Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hoofddoek: uiting van geloof of modeaccessoire?

Hoofddoek: uiting van geloof of modeaccessoire?

De 21-jarige Christian Mpamo heeft voor zijn afstudeeropdracht aan het Amsterdam Fashion Institute de kledingstijl van moslima’s onderzocht.  

| Michel Pierre Laffite

LINDAnieuws belde hem op.

Een hoop materiaal
Voor zijn scriptie heeft Christian ongeveer drie maanden de straten van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag afgestruind, op zoek naar meisjes met een hijab (hoofddoek). Zijn scriptie is het resultaat van honderddertig interviews en tachtig streetstyle-foto’s. Hij deed een aantal opmerkelijke observaties.

Veel verschillen 
De meeste meisjes die hij interviewde hebben hebben een Marokkaanse, Turkse of Somalische afkomst. Ze wonen bijna allemaal in de randstad en zijn zich heel bewust van de manier waarop zij zich kleden. Ook is het steeds meer geaccepteerd om wat haar te laten zien en geven moslima’s steeds vaker hun eigen interpretatie van een bescheiden kledingstijl. Zo kwam hij erachter dat er grofweg vijf verschillende stijlen te onderscheiden zijn.

De vijf stijlen 
1. Traditional modest ofwel traditioneel bescheiden.
Deze kledingstijl komt wellicht het meest overeen met het stereotype beeld van een moslima. Vrouwen dragen een hijab (hoofddoek) en loszittende kleding met veel laagjes en vaak donkere tinten. Een boerka (dat is als vrouwen van top tot teen gekleed zijn in een gewaad) valt hier ook onder. Daarbij kan eventueel ook een niqab gedragen worden, dat is een sluier voor het gezicht.

traditio

2.  Casual denim. Deze vrouwen zijn sportiever gekleed, dragen broeken en veelal sportschoenen.

denim2

3. Modest cosmopolitan. Dit zijn islamitische vrouwen met een modieuze look. Hun stijl is een echte mengelmoes van het Westen en Midden-Oosten.

cosmo

4. Modest ladylike. Deze stijl kenmerkt zich doordat het ook modieuzer is dan traditioneel, maar weer meer ingetogen dan de modest cosmopolitan.

lady

5. Turban multiplicity. Deze vrouwen dragen een tulband en hebben een zeer eclectische kledingstijl.

turban

Opvallend is dat Christian voor dit onderzoek tégen hoofdbedekking was: Ik dacht, en met mij zijn er denk ik velen, dat een hoofddoek stond voor onderdrukking. Nu ik met al deze vrouwen heb gesproken, is het voor mij duidelijk geworden dat dit niet het geval is. Het hoort bij hun culturele achtergrond en zij zien het echt als deel van hun identiteit. Wie zou ik dan zijn om hen dit te willen ontnemen? Mensen moeten er niet zo moeilijk over doen. 

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: Christian Mpamo | Foto: Valentine Bouquet

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

Het ziet er niet uit, bovendien beperkt het hun kansen op de arbeidsmarkt. Deze vrouwen werken veelal in kleine baantjes. Academisch geschoolde vrouwen die (weet ik uit ervaring) bv een rechtenstudie hebben gedaan, hebben grote moeite om bij een regulieradvocatenkantoor aan de slag te komen. Je hoort daaronpartijdigheid uit te stralen, beetje moeilijk. Datzelfde geldt uiteraard ook voor keppeltje, tulbanden alle andere uiterlijke tekenen van een geloofsovertuiging.

CarolineCaroline

Wat een ontwetendheid toch weer. Verdiep je toch eerst echt in iets alvorens je een oordeel velt. Laat iedereen in zijn of haar waarde en kijk eens wat verder zelf de wereld in. Zie dan dat er genoeg landen zijn waar je en in een minirok of skinny jeans kan lopen en in een bedekkende jurk. We leven in een vrij land toch? Of is het alleen vrij voor bepaalde mensen.. Ik ben een Nederlandse vrijgevochten vrouw die na het uitvoerig bestudeerd te hebben van verschillende religies de meest pure heeft gekozen. Ik draag met trots mijn hoofddoek zoals een ander wellicht met trots iets anders draagt. Hoe zou jij het vinden als andere mensen jouw kledingstijl constant bekritiseren en afkeuren terwijl jij het gewoon draagt omdat het bij je hoort. Laat je toch niet zo leiden door de media en denk eens zelf na. Onbekend maakt onbemind. Zorg dat het onbekende bekend wordt. Dan zal je zien dat net als bij Christian je vooroordelen in rook opgaan. Oh ja en guess what. Ik heb een goede baan als implementatiemanager bij een groot bedrijf. Zoals zoveel moslims en moslima's een goede baan hebben. Who are you to judge...

LindaLinda

Nee, Christian, meestal is en blijft een ontsierende hoofddoek een teken van achterlijke onderdrukking.In Nederland is nimmer de discussie gevoerd welke rechten je hebt om een werkneemster met hoofddoek te weigeren. Ik ga nimmer bij een hoofddoekdraagster id rij staan, ook niet achter haar. Als zenid apotheek werkt weiger ik haar;ik vind het zeer abject dat iemand dat ding draagt welke zo discriminerend is, zo provocatief en schendend. Je hoeft als moslima geen hoofddoek te dragen dus een verbod! Slechte, zeer slechte uitstraling naar democratische burgers. Nederland is een democratie waar de Middeleeuwse woestijnvod niet past.

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser