in je leven: gezondheid, relaties, werk en geld. Als een van die elementen niet goed zit, gaat het invloed hebben op andere.”

5. Wat adviseer je aan alle doodongelukkige eindexamenkandidaten die vandaag hoorden dat ze gezakt zijn?
“Ik zou eigenlijk willen zeggen dat er heel veel voorbeelden zijn van succesvolle drop outs, maar daar worden ouders natuurlijk boos over. Daarom zeg ik: veel mensen kijken terug op hun schoolperiode en verlangen terug naar alle mogelijkheden en kansen die ze toen hadden. Baal er even van, maar gebruik diezelfde energie om iets tofs te creëren. Gebruik de tijd die je in dit extra jaar school hebt, om iets te doen wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt.”

David de Kock (links) en Arjan Vergeer (rechts) van 365 Dagen Succesvol.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: 365 Dagen Succesvol

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser