interview

Inge heeft dé oplossing tegen vieze vakantiehuisjes: 'Neem de inboedel zelf mee'

Inge heeft dé oplossing tegen vieze vakantiehuisjes: 'Neem de inboedel zelf mee'

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vakantiebungalows vaak niet goed worden schoongemaakt. Inge (31) weet daar álles van.

| Maaike van de Graaf

Zij gaat twee keer per jaar op vakantie in zo’n huisje. Maar ze betreedt de bungalows niet voordat ze haar eigen schoonmaak-stappenplan heeft doorlopen. En daar hoort ook het inbrengen van eigen inboedel bij.

Lees ook
Poepbacteriën, schimmel en beestjes aangetroffen in helft van Nederlandse vakantiehuisjes

Kwestie van ervaring

Inge heeft samen met haar man en twee kinderen al in redelijk wat huisjes vakantie gevierd. Maar niet voordat zij de hele boel flink onder handen nam met een emmer chloor en poetsdoekjes. Hoe zij aan die schoonmaakdrift komt? “Vooral uit ervaring”, zegt ze. “Zo hadden we laatst een huisje die behoorlijk naar pis stonk en dus vroegen we het vakantiepark om een andere bungalow.” Mocht je denken dat er een betere optie aanwezig was, dan zit je mis. “Ze vertelden ons namelijk dat een ander huisje beschikbaar was, maar dan wel eentje die naar hond ruikt.” Ofwel, dat werd zelf schoonmaken geblazen voor Inge en haar man.

Een goed begin is het halve werk

Inge gaat niet op vakantie zonder een krat vol schoonmaakmiddelen. “Een week voordat de vakantie gepland staat, sla ik mijn slag bij winkels als Action. Daar koop ik onder andere een fles chloor, verschillende soorten poetsdoekjes, allesreinigers en vaatwastabletten.” Pas wanneer het krat goed gevuld is, betreden Inge en haar gezin het vakantiehuisje.

Hup, in de vaat

Bij aankomst gaat Inge gelijk aan de slag met haar eigen schoonmaakprotocol. Hoe die eruit ziet? “We zijn een gezin van vier, dus ik haal ongeveer acht borden, acht messen, acht vorken en acht bekers uit het kastje. Die stop ik in de vaatwasser en ondertussen boen ik een apart kastje flink schoon met chloor. Daar gaat vervolgens het schone servies in en de rest van de keukeninboedel raken we de hele vakantie niet aan.” Wat betreft slapen: daarvoor neemt ze eigen beddengoed en slaapzakken mee. “Met het beddengoed van het vakantiepark pak ik het hele matras in. Vervolgens doe ik ons eigen beddengoed eroverheen én slapen we in slaapzakken.”

Lees ook
Gouden uitvinding? John Williams ontwikkelt schoonmaak-kit voor smerige hotelkamers

Zo’n twee uur

Zo’n twee uur is Inge in totaal kwijt voordat zij en haar gezin het vakantiehuisje écht kunnen betreden. Want naast het aparte keukenkastje en de slaapzakken, gaat er uiteraard ook over de rest van het interieur een doek heen. Alsof dat nog niet genoeg is: “dweil ik ook altijd de vloer en dan nog lopen we de hele vakantie verplicht op slippers”. Overbodige sierkussens worden gedurende de vakantie weggelegd en vervangen door Inges eigen inboedel.

Aanschaf van een caravan

Ondanks het telkens tegenkomen van vieze huisjes blijft Inge gaan. “Op zo’n vakantiepark hebben de kinderen gewoon veel vrijheid.” Toch overwegen zij en haar man een caravan te kopen en daarmee op het vakantiepark te gaan staan. “Dan kan ik de boel van tevoren al helemaal boenen.” Dat scheelt weer een hoop sjouwen met schoonmaakmiddelen, al hoeft Inge die niet mee terug naar huis te nemen. “De flessen chloor en ander schoonmaakmiddel gaan er tijdens een week vakantie vaak helemaal doorheen.”

Weinig schoonmaaktijd

Inge vindt het niet gek dat de vakantiehuisjes vaak vies zijn. “Gedurende zo’n vakantie op het park zie je de schoonmakers wel huisjes betreden, maar daar zijn ze amper een kwartier bezig.” Dat kan volgens haar niet genoeg zijn en veel andere lezers beamen dat – blijkt uit reacties op het bericht over vieze vakantiehuisjes.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser