Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hugo Borst maakt serie over dementie: 'Mijn moeder krijgt er niets van mee'

Voor hun nieuwe serie ‘In De Leeuwenhoek’ op NPO 2 heeft Hugo Borst samen met Adelheid Roosen weken doorgebracht in een instelling voor mensen met beginnende dementie in Rotterdam. Volgens Hugo was het ‘een intense beleving.’

| Jorieke van Noorloos

Op deze manier willen de makers de vaak schrijnende problemen in de zorg aan de kaak stellen. Wij belden Hugo Borst op met wat vragen.

Lees ook
Hugo Borst vertelt in ‘De Kwis’ over zijn moeder én dat hij ziek is

Nachtje slapen

In de vierdelige serie gaan Hugo en Adelheid op zoek naar hoe de zorg voor dementerenden beter en menselijker kan. In De Leeuwenhoek mag alles worden gefilmd, ook als er te weinig personeel staat en bewoners liefdevolle zorg en aandacht tekortkomen. Er gaat veel goed, maar er gaat ook genoeg fout. Adelheid blijft er zelfs een paar nachtjes slapen. Borst: “Dat heb ik niet gedaan, want de instelling is vlakbij mijn schrijfhok. Dus ik kon er zo heen. Adelheid woont in Amsterdam, dus het was voor haar gewoon makkelijker. Ik lig liever in mijn eigen bed.”

Intens

In de serie maken we kennis met 34 bewoners die allen soorten van dementie hebben. Hugo: “Het was een intense belevenis, maar we hebben ook veel gelachen. Meneer Haak bijvoorbeeld, één van de bewoners, die is echt zijn humor nog niet verloren.” Toch waren in deze instelling, die twee jaar geleden nog op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stond, ook veel problemen te zien. “Waar de zorg vooral mee te maken heeft, is dat er een enorm personeelstekort is. Dat hebben wij ook gezien, want tijdens de griepepidemie was een deel van het vaste zorgpersoneel ziek.”

Cultuurverandering

In zo’n geval komen er dus flexwerkers of uitzendkrachten aan te pas. “Die hebben een mindere band met de bewoners, die weten niet wat zij fijn vinden. Dat vind ik schrijnend om te zien. In de serie gaan we daarover ook in gesprek met Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar bekijken we ook hoe we mensen met dementie het beste kunnen verzorgen en vermaken.” Borst heeft er wel vertrouwen in dat dit goed gaat komen. “Adelheid en ik zouden willen dat de cultuurverandering in de zorg nog sneller gaat, maar dat kan helaas niet. Met een paar jaar moet het goed komen.”

Lees ook
Hugo Borst beschrijft hoe zijn moeder steeds dunner wordt in het verpleeghuis

In de genen

Door zijn strijd voor de zorg, ziet Borst niet alleen bij zijn moeder wat dementie met een mens doet, maar ook bij anderen. “De ziekte zit echt in mijn genen, veel mensen in mijn familie hebben het ook gehad, maar ik ben er niet bang voor. Als ik het na mijn tachtigste krijg, vind ik het prima. Je moet ergens aan doodgaan, toch? Soms moet je zo pragmatisch denken. Ik zag laatst iemand op televisie die het op zijn dertigste al had, dat is toch pas erg? Als je oud bent, heb je tenminste wel al een heel leven gehad.”

Blaaskanker

Bij Hugo zelf werd eind 2017 blaaskanker ontdekt. Hoe gaat het daar nu mee? “Ik ben twee weken geleden schoon verklaard. Ik moet iedere drie maanden op controle komen, maar tot nu toe gaat het goed.” Hugo’s moeder, die nu op latere leeftijd in een vergevorderd stadium van dementie zit, heeft gelukkig niets van die tijd meegekregen, maar helaas ook niets van de serie van haar zoon.

Over zijn moeder

“Nee, dat ontgaat haar allemaal. Het is schrijnend om mijn moeder zo weg te zien kwijnen, het gaat ook niet best. Ze is zo’n vier à vijf uur per dag wakker en spreekt niet echt een taal, maar brabbelt nu meer. Ze herkent mij nog wel en ze is ook blij om me te zien, dat merk ik aan haar. Als ik er ben, dan lachen we ook, of knuffelen we even, houd ik haar hand vast… Ik blijf de bewoners van De Leeuwenhoek ook na de serie zeker bezoeken, maar mijn aandacht is nu vooral gericht op de mantelzorg van mijn moeder.”

In de Leeuwenhoek is vanaf donderdag 19 april rond 20:25 uur op NPO 2 te zien.

NIEUWS | TV | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA. 58 Hans van Brakel, Omroep Human

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser