Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Ingrid viel 56 kilo af door een gastric bypass en genas van diabetes type 2

Ingrid viel 56 kilo af door een gastric bypass en genas van diabetes type 2

Ingrid van der Velds (48) onderging twee jaar geleden een gastric bypass en viel 56 kilo af. Ze genas van haar diabetes type 2 en voelt zich lichamelijk geweldig.

| Savannah Borst

“Het eerste jaar denk je: ‘Halleluhja, ik ben slank’. Daarna besef je pas hoe zwaar het is”, vertelt ze in gesprek met LINDAnieuws.

Pillen en diëten

“In 2016 heb ik de gastric bypass gehad. Daarvoor was ik al 30 kilo afgevallen door sporten en gezond te eten.” Tijdens het diëten zat haar suikerziekte haar in de weg. “Mijn suikers gingen schommelen en daardoor voelde ik mij ziek. Dan denk je: laat ik toch maar koolhydraten eten. Daar zaten ook slechte koolhydraten bij. Ik groeide weer en ben toen allerlei diëten en pillen gaan proberen om op gewicht te komen.”

Operatie

Na twee jaar was ze er klaar mee. “Mijn suikerziekte liet mij beseffen dat het niet zo verder kon. In 2015 besloot ik om een traject in te gaan voor een gastric bypass. Ik kreeg een doorverwijzing van de huisarts voor het ziekenhuis in Leeuwarden. In 2016 was het eindelijk zo ver: ik werd geopereerd.”

Diabetes genezen

Een dag na haar operatie kwam de chirurg met goed nieuws aan Ingrids bed. Ze hadden een aantal keer haar bloed afgenomen en daaruit bleek dat ze geen medicatie meer nodig had voor haar diabetes. Ze kon het niet geloven: “Ik heb hem tien minuten met open mond aan zitten kijken. De chirurg was zelf ook verbaasd.”

Snel afgevallen

Voor de operatie woog Ingrid 132 kilo, nu 76 kilo. Lichamelijk voelt ze zich nu geweldig, maar psychisch valt het haar allemaal heel zwaar. Ze is zo snel afgevallen dat ze nog niet tot dat besef gekomen is.

ingrid houvol

Heftig

Psychisch is het afvallen lastig te geloven. “Ik zie niet dat ik nu slank ben. Mijn omgeving vindt dat heel moeilijk en mensen moeten vaak tegen mij zeggen dat ik nu niet meer vol ben. Ik heb zelfs een foto van mezelf in de woonkamer hangen om mezelf te overtuigen.” Ingrid zegt dat het niet makkelijk is om voor een maagverkleining te kiezen: “Het is heel zwaar. Je moet het na de operatie nog steeds zelf doen. Ik kan er voor kiezen om mijn kleine maag vol te stoppen met chips, maar dat is niet de manier. Ik moet nog steeds opletten met wat ik eet.”

Echt slank

Ingrid sport nu twee keer per week en eet veel eiwitrijk voedsel. “Het is echt aftasten wat ik wel en niet kan eten. Zo kan ik bijvoorbeeld geen gebakken ei eten, maar een gekookt ei lukt wel.” Over het algemeen heeft de gastric bypass haar veel goed gedaan, maar ze benadrukt dat haar nieuwe leven wel echt wennen is: “Toen ik zwaar was, vond ik mezelf niet dik en was ik gelukkig. Nu ben ik slank, maar heb ik moeite om dit te geloven. Het kost gewoon tijd.”

Lees ook
Ellen viel in vijftien maanden 42 kilo af zonder het gevoel te hebben op dieet te zijn

SNACKS | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser