interview

Sirona's zoon Kris (7) werd geboren als Katelijne: 'Hij is nu eindelijk wie hij is'

Sirona's zoon Kris (7) werd geboren als Katelijne: 'Hij is nu eindelijk wie hij is'

Eerder schreven we over Storm (9) die de sociale transformatie van jongen naar meisje maakte. Voor moeder Sirona gebeurde bij haar kind het omgekeerde.

| Boris Lemereis

Haar ‘Katelijne’ gaat sinds de vorige zomer door het leven als Kris (foto).

Lees ook
Amerikaanse media: ‘Dochter Brad en Angelina als jongen door het leven’

Lichaam van een meisje
De officiële sociale overgang van meisje naar jongen vond vorige zomer zomer plaats, vertelt moeder Sirona Wit uit Deventer. Maar voor het gezin zelf was het al langer duidelijk: Katelijne was een jongen in het lichaam van een meisje.

Signalen
Wanneer het haar en haar man duidelijk werd, weet Sirona niet meer precies. “Het gaat zo geleidelijk. Het was geen dagelijks onderwerp voor ons. Het was gewoon zo.” Als Sirona terugkijkt, ziet ze misschien ook meer signalen. Sommige voor interpretatie vatbaar, andere heel duidelijk. “Kris had bijvoorbeeld altijd al een sterke kledingvoorkeur. Hij weigerde de oude jurkjes of rokjes van zijn zus aan te trekken. En ook op een prinsessenfeestje van een klasgenoot weigerde hij een jurk aan te doen. Hij ging als ridder.”

Schoolreisje
Pas toen maatschappelijke verwachtingen mee gingen spelen, werd het lastiger voor Kris. Hij heette toen nog Katelijne en werd, ondanks dat hij zich volledig jongen voelde, door de buitenwereld nog als meisje beschouwd. De juf van zijn klas wist ervan, dus die verdeelde de klas bijvoorbeeld nooit op in jongens-meisjesgroepen. “Maar tijdens een schoolreisje gebeurde het bijvoorbeeld wel een keer dat de klas in groepen werd opgedeeld. Je zag toen de twijfel bij Kris. Moest hij bij de jongens of bij de meisjes gaan staan? Moest hij doen wat er van verwacht werd of wat hij zelf wilde? Hij was verward.”

Lees ook
Vader van Storm (9) uit ‘Hij is een zij’: ‘Het klopt eindelijk’

Hokjes
Dat vindt Sirona nog weleens lastig. “De maatschappij duwt ons in hokjes. Ik had er zelf ook geen ervaring mee, ben in mijn leven zelfs nauwelijks met homoseksualiteit in aanraking gekomen. En nu word ik daarmee geconfronteerd vanuit iemand die zeer dichtbij staat. Dan merk je toch bij jezelf, ook al sta je volledig voor alles open, dat je maatschappelijke verwachtingen aanwezig zijn.”

Van Katelijne naar Kris
In de zomervakantie van 2016 besloten Sirona, haar man en Katelijne om de overstap naar Kris officieel te maken. “Sommige psychologen waren  terughoudend en zeiden dat we ‘het niet moeten stimuleren’. Ze zijn bang dat Kris tijdens zijn puberteit bijvoorbeeld weer Katelijne wil zijn. Dat zou dan lastig zijn voor de buitenwereld, maar dat vind ik irrelevant. Ik vind het belangrijk dat hij nu kan zijn wie hij is. Zeker als ik zie hoe gelukkig hij als Kris is.” Inmiddels zijn de onderzoeken afgerond, en heeft Kris de voorlopige diagnose genderdysforie.

Brief
Het gezin besloot de sociale transitie tijdens die vakantie in te zetten. “Ook omdat we er dan zelf even aan konden wennen om hem Kris te noemen.” Om de ouders van de klasgenootjes van Kris voor te bereiden op de veranderingen, schreef Sirona ze een brief. Die ontvingen ze op dezelfde dag dat Kris het aan zijn klasgenootjes vertelde.

Zorgen
“De kinderen reageerden fantastisch”, zegt Sirona. “Zij vinden het heel normaal, en oordelen niet. Sommigen vonden het nog even moeilijk om Katelijne voortaan Kris te noemen, maar dat is even een kwestie van wennen.” Ook van de ouders kreeg het gezin alleen maar fijne reacties. “Als ik dit van tevoren had geweten, had ik me zoveel minder zorgen gemaakt.”

Mooiste moment
Het allermooiste moment vond Sirona de middag nadat Kris in de klas had verteld over zijn transitie. “Diezelfde middag ging hij met een vriendje spelen, dat enthousiast aan zijn oma zei: ‘Katelijne komt bij me spelen.’ De oma van het jongetje antwoordde: ‘Nee, Katelijne komt niet spelen. Kris komt spelen.'” Sirona: “Het heeft me enorm geraakt dat die oma zo snel schakelde en het meteen accepteerde. Kris is nu eindelijk wie hij is.”

Moeder Sirona, vader Peter, Kris en zusje Emma.

Familie Kris

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sirona Wit

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser